7.2.13

Eesya admit ward - part 3

Pengalaman baru wat aku.. Tgk anak sndri kene jalani sesi physio...

Seksa, sedey, tak sampai ati, sume rase ade... Tp aku kuatkn semangat dan set dlm fikiran - nak eesya cpt sihat, tu jer!
Mmg tak dinafikan kami lmbt bwk eesya g spital dan biarkn keadaan dia lama camtu (hidung t'sumbat & b'kahak smp xbole tido mlm) ..
Tp bile dah confem dpt result darah tu aku mmg da ready nk eesya kene admit semata2 nk dia dpt rawatan sebaik mungkin!

Utk nak jalani sesi physio tu nurse da pesan dr mlm lg supaya puasa kan eesya 2jam b4 nak wat tu.. So pkul 7am smp la kol 9 dia xbole mkn/minum pape coz takot muntah nti.

Smp mase tu kitorg dibwk msuk bilik physio tu dan sorang staff nurse(phsio) xplain kat aku nanti dia akan msukkn 1 tiub size mcm mihun ( aku tgk mcm size spagetti adelah!) kat dlm lubang hidung dan mulut eesya utk sedut hingus & kahak yg ade.

Pas xplain tu diorg tros baringkn eesya & balut ngan selimut spy dia xleh gerak / melawan.
Time tu confem la da melalak2 bdk tu! Pstu dia sengetkn katil spy kepala eesya turun ke bwh dan kaki ke ats sket.
Then diorg tepuk2 dada eesya (agak kuat) berulang kali.. Katanya nak longgarkan paru2 dia yg dah melekat dgn kahak2 dia tu..so nti sng nk sedut..
Lps 5-10 minit dia terbalikkan eesya (meniarap) pstu ulang tepuk2 lg.. Tp kali nie eesya xnanges plak.. Agaknye dah penat nanges, xpun sedap kot kene tepuk cmtu.. Hu3 xpsti!

Lps proses tepuk2 tu diorg nk start sedut ingus& kahak eesya pkai tiub yg masuk kat hidung & mulut dia..
Melalak lg lah!
Hmmm.. Ciann sgt... Tp aku rela demi kesihatan dia....:(

Settle jer proses tu tros aku angkat eesya & ckp trma kasih kat nurse2 tu, dia ckp hingus xbnyk dah, kahak jer yg tngl.

Smp bilik tros bg susu & tertido.. Lama...penat sgt gamaknye.....












No comments:

Post a Comment

haa..komen!komen!