15.2.13

Nur Daneesya Tihani turn 1 year!

Alhamdulillah dah setahun usia eesya anak ke2 kami tu..

Setahun lps 12.02.2012 jam 8.27mlm aku slmt melahirkan dia kedunia ini.. Pengalaman yg berbeza dgn anak sulung...tp akhirnya cara yg sama gak aku lahirkan diorang. Czer lagi... So dah 2x czer ni nampaknye kalo ade rezeki peknen lg mmg xde la normal.. Ke bilik bedah terus la jwbnye.. Huhu...

Bday eesya jatuh ari public holiday.. Mmg da cantek la tu kn! Tp nmpknye plan nk wat majlis utk dia kene postpone smp nx week sbb b4 tu ren kene g sbh lak. So xsmpt la kalo nak prepare pape...xpela, at least nx wk ade mase sket nk plan lg..

Hari bday tu kitorg 1 family jln2 jer.. G mkn, bwk bdk2 g p'ground, papa belikn mainan.. Pastu mlm g mkn kat al- rawsha. Aku yg tetibe teringin sbnrnye! Hehee..

Apepun aku&ren syukur sgt sbb eesya dah sihat.. Sakit nak besar gamaknye kot..
Esok bwk eesya g chekup setahun, nk kene inject tu..

Perkembangan 1thn NUR DANEESYA TIHANI:
> tak bole jln lg.. Still merangkak & memanjat
> makan sume dah bedal! Hehe
> gigi ade 4 btg, 2 atas 2 bwh
> hobi: tgk cite katun, panjat tangga & main ngan kakak dia
> berat bdn xsmp 10kg. Nmpk jer tembam kan?
> dah tau seronok/gelak2 kalo bwk gi playground;)
> susu dah campur. Kat nursery jer minom fm(mamil). susu yg aku perah hari2 juz dpt 2-3 btol & xdpt tampung keperluan dia. Time ngan aku fully bf.

Okeh tu jer la kot..

*n3 mmg lmbt sbb kebizian adelah tahap max kebabomm!!!

Pics mase ari bday girl...














10.2.13

Mkn besar @ istana bambu

Alhamdulillah... Dinner di mlm CnY nie dipayung abg aku aka bakal panten..
Di samping nak blanje family, dia nak risik2 rasa makanan & survey harga.. Plan nak wat reception dinner katanye.. Amboiii

Owh xkesah la.. Kami sntsa doakan yg terbaek wat kamu abg...

Lupe lak. Tmpt tu dekat sgt ngan umah mil aku nie. Kat "istana bambu" tuu.. Hehe cam tau2 jer kitorg mlm ni tido keramat ek! Rezeki2... Alhamdulillah..
Aku bwk skali mil & adik ipar yg kebetulan br je smp dr kolej dia..

Mmg dkt tp kitorg xpenah pn try mkn situ. Tp ade la g skali mase wedding kwn ren 2 thn lps wat kat situ gak.

So far mknn dia sedap, pedas & yg pasti harga nye agak memberangsangkan jugak lah! Huhu..
8 dewasa, 3 kanak2 = rm400
Bole tahannnnn.... @__@











9.2.13

Baby begedil & baby roti bakar ~__^

Start dah cuti panjang CNY..

Kitorg xde plan g mane2 lg..cuma ari nie nak g keramat, anto mil blk & tido sane smlm.. Da lame x gi sane kate ren..
Ok la.. Mmg da lame gak rase nye x jejak keramat tu.. Hehe

Igt nti nak ajak ren g round umah lama aku.. Windunye.. Bnyk sgt kenangan kat situ.. M'besar & zaman skola.. Hmmmm

Owh lupe lak! Sbnrnye nak cite psl lain.. Melalut ke lain lak aku nih!

Pagi td terrr rajin sket nk wat mknn eesya.. Hehee.. Mmg hari2 wat mknn dia tp bubur nasik jelah;)

Ari nie plan nak wat baby begedil yg eesya bole mkn ngan nasik atau bole mkn camtu jer nanti.
Pstu aku wat snek; roti wholemeal yg disapu butter & dibakar.. Ewahh!

Cara wat baby begedil tu sng jer.
Potong kiub kentang & ayam/ daging then rebus jer skali smp empuk. Pastu carrot disagat. Nak gune sayur lain pn bole jer..
Pstu ptong dadu bawang besar sebiji.
Lenyek la kentang & ayam/ daging tu then masuk bhn2 lain.
Bulat2 kan adunan tu. time nak masak tu celup dlm telur yg dah dipukul sikit ( cam telo dadar) pstu goreng. Tp aku golek2 kn dgn breadcrumbs homemade aku tu dlu b4 goreng (tanak pn xpe). Siap! Jgn lupe tos ngan tisu dulu ye;)

Baby begedil da siap utk dimakan begitu saje atau mkn ngan nasik utk dijadikan lauk yg complete. Lauk, sayur, kentang, telo, mnyk sume dlm 1! Yeay resepi hebat! Hehe....

Ptg2 leh mkn roti bakar plak.. Wahh sng keje mama camni yer..
Nanti nk google lg lah resepi best utk baby nih..kot sampai time terrajin tu leh ar wat ek!














Makanan orang sakit

Ren kata "kalo anak msuk spital camni ngan mak2 dia skali mcm2 permintaan"..
Amboii apekah maknanye tuu?? Huhu.. Dah aku kene teman anak, so ape2 yg aku nak kene la order jer kat ren kn.. Suh bwk kn baju, beg pam, beli air kotak.. Bla bla blaaaa.. Hehee..

Pastu yang pasti makanan confem kene order xtra gak utk aku sbb eesya kene mkn bubur, abis mama? Kene la wat side order nmpknye...

Setiap pg bile bekpes smp dia akan bg skali list utk menu esoknye..
3 kali sehari; bekpes, lunch & dinner.
Dan stp kali mkn tu gak la aku order bubur ayam/ ikan utk eesya.. Aku amik main course la..
T'pkse, nk wat camne dah xde org tlg masakkan...
Nanti sume tu msuk dlm bil skali katenye..

Rase makanan? Sedappp!! Hehe.. Tp ckup la 3 ari dok situ ngadap mknn spital, lbh2 xsanggup dah kott.. ;)





8.2.13

Ubat google punye!

Aku jmpe krim nie mase dok google2 psl 'sakit' eesya b4 dia admit tu.
Jmpe 1 blog yg mane owner nye jual krim tu khas utk mslh hidung tersumbat, berkahak, selsema, batuk, resdung dsb..

Aku tros bace details psl krim tu, testimonial & try google lg kot ade info lain yg berguna.
Aku whatsapp ren tny cmne nak try x?
Dia kte ok jer, kte cuba ape slhnye kn.

Ok la cmtu. Tros aku pm owner blog tu (kat fb pn ade) nk order n zassss bayo la!
Sng eh skang nih.. Sume d ujung jari! Amboiii..

Nie la krim nye.. Bahan utama: habatuss sauda
Ehh google jelah korang;)

Harap2 dpt la membantu mslh kitorg nie... Amin...



Eesya dah sihat.. Alhamdulillah syukur..

Alhamdulillah... Lps 3 hari 2 mlm dok kat spital ( dah mcm bercuti2 mesia lak!) doktor bg balik!! Syukur Ya Allah...

Result darah eesya dah ok dr memule masuk tu.. Darah putih dah turun ke 10+..
Panas pn dah xde, juz kene continue antibiotik jer..

Tp 1 lg dugaan... Balqis lak demam pns smp jmpe doktor kat bwh tu pn kene amik darah gak.. Nasib baik xde infection pape.. Yelah budak mane elok sgt kuar masuk spital nie kn...

Cuti lg nmpknye esok aku cmni.. Nk monitor bdk2 mkn ubat..
Lgpn xsmp ati lak nk tros anto g skola/nursery baru2 nak sihat nie kn..

Dannn "setia hujung nyawa" juge telah abis episodnye... Huhu tetibe sgt kan?? Shuwitt la cite tuu.. Nak gakkk! Bole? Eheehe..





Eesya admit ward - part 4

Mlm tu abg aku dtg ngan bakal tunang dia.. Btol2 pas ren blk..

Nasib baik mood eesya da kembali ok mcm biase.. Kalo x letih gak la aku nk melayan.. Hu3..

Tp esok pg kene ulang sesi physio tu lg.. Hmmmm..xpelah.. Yg pnting dia cpt sihat kn..

Harap2 esok dah bole discharge gak.. Tp kene amik darah lg skali, tngu result & xplaination doktor br leh confirm camne...












7.2.13

Eesya admit ward - part 3

Pengalaman baru wat aku.. Tgk anak sndri kene jalani sesi physio...

Seksa, sedey, tak sampai ati, sume rase ade... Tp aku kuatkn semangat dan set dlm fikiran - nak eesya cpt sihat, tu jer!
Mmg tak dinafikan kami lmbt bwk eesya g spital dan biarkn keadaan dia lama camtu (hidung t'sumbat & b'kahak smp xbole tido mlm) ..
Tp bile dah confem dpt result darah tu aku mmg da ready nk eesya kene admit semata2 nk dia dpt rawatan sebaik mungkin!

Utk nak jalani sesi physio tu nurse da pesan dr mlm lg supaya puasa kan eesya 2jam b4 nak wat tu.. So pkul 7am smp la kol 9 dia xbole mkn/minum pape coz takot muntah nti.

Smp mase tu kitorg dibwk msuk bilik physio tu dan sorang staff nurse(phsio) xplain kat aku nanti dia akan msukkn 1 tiub size mcm mihun ( aku tgk mcm size spagetti adelah!) kat dlm lubang hidung dan mulut eesya utk sedut hingus & kahak yg ade.

Pas xplain tu diorg tros baringkn eesya & balut ngan selimut spy dia xleh gerak / melawan.
Time tu confem la da melalak2 bdk tu! Pstu dia sengetkn katil spy kepala eesya turun ke bwh dan kaki ke ats sket.
Then diorg tepuk2 dada eesya (agak kuat) berulang kali.. Katanya nak longgarkan paru2 dia yg dah melekat dgn kahak2 dia tu..so nti sng nk sedut..
Lps 5-10 minit dia terbalikkan eesya (meniarap) pstu ulang tepuk2 lg.. Tp kali nie eesya xnanges plak.. Agaknye dah penat nanges, xpun sedap kot kene tepuk cmtu.. Hu3 xpsti!

Lps proses tepuk2 tu diorg nk start sedut ingus& kahak eesya pkai tiub yg masuk kat hidung & mulut dia..
Melalak lg lah!
Hmmm.. Ciann sgt... Tp aku rela demi kesihatan dia....:(

Settle jer proses tu tros aku angkat eesya & ckp trma kasih kat nurse2 tu, dia ckp hingus xbnyk dah, kahak jer yg tngl.

Smp bilik tros bg susu & tertido.. Lama...penat sgt gamaknye.....












5.2.13

Eesya admit ward- part 2

Isnin,4feb- 1st time anak admit ward.. Sian eesya.. Balqis pn sian gak kene dok ngan papa sbb mama kene la jage adik kat wad..

Susah gak nk b'gerak sbb tgn eesya da kene drip air & b'smbung dgn tiub kn.. Nk dokong pn susah.. Tido ape tah lg..

Skang nie eesya kene mkn ubat demam, ubat batuk/selsema.. Antibiotik drip ikut tiub.. Pstu sedut nebulizer..
Nasib baik la dia jenis sng mkn ubat so xdela payah sgt.. Tp yg pasti aku yg kene suapkn, nurse @org lain xbole buat.. Hu3..

Ren ngan balqis dok teman kat cni smp mlm sbb family dia dok dtg tgk eesya..last wktu melawat kol 9.30 br la diorg sume blk..

Mlm tido cam biase la eesya mmg payah sbb xselesa kn idong dia tu.. Aku da slow kn ekon bg jgn sejuk sgt.. Tdo la berdua atas katil tu.. Dpt bby coat tp cam payah lak nk alih2 dia kat situ.. Sng tdo sblh aku, nk susu tros bg jer..

Dah name dok spital kn.. Bape jam skali asik la kene kejut suh mkn ubat, check demam, sedut nebulizer.. Mcm2 smp la aku ter call ren suh bgn keje kol 5.30! Hehe.. Aku igt da 6.30..
Alih2 ren xgi keje balqis pn same tak skola.. Penat katenye..

Subuh tu xigt kol bpe nurse nk masuk antibiotik kat tgn eesya tgk2 bengkak plak tgn dia.. So nurse cabut tiub tu, esok doc dtg br confirm blk nk psg blk @ cmne.. Wahh br la lega kami dua banak dgn tercabutnya tiub tuu.. Hewheww..

Esok pepagi (selasa,5feb) nurse da pesan suh puasakan eesya 2 jam sbb dia nak kene wat physio..

To be continue lg..

Pic br admit ward .. Tp xdpt bilik kanak2,penuh..







2.2.13

Eesya admit ward - part 1

Masuk hari nie rase dah dkt sebulan eesya selsema smp idong tersumbat & tak bole tido mlm.. Tp siang ok lak..
Hmmm.. Mmg risau tgk keadn dia time kene tu.. Isap susu nak, tp kalo dah batuk tu abis sume termuntah balik...
Makan pn ok w'pon kurang sket dr biase.. Xselesa agaknye idong cmtu..

Semalam tetibe demam! Tp seb baik ade standby ubat dapat mse g annur aritu.
Aku tros bg la sbb panas gak badan dia.. Aku lap ngan air asam jawa selalu bg cpt sejuk..

Tadi ptg pas ren blk keje dah xtahan tgk keadaan idong dia + demam tu kitorg bwk dia g kpj tros.. Tamo dah g klinik2 nih sbb da bwk pn b4 nie & ubat klinik pn smp da abis tp keadn eesya still cmtu:( bkn la salahkan doktor @ ubat tu yg xbagus tp kene la usaha cara lain gak kn..

Tp kitorg smp situ dah lbh masa office hour dr.paed pn da xde so jmpe dr biase jer..
Demam dia smp 39.8! Kene msuk ubat bontot & amik darah..
Hadoii melalak2 la jwbnye...:(
Sedey tp nk wat cmne.. T'pkse... Dan tngu 1 jam utk dptkn result..

Doc bgtau result sel darah putih eesya tinggi melampau smp 26.6 ( normal smp 7)! Mmg infection la cmtu.. Tp doc bg blk n mkn antibiotic dlu tgk cmne. Tp sok pg kene dtg blk check darah blk..

Mlm tu demam eesya turun tp subuh naik blk plak.. Adusss!! Aku tros pk mmg elok la kalo dok spital cmni sbb mmg aku risau sgt tgk keadn dia..

To be continue...

*pic bwh nie 1st day pegi tp tak admit lg..

1.2.13

We're federal territory!! ecehh!

Selamat hari wilayah wahai warga KL & PUTRAJAYA!!!

Wahh elok cantek dah setting tu utk kami hsband&wife! Sorang kl, sorang p'jaya;) bes!!
Tp dok kat selangor! Hah nti cuti umum utk selangor hambik dua2 kelam kabut sbb anak2 skola&nursery kat selangor! Hahaaa penah dah jadik!

Secara rasminye nie msuk 3thn aku jd warga kerja p'jaya!
Perasaan? Alhamdulillah sglanya dipermudahkan..
Ren pn ckp cmtu gak.. Rezeki kami anak banak dipermudahkan jlnnya..
W'pn bnyk susah payah yg kami tanggung tp berkat doa & usaha, t'capai gak sgla cita2 kami nie..
Skang nie pk nk didik anak2 sebaiknye jer..
Bnyk dugaan zaman skang nie.. Kte dulu pn dah mcm2 hal skang nie apetah lagi....
Hmmmm.....