31.10.12

sesi umah berhabuk!!

Minggu ini adelah minggu merenovate umah ye! cehh mcm la renovate all out!hehe..ala tu pun kebetulan sbb toilet master bedroom da leaking effect smp siling dining hall tu..so alang2 waterproof toilet tu kene repair, tiles kene kokak n ganti lain tu yg psg skali plaster ceiling ngan cornice tu. pstu pasang awning kat porch...sbnrnye da lame ren ngidam nak wat mende2 alah tu..tp yelah ongkosnye blom ckup kn..so xpela, msuk jer umah dlu..dok diam2 dlu..kang ade rezeki br la dpt wat..

alhamdulillah, nie ade rezeki Allah bg dpt la repair n wat ceiling br tu..da verangan2 dah design yg kitorg idam2 kn tuh!hehe..puas kobek2 kat google!ngheeeee


alang2 da bukak tiles toilet,
dahh ren nak tuka plak toilet bowl ngan sink baru..hamboii!!
[eh kamo tanak ke toilet cantek??nakk!nakkkk!!
bak kate ren, suka toilet cantek2 ibarat dlm hotel punya!
wahhhhh khelass incik somiku!!]hehe

kakak balik skola tros bwk g carik brg


sink baru!itam shining!!
cehh tu pun nak shining2!!muahahhaa!! 

difadankan dengan cermin itam juge! 

umah yg tak bersepah pon;) 

leaking tu dr toilet bilik tido kami lettew!
bahye woo bwh tu mainsuis! 

br nak start wat measurement n psng kerangka frame besi 

hah itu le kejadiannye!
payah..kene drill..t'kejut smp nanges2 eesya!huhuhuuu 

done utk 1st day-dining hall..
sok sambung lg wat living hall  ngan toilet plak..
insyallah kalo xde aral jumaat settled

citer raye aji 2012

Raye aji dah abeh seminggu br ade mase nak tepek gambo..ahhh tak kesah la seminggu ker sebulan ker!hahaha

aku ngan ren xamik cuti pun sbb xde plan nak gi memana..blk2 keje khamis tu tros blk umah dlu packing bj sbb anak2 sume da slmt ikot nenek dia blk keramat.. b4 g umah mil tu kitorg g jj au2 carik baju kurung bebudak tuh..seb baik la ade..syukur sbb dpt la sedondon kaler utk anak dara tu w'pon xsebijik kan..kire bole la dari takde lngsung..mane taknye, bj kurung eesya mase raye pose ari tuh mmg da xbole nak sarung langsung!huhu..baby kan cpt naik badannye,...
pastu amik bdk2 tros gerak blk langat..nak tido sane..so bole la tlg2 ape yg ptt kn..
tp rupenye mak ngan kembo da siap2 msk pun..siap mak aku keje lg mlm tuh!adoii mak sabo jelah..nape gagah sgt??[fyi mak aku masih keje shift lagik] esok pepagi smp la umah tu..hmmmm

mak aku siap msk nasik impit, rendang daging, kuah kacang, sambal goreng, kuah lodeh!huhu.. pstu pas blk semayang raya abg aku beli lemang lak.. aku juz wat fruit koktail jer..hehe..

pas blk solat jumaat, mil aku n adik2 ipar pn da smp..kami pn gerak g umah makcik ren plak..gamat xhengat smp ke mlm la jwbnye kalo dah ke umah makcik sorang tuh! mmg kepoh dier tu!hehe..tp apepun hatinye sgt baik..ngheeeee

kakak n adik di pagi raye...

anak2 buah..ami & anaz 

nak gi jln raye!! 


ngan sil2 n kazen.. 

tu jer pic yg ado!
ren?xde lngsg nak join kalo tak disuruh..hukhukkk

23.10.12

gambo passport anak-banak

Smlm pas blk keje, amek balqis pstu mlm g kedai gambo..ren sebok nak gambo size pasport sbb nak kene isi form golf club dier tuh..nak ikotkn bape kali dah amik gambo passport tp tak simpan2 pon softcopy..asik la kene wat baru..[tp bagus gak!bole wat elok sket..boring tgk pic lame!hahahaa]

klako balqis senyum camtuh..hehe
tp kire ok la..nak gak senyum..wat nye dier wat muke seposen?
dah xcun anak mama nti..hu3

taddaaa!! 

ceh!mama pon kene gak!
dah papa suruh..layan jelah..
ren jeles kate gambo aku nmpk tua!
eleh..jeles la tuh sbb everytime dier amek pic passport gini msti spoil!hahaha
[seb baik pic aku elok!ekekeke!!jgn marah ye syg!nti nmpk lg tua!!] 

22.10.12

saya suka!saya suka!!

Minggu ini adelah seronot sebab incik somi menghantar & menjemput saye pegi-blk koje!!hehe...bersebab ye bkn suka suki jerk! huhu... yelah incik kereta dah masuk workshop..tu pslla ren kene htr & jmput..kalo x,xde mase nye nak merase!huahuahaaa!!!

mmg nmpknye pas raye aji la keta tu br kuar spital..nak kene operate sume bagai! aku kan dah wat keta tu cam keta main langgar2! gilo depan blkg, kiri kanan sume kemek! huhu..mintak hampun incik somiku!!!pas nie make sure xbuat lagik!!


17.10.12

@grills, bandar baru bangi

Tetibe rase da lame gilos xwat n3 psl mkn!!hehe... zaman anak sorang rajin lg nih nak mkn jer snap!nak minom jer snap!!hehe.. skang zaman dah berubah yer kwn2!anak dah 2! so kerajinan adelah menurun melainkan xcited t'lebey time tuh!heheh....

erm pas rembat beg jingle jungle tuh blk amik mil kat umah teros g carik tmpt utk dinner.. ren kate tekak adelah teringin nak mkn western! hamboiiii gatai sungguh tekak asben yer?hehe...

so round punye round smp kami kat 1 kedai nih..area bdr br bangi..

@grills!ewahhh western sungguh!
tapi nie pun pic starter aku xamik..
satu tu soft crab [full name idok ler aku igt], 
1 lg aku yg nak mcm keropok tu..alahhh lupe la plak!!!grrrrr!!






air aku..
air mereka aku xsnap!

incik somi nye lamb shoulder xsilap

puan isteri mstila yg plng mahaii!!hahaha!!!!
tenderloin steak ko!!!


mil nye fish n chip 

kids set..ayam lah!sos tu pun sedap..xpedas 

si kurus dan si tembam;) 
pestime letak eesya kat baby chair..kemain excited!
tp kene jaga2 gak bdk nih..

 






akhirnye....adelah 1 pic mama yg papa snap..[itupn stlh disuruh]ngeh ngehhhhh...





16.10.12

handbag baru uolssss!!!

yeayy!!hepi nye sbb dpt handbag baru???erkkkk!! handbag itu adelah beg pam susu aku lah!!huahuahhaaa!!! almost setahun lps beli pakej beg pam [spectra dew pakej] tp pakai 6 bln cmtuh jer beg2 aku sume da jahanam! xtau ape silapnye zip beg aku sume abeh tanggal..aku yg ganass sgt ker beg tu yg xtahan??? entah...lalallaa....
pastu bkn tu jer, cooler beg lak jahitan dlm dia dah tetas abes belah atas dia! yg si ice pack 2 dah pecah! gilo berbaloi2 lah aku pakai sume tuh!!! agak sume mmg da patot tuka baru la kan! 
maknanye da smp mase la jwbnye aku ajak ren g fabulous mom kat sblh jj [aeon cheras selatan adelah dkt ngan umah saye!wink3!]hehe...


wahhh rase cam semangat baru nih dpt beg baru!!!
[hamboii hepi ngalah dpt beg guess tuh!hehe..]

new bag, new passion!!wahhhhh!!! 

owh dlm pakej brand jingle jungle nih included:
>beg beso tu
>cooler beg yg tomei 
>storage bottles 6pcs
>ice packs 3pcs
total rm159.90

kalo nak rugi sila la beli beg sajer yg rega nye rm129.90. sekian maceh!


demam nak tumbuh gigi...

eesya br baik demam...malam jer merengek2...xtau nak ape sbb sume aku da buat..
da sapu mnyk yuyee, da tuka suar, tuka baju, tuka socks, tuka pampers..xpenah2 jd cmtu..
ren ckp telinga dia sakit kot sbb nanges je pegang tinge! eh risau lak aku..yelah baby nangis mcm2 sebab kn!
spjg mlm ahad lps aku xtido..dah la esoknye keje!!!huwaaaa!!! seb baik la aku masih bole bgn pagi cam biase...
tp ati xbape sedap gak la..anak xsihat kan..sian lak kat mil kene layan eesya cmtuh...hmmm...

tp seb baik esoknye ren 'baik ati' xgi keje..hehe..xpelah lg pun kebetulan mmg isnin tu ade checkup eesya! so bole la jmpe doc tnye skali...

berat dah 8bln nih xnaik smp sekilo: so now berat dia 7.8kg cmtu jer..tp nurse kate ok lg sbb still ade progress.. badan dia plak naik merah2, tu yg nurse suh refer doc nak confirm kn...
tp alhamdulillah bkn campak, dia kate cam demam nak tumbuh gg jer nie..tp mmg b4 g klinik tu mil da ckp ade rase gg dia nak tumbuh tp belah atas!!wahhh biase baby tumbuh gg bwh dulu kan! [eh ade meaning ker baby tumbuh gg atas dlu nih ek??]

demam.....

g klinik checkup utk 8mths...
mase nie da baik demam..tp bdn plak naik rashes:(



balqis wit roller blade

Kakak balqis da pndai nk mtk roller blade @ kasut roda la pulakk!! Dah tu siap order nak 'scooter' yg tolak2 pkai kaki tu la.. [yg nie zaman mama dolu xmain. tp roller blade mmg power okeh! muahahaha!!!]

Arituh mase minggu yg dia nk exam kami ckp balqis dpt no1 br mama papa belikn.. Dahhhh baru 1st day abes exam tros mtk!
Cikgu dia kata mase aku nk amek dia tu balqis org 1st htr paper english.. So anak aku dgn gaya t'lebih bijaknye buat andaian dia dah dpt no1!!! Toing3!!!! Mama rase nk tepuk dahi time tu gak kak oiii! Owh xpelah, aku realize skang balqis da beso utk berpk;))

So ade rezeki last week papa tunaikan la janjinye pd si kakak [w'pon blom ptt ditunaikn]huhu... xpelah bak kate papa, demi anak2... [oppps tp mmg skang br aku nmpk la mmg btol org kate anak sulung slalu didahulukan..errr???]


memule kasi main dlm umah dlu..
hehe..terkonang zaman den dolu2;)
tp aku main mase umo da bnyk!yelah da skola la org kate..
tgk bdk nih! 4thn da tau nak main...ish ishhhhh...smbil geleng2 pale...


pastu da macho br la bole kasi main luar umah!
cpt tol bdk2 skang kan. da bole berdiri sndiri!!!
tp jln cam baby umo setahun la..ekekek!!!! 

nti aku post pic main scooter lak eh!

10.10.12

adorable daneesya!

lg 2 hari eesya genap 8bln!!wowwiii cpt nye mase berlalu kn!!pape pun syukur alhamdulillah eesya m'besar dgn sihat dan kuat! aku ngan ren hepi sgt tgk progress eesya hari2.. baby yg sgt2 ceria, kurang nanges/meragam, xmenyusahkn n mmg hepi la org sekeliling ngan dier tu...

start 6bln ari tuh aku kasi mkn dgn wat puri sweet potato[keledek oren+keledek merah] utk eesya..wat bnyk2 pstu smpn dlm freezer..suke dier mkn sbb manis kot kn.. yg puri tu biase kasi dier mkn belah pagi kire cam bekpes dier la.. then tghari masakkan nasi lembek pstu blend. slalu msk beras segenggam [kdg lebih sket sbb kakak dier pon suke menjoin mkn nasik si adek!] pstu msti ade sayor xkisah kdg carrot/bayam/brokoli so far tu jer sayor yg penah aku try utk eesya.. pstu dah ade sayur msti ade protein kan?so ltk la ayam/daging rebus/ikan bilis. lebur jer skali pstu da siap tu tros blend. mkn utk tghari ngan mlm..
puri tu plak slalu aku tuka2. kalo da abis yg 1 br wat 1 jenis yg lain..xpenah lak dlm 1 mase wat bnyk2 jenis..xnak la t'biar lame sgt dlm freezer tu kn... pstu aku penah gak wat puri kurma+kismis, mase nak mkn campor dlm nestum/biskut yg eesya mkn mase bekpes dia..

alhamdulillah nmpk cam dia xde allergic ape2 setakat ni..

demam ade skali kene ari tu mase bape bln xigt lak aku.. hmmm..tp alhamdullah kejap je... xgi klinik pun juz aku trus bg bf lbh kerap n demah bdn dia ngan air asam jawa..

aku syukur gak sbb dpt trus bg full bf kat eesya..xsangka da smp tahap ni![aku la yg xsangka dpt wat..hepi sgt!!]

skang nie org kate mmg time yg paling sonok nak main ngan dia kn! yelah da phm nak ketawa2, nak main geletek2, mcm2 la..haishh abis la di tawaf umah tu ngan mengesot [owh ye, eesya xmerangkak pun..dier mengesot jer kemana2..laju nye adelah sama tahap ngan merangkak!heheh]. duduk sndri pon xbole lg..gigi juge blom tumbuh walau sebatang..xpelah, stp bdk ade progress dier sndri kan...kte sbg parents kene support n galakkan dier wat sesuatu tu jer pun da bole wat otak dier berkembang ngan sihat..


saye adelah baby yg hepi!!!yehaaaa!!!

9.10.12

Letih kat opis Vs letih kat umah

Ari tu aku 'terpakse' el sbb mil xbape sehat..memule mmg igt nak msuk lmbt sket sbb nak perah susu dlu..mase tu stok susu eesya mmg ckup2 jer..[skang nie mmg cmtu jer yg aku dpt..perah ari nih utk stok esok dan ckup2 sajerk!] pstu pas mil siap2 kn balqis nak gi skul aku tgk mil baring jer.
aku tnye nape? dia kate pening..
aku ok la..
siap2 nk g keje..
br nak sarung bj keje, smbil tgk eesya yg da bgn tu..
pstu terpk eh sape lak nak mndikn bdk nih?mil dah lena blk..hmmm
dah x jadik ler aku sarung bj keje..pkai bj umah tros mndikn eesya..
pstu turun bwh siap2 nak kasi dier mkn lak.
aku pon bekpes la skali...
da siap2 tu aku naik nak amek bakul nk basuh bj, tetibe mil t'jage tny "eh xgi keje ke?"
aku jwb "la..dah ibu xsehat tu nak g keje cmne?" [eh aku neh,tnye blk ngan soklan plak! hobi sbnrnye disamping memberi jwpn!]hehe..

alang2 arituh aku da coti, da plan nak basuh bekas2 kueh raye ari yg masih cantek terhidang atas meja. ape??xbasuh lg??huahuahaaa!! mmg pon..asik xnyempat jer nak wat..almaklum anak dah 2!eh??

pstu da settle bsuh bekas kueh tu, da siap bentang nak kasi kering... smntara tngu mesin basuh kan baju, aku dok wat plak nasik eesya..kene wat awal sket nasi bdk tuh sbb lame kan nak kasi lembik tuh..pstu nak blend lagik..

dan mcm2 la aku wat di hari coti tu......mls nak citer sbb biase la kan keje mak2 kat umah, mcm xbiase?hehe..tgn & kaki mmg xpenah berehat dr buat keje even dok dpn tv smbil nyuap anak mkn xpon ligat lipat kain baju!aku rase time tido jer kot br btol2 xwat ape2. tu pun jgn lupe anak kat sblh yg bile2 mase jer merengek mtk disuap nenen kat mulutnye tuh..huhu...

kdg2 aku cuma terpk..ape beza penat kat opis ngan penat kat umah?
jwpnnye? same jer!dua2 penat!kalo ari keje pas blk keje zassss amek balqis, kalo ade brg nak beli sngh kedai dlu sbb payah sket nak bwk c balqis tu, sng beli siap2 pape utk dia esp. eskem la kan;) pstu smp umah kalo mil blom msk, kene la msk tp kene siap2 mndikn eesya dlu..solat br bole aku ke dapo..kalo mil da msk ok la, xyah msk lg..juz suap eesya n balqis mkn je...eh mcm2 la!xyah la nak details kat cni plak..

aku xpenah rase nak merungut ker hape..cuma kdg2 biase la kte manusia biase msti ade keluhan2 tu kuar dr mulut kte...
yg paling aku nyesal kalo kat umah aku jadik marah ngan balqis..dia slalu jd mangsa tmpt aku marah..tp xdela aku smp cubit ke pukul2..cuma tu lah!bile pk2 blk kesian sgt2..bdk 4 thn apelah sgt yg dia tau..ramai org ckp balqis tu dah ckup baik la dngr kate sume..xdelah nak melawan ke mengamok tah pape..kire dngr kate la..tp dah kte mak bpk dia..msti kte lg tau, kdg dia cam sengaja kasi kte marah..ade jelah hal nye tu!tp ishhh mmg xpatut la aku rase aku nie mrh2 xtentu psl kat dia!kang t'bantut lak proses pembesaran dia..dari elok2 bdk tu nak blajo wat smthing, tros jdk lain..ishh no!no!!

maafkn mama balqis...........


'budak baik'
t'lebih pndai ckp nih!huhu..


3.10.12

fun!fun!funfair!!

1st time jejak kaki ke funfair!!!...dan seingat aku gak aku sendirik xpenah jejak kaki ke funfair nih..sebab???? sebab parents aku dulunye mase aku kecik2 bknla jenis kaki jalan...sume jenis homely type a.k.a duduk umah sajer lagi elok!!huahuahaaaa!!!

so bile dah beso2, dah keje, dah ade transport sndri barula merase b'jln2 tgk tmpt org [eh tmpt sndri!]huhu...ciankan?xdela..kami adek badek redha jer..bersyukur dgn ape yg ade....alhamdulillah...

dan mlm minggu yg lps bwk balqis lbh tepat lg g funfair dpn aeon cheras selatan kat umah kami nuu...rase dr lps raye ari tuh dah nmpk ade funfair kat situ tp br nie la nak bwk balqis ...tu pun sbb asik la janji nk bwk dier pegi...sonok kemain la jwbnye anak dare sorang tuh! yelah bdk da phm nak main itu ini kan...lain la si adek yg xtau pape lg tuh...kalo nak tau spjg otw ke situ [b4 tuh g mkn dlu n suap eesya mkn skali. tu yg "selamat" dah dlm keta..he3] aku igt msuk jer tmpt tuh dia nak la t'kejut ke sbb kat situ mmg bising gile la ngan muzik2 bagai! [mmg xsesuwaiiiii uolss bwk baby!] tp apekn daya..xkan nak tinggal??? tp alhamdulillah eesya tido ngan lenanya atas stroller dier tuh...

skang token seketol rm2. tp nak main sume game kene bayo seketol token x 2 = rm4 daaa!!! mahal ker??emm kalo nak main2 games ala2 train,roller coaster utk budak2 tu ok la rm4 tu tp kalo setakat main baling2 dart, baling2 bola, tangkap itik memangggg laaaa tak worth it langsung!! tapi disebabkan utk mak dan anak yg xpenah pegi pun funfair tuh kire ok la utk merase kate org kan..hehe...

hadiah???msti sume dok bygkan bear beso2 dabak, kete control tu sume kn? ofcoz la...dah sebati kate org...[eh kate xpenah pegi.mane tau nih??heheh..org cite, bace dimana2 n org citer la yangg;) ]
tp yg kitorg hnye mampu menang keychain,pen,beg enpon n stationery set sajer ok! eleh dah sah2 mmg la payah gile nak menang adiah beso2 tuh..tau sgt!huhu..

kakak yg xcited!!

hamboii tgk tuh..sungguh riak gayanye!kekekee 

kasi main yg ringan2 dulu...
lps nih siap la naik roller coaster bagai. tp mama kena la teman..
papa nye risau anak main sorang sbb nmpk gak danger disitu sbb bende tu laju plus naik tinggi!!
woohooooo mama juge xcited!
papa???rilex campor gayat dlm ati di bwh sane smbil jage eesya yg tido..hehe 

dah2 moh blk!! dah kol 11.30mlm!!haihhhh letihhh sehhh...@__@