31.1.13

Tanpa kamu......

Adessss allergic naik balikkk!!! Terseksa jap bile penyakit "datang & pergi" aku nie muncul.. :(
Last aku kene allergic teruk mse blom kawen dlu.. Teruk gile smp 1 badan kene! B4 tu lg la kene mase skola. Igt lg aku time tu bln pose, mak sapukan ubat kat 1 bdn aku nie smbil aku nanges2! Hehe.. Ngade kn!
Mane ade laa.. Bende tu mmg xthn gatal tp xleh garu kang lg merebak..

Nie naik blk.. Tp xde la smp 1 bdn, kene sket2 kat bhgn perut & tgn sket. Aku igt lg dlu doktor tu ckp allergic nie dah ade dlm darah so bile2 dia akan dtg blk... Hu3 sedey gak tp nk wat cmne kn.. Redha jer..

Tp aku da jmpe 1 ubat yg mmg sesuai& mujarab aku pkai time allergic tu naik. Kalo start je naik sekali sapu jer tros ok tp make sure aku jgn garu lah!
Dulu dok keramat senang nak dpt sbb ubat nie aku beli kat klinik kat sana( dkt ngan umah mil) tp skang payahh benau nk dptkn sbb da jaoh kan..
Hari2 kene pesan kat ren kalo g sane jgn lupe beli ubat nie... Siyes aku xle idop tnpa kamu wahai BE cream.....
Waaaaa!!! Cam kekasih dah ko!!

Homemade food utk anak2 (dikala mama terlebih rajin)

Smlm aku jmpe 1 blog yg owner nye sgt rajin wat homemade food utk anak dia. Owh aku sgt teruja ok tgk kerajinan tahap max dia tu! Mmg la dia hsewife tp x mustahil kte pn leh wat cmtu! Hsewife lg penat kot.. Aku penah rse setahun jd full hsewife mse kat sbh dlu.. Aku tau cmne rsenye penat uruskan rumah tangga.. Keje xpenah abis dr pg smp mlm!hu3.. Smp dah rse nak carik keje la mase kat tmpt org tu! Hee.. Kenangan sume tu.. Xkan aku lupekn...
Now aku da kembali b'keje.. Aku mengaku mmg ari keje aku xlarat masak2 bagai sbb aku ngan ren jer nk dinner pun.. Balqis takmo mkn berat2 alasan dia dah mkn kat skola. So mlm dia juz nak roti2, koko krunch, xpun mintak megi goreng letak telo mata. Utk Eesya dah sah2 aku kene masak gak sbb dia mmg kene mkn bubur (sbnrnye xde idea lain nk kasi ape).. Tp aku tukar2 la kdg bubur tu letak ayam ngan carrot/ brokoli/ i.bilis blend .. Cmtu jela aku tuka2.. Biskut ngan buah2 pn dia da bole mkn sendiri gak..

Tp bile aku terbukak blog org tu tetibe semangat aku dtg nak wat homemade food utk anak2..
Tp yg aku bole kutip & try pn yg simple2 dan yg bahan2 nye ade kat dapo tu la kn..
Ari keje mmg aku xlarat msk beria2 sgt.. Tp cuti mungkin bole try resepi yg bes2 sket kn!

So utk 1st trial aku wat roti sosej gulung dgn breadcrumbs (pun wat sndri uolss!) utk balqis & roti gulung jem utk eesya!
Wahh xcited okeh! Jommm!!

Hasilnye?? Opkos la shedapp! Hehe.. Tp yg roti gulung utk eesya tu xbape lekat aku wat, agaknye xketat kot aku gulungkn.. Xpe next time leh upgrade lagik!
Roti sosej tu bapak budak pun ckp sedap! Siap xcaye mak budak ni yg wat! Hu3.. Tgk la tgn sape.. Muahaha!!! Eh??




















D'one steak, bangi

Baru nie teringin nk mkn western.. Tp almaklum kami nie anak perantau.. Hu3.. Xtau nk carik kat mane then google la jwbnye mse otw dlm keta tu..
Niat kitorg m'carik di belah2 bangi sbb tau kat situ mmg bnyk kedai mkn..

Jmpe 1 kat google! D'one steak! Then search la kat gps alamat yg dibg tu.. Alhamdulillah jmpe!

Aku order triple grill.. Err btol ker? Lupa suda! Hee lapa sgt kot;(
Ren pn aku xigt dia order ape sbb dok sebok suap eesya mkn.. Hehe
Balqis aku order kn macaroni jer..

So far, biase2 jer.. Still xleh kalahkan fiske kat dpn sapura keramat tu! Hehe.. Jgn marah arr.. Tu pndapat& selera aku jer;)








27.1.13

Merisik jer...

Alhamdulillah.. Selesai sudah majlis merisik abg aku sorang nih..

Pg2 lagi kami dah gerak dr umah menuju ke umah belah pompuan di bidor,perak. 2 keta jer xde berombongan bagai sbb merisik baru blom bertunang lg.. T'pkse wat asing2 (biase mmg wat skali risik-tunang) disbbkan mak abah aku mmg xpenah jmpe bakal menantu itu & nk jmpe gak la ngan parents dia.. b'kenalan2 gitu yer..

Tp yg klaka nye da mcm nk tunang sbb bapak pompuan siap dah bgtau awal2 psl hantaran & tarikh nikah, sanding bagai! He3.. Dia kata malas nk pening2 dah.. Nk wat sanding skali ngan abang pompuan nie katanye..

Xksh la.. Yg penting kte rancang elok2 & moga dipermudahkan jodoh mereka yer;) amin.. Insyaallah...











26.1.13

Eesya allergic...

Dah ikot mama allergic kulit plak eesya nie...
Selsema & batuk xbaik lg:(
Memule kuar bintik2 tu kat kaki pastu abih naik kat dua2 tgn..muke pn ade sket.. Tp kat badan xde plak..

Dah xle thn menengoknye kami decide nk bwk g annur, bangi.
Doc ckp tu allergic.. Yela bby dok kat nursery camtu la...
Rase mmg bkn psl makanan sbb slama nie aku bg jer dia mkn sume yg aku mkn ok jer..
Tp btol la tu ikot aku.. Alah pd bende lain (bkn makanan)

So doktor kasi calamine lotion utk sapu & ubat utk selsema, batuk kahak n ubat serbuk utk asma kecil katenye yg ade pd kebanyakan bby...

Moga eesya cpt sembuh ye syg!











25.1.13

Yukids Island, One Utama

Salam & Selawat ke atas Junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W...

Semalam cuti dah plan ngan kakak sepupu ren nak bawak budak2 g main playground kat OU nunn...
okeh papehal kene confem awal ngan ren dlu..hencik somi ku yg bizi tu papehal mmg gitu yer..planning!!!jgn main terjah2 okeh! kang tak dapek ditunaikan jgn la berangan nak dpt!huhu...gitu yer mcm nak wat appointment keje lak... ok baek boss!!!

gerak dari umah dlm kol 11.30 sbb da janji ngan diorg nak jmpe kat sane jer terus.. zassss skali masuk parking ou tu hambik ko!! gile bapak jem!! dah dkt setengah jam dok buang masa, buang minyak dlm tu kitorg kuar jer tros! dannn bukan pree yer kene bayo gak 2 hengget!
mase turn kuar tu pekerja yg jage parking tu suh masuk 1 opis building tu..owhh pandai pun nak carik alternatif okeh diorg nih! gud!
dan sume keta mcm kambing terlepas kandang la jwbnye! berebut parking yg mmg banyak itu..hehe.. alhamdulillah...dpt gak..

smp2 tros kol diorg tnye location. niat aku time tu 1 jer! makan dulu! lapa gile kot bekpes dah la nugget jer..hehe malas nak beria wat bekpes kang nak kuar smp ke malam2 mau makanan tu sume terbiar jer atas meja..

lps mkn g carik la tmpt tu..same floor jer...senang nak jmpe..
btol2 belakang mac city..

  • skali masuk budak2 kene RM28, mak bapak foc
  • 1 family wajib bawak socks sendiri tau kalo x kene beli RM4 xpasal2!
  • bole kuar masuk bape bnyk kali sesuke ati kamu utk whole day
  • tmpt yg simple & worth it..tp make sure spend 1 ari la..kalo x rugi jerk!
lps puas main tu dlm kol 3 lbh kitorg nak kuar dah dr tmpt tu sbb mak pak nak b'jln pulak..hehe..
smp umah harus malam dan mil pon ikot skali blk kjg...
rindu cucu katenye...

disebabkan kali upload gune pc, nahhh amik ko banyakkkkk pic!hehe..


eesya tidoo lg....

kami nak g ou!!yeayy! 

payah benau nak dpt parking,
nah ambik no lot pon aku snap!
takot lupe diri katenye..heheh 

jommm!! 
                  















dah penat main..jom rilex kat gintell outlet;)


22.1.13

Cuti tak dirancang...

Mmg la kan.. Dah anak xsihat cmni la.. Mcm2 bole jd...

Dah 3-4 hari eesya dok batuk, selsema.. Tp xdemam lak.. Kalo mlm lg teruk selsema dia tu, smp idong tersumbat. Ubat dah bg still cmtu gak:(

Pastu effect nye time tido la.. Asik terjaga jer.. Ngan aku skali xdpt tido jwbnye.. Mmg cmtu la adat anak xsehat ni.. Hmm

Smp ke mlm smlm stp jam bgn jadiknye aku pening gile kepala xleh nk bgn.. Tgk2 jam da dkt kol 7!! Waaa cmne ni?? Mmg el la jwpn nye.. Xpelah, xsmp ati gak nk htr eesya g nursery dlm keadn dia cmtu..kalo nenek dia ade lg gagah gak la nk tinggal kn....



21.1.13

kau kekasihku;)

Aduyai...meleleh wei tgk video klip nie.. 

mmg layan sgt apetah lg kalo kte penah melalui salah satu saat yg dia tnjuk kat situ..sob sobbss;(

tgk eh link ni devotees - kekasih

20.1.13

Tiga sudah!!

Thn nie 2013 kami dah 30 thn! Lahir tahun 1983 kannn!!!

Waa kami tu sape??? Hehe.. Mesti la kami sbb kami kn kembo!!! Jgn jeles aii ade geng nak 30 together gather!!!hahaa

Tp lmbt lg, bln 7 nti br celebrate the lucky no 30! Skang mse utk nikmati last part of 20 dlu k!

Alhamdulillah semuanya dipermudahkan dlm kehidupan nie.. Walau bnyk dugaan mendatang, pahit manis tp sumenye DIA bantu kami menanganinya dgn sabar & tabah...

Moga kami sentiasa dipimpin ke jalan yg benar & tidak akan pernah lupe menunaikan t'jwb yg diamanahkan.... Insyaallah.. Amin....

18.1.13

Risau weii!!

Kejadian yg btol2 berlaku!!

Waaa eesya da pndai pnjat tangga w'pon tau aku dok follow dia dr blkg! Huhu agaknye dia lg konfiden nk pnjat smp separuh tngga tu sbb aku ade la kot!

Gile slamber aku tgk dia pnjat pastu bole stop sembang2 dlu ngan kakak dia kat situ. Kalo aku biar rase smp atas dah kot!

Hadoiii laa.. Nie kes dah kene beli pagar ke ape?
Mmg kene tgk bdk beso2 gini kn. mmg bahye lah!! Ishhh risau aku!