27.9.12

4bulan lebih memerah...

Da lame rase x update citer psl EBM aku nih.. so far Alhamdulillah...susu masih ade n ckup utk eesya minom sementara aku g keje. oppss! tp smp 8-5 jer tau! kalo lbh2 time keje merangkap OT mmg la aku rase xckup dah susu yg kat umah tu..hukhukk... sbbnye stok yg aku perah hari2 kat opis tu mmg la dpt ckup2 jer utk eesya minom siang..mlm aku bg direct full a.k.a mengempeng smp la tertido si bolat tuh..hu3..bnyk kali gak aku bwk blk pam tp nmpk gayanye mmg xdapek la nak buat... kdg tu terase gak konon bile eesya da tido nak pam la skali tp dah dia pon tido lmbt [dlm kol 10.30 cmtuh] kol bape plak aku nak bgn blk pam nye? jwpnnye harusslah ngan aku2 skali slmt tido!!hehe...
tp aku kene make sure la yg aku pam esoknye kat opis ckup utk stok the nx day..kalo x haru la!!

kan b4 nih aku penah update gak psl shaklee kan?kan??? ape xtau pon??? owhhh rugi..rugi...hehe...
xdela, aku sbnrnye harap gak yg shaklee tu dpt tmbh ebm aku nih disamping fungsi2 lain la supplement tuh..tp baru nih ESP, PD n osthe yg aku amek tu da abis mase bln pose ari tu n aku xde la smbung beli lg sbb dok cont. mkn yg lg 3 jenis tu.. sbnrnye aku ade la rase sket risau mane la tau effect susu aku jd kurang ke..tp aku tgk alhamdulillah susu masih ok..cuma yelah mayb kaler/kualiti/isikandungan dlm tuh da berubah la kot..ofcoz susu tetap sgt bagus cuma cth bile amek b-comp tu susu jd kaler kuning n nmpk sket pekat la..kalo x cair jer..sume depends on ape kte mkn...sbb tu bnyk org advice kene jage la mkn time tgh full bf nih... insyaallah aku akan jaga n sntsa mind set nak dpt susu t'baik wat eesya....
opps lupe lak..aku rse mmg da xnak kot cont. amek ESP tuh, so aku teruskn amek vit-e comp, ngan osthe jer sbb kedua nye adelah sgt best!!!!


e'day aku pam 2x sehari jerk..
dlu memule msuk keje dpt wat smp 3x..tp now da t'sgt la bz jd aku xlarat+xsmpt nak wat cmtu dah..
1st sesi=pagi : skali pam dpt 6-8oz
2nd=pas lunch: dpt 4oz

dan stlh lbh 4mths aku memerah kat opis,
beg pam adelah sudah rabak zip nye!!huh ganazz sungguh kamo nih!!hehe..br tau ker??
so aku pkai jelah beg pape jnji leh sumbat pam yg bolat cam tuan nye gak tu ngan 
ice bag!
igt nak g gak la onebabyworld tuh dis wiken. msti bnyk yg interesting utk eesya kn!hehe



25.9.12

update eesya's progress - 7mths oledy!

nak update progress eesya lah!
ari nie eesya da 7mths 2wks.
berat xsure bape sbb dis mth xde checkup. yg ade last mth mase dia 6mths = 7.02kg.
nx checkup 15/10 dpn. so time tu mama juz wait n see lah ye!hehe.. [suke sbb anak da makan katekan..n ofcoz bf masih full dan xde campo2 susu lagik]ngeeee..syukur alhamdulillah..

--> da dok dlm walker. so adelah rase sket sng nak wat ape2...sbb kalo juz bg dier dok atas playgym tu cam bosan jer dier kn! [eh baby ade rase bosan ker?]
-->crawling xde la aktif sgt. lbh pade mengesot2 je aku tgk..tp pantas gak kekiri kanan!smp tahap cam tawaf da aku tgk!hehe..
-->mkn. alhamdulillah mau je sume! aku wat puri keledek merah+oren laju gak mkn, aku wat puri kismis+kurma msuk dlm nestum pon laju gak mkn. lunch time biase kasi nasik+any vege+any lauk msk lembik pstu blend pun mkn. mlm dier mcm dah takmo sgt skang..agaknye da ngantuk+penat kot sbb siang sgt2 la kurang tido nye..xtau la nape..berubah bln agaknye...hmmm
-->ape lg ye..owh mulut juge semakin rajin menyembang![mcm paham!hehe..yelah sembang dlm dunia dier la..kte layan kan aje..]
-->kalo nmpk enpon atau ipad kakak dier lg la sebok nak pegang gak nak ketuk2 pstu rase!emm nyam nyamm..hehe.. dlu ok lg kalo kte pasang dier dok diam je tgk..skang harapan la..

tu jelah kot..opss!lidah still lg sentel ye..yg tu mmg xtau bile nak baik.hehe... dlu org kate b4 bole mkn, kate dier da xsabo nak mkn, nie dah kasi mkn maseh gak cmtu,..hai xkesah nak oi..jnji kamo sihat n menten comey..ekekke!

nie gambo 1/2 bln lps..
bole layan iqra' ngan baek skali!
now??owhhh xdela..
mmg abis la diketuk2 nye skrin tuh!
dush dushhh!!

gambo diambil oleh kakaknye
using mama enpon!
[seb baik cantek tanpa sebarang gegaran!]heee..
gud job kakak! 

dah dok dlm walker..
sonok la kamoo semakin pjg langkahnye!



24.9.12

anak2 pengubat hati;)

adoiiiiiiii!! awat la bizi sgt kat opis nih?? keje macam tidak akan pernah surut2...cewah ala2 gaya sinetron indon x?hehe...
sjk unit aku wat reshuffle tugas [dr wat keje speciality ke handle all in one.means kte handle 1 bah/jab tu sume la]. sbb kn reshuffle tu aku jadik bizi body!eh bizi woman!hehe...tambah2 lg baru nie opismate aku sorang cuti bersalin..dan aku ngan rela dlm pakse nye tanggung keje dier..hukhukk!maka b'tmbh2 la rase xckup wat keje 8jam tuh!cehhh poyo bukan bunyiknye??huhu.. tp itula realitinye...kate la apepun...aiman xkesah!huwaaaaaa!!!
tp xpelah, w'pon cenggitu jadiknye..aku akui yg aku makin bnyk tau info psl keje yg kwn2 aku wat b4 nie..yelah..dlu kte juz tau ape yg kte wat n keje kte jer..but now sume keje diorg aku jadik tau..w'pon blom xpert, tp yg pnting aku da tau nak process nye camne!!yehuuuuuu [tnjuk suke dlm ati jer..hehee]

blk umah pas bizi xhengat tu mmg la memenatkan...phewww!! tp aku xpenah pun ade rase nak meroyan smp umah tu..w'pon yg sorang blk skola mulutnye pok pek pok pek!hehe..yg sorang plak seb baik syukur alhamdulillah t'sgt la cool [mcm mama lettew!hehe].. aku mmg da set mind. keje hanye di opis, xyah sebok pk nak bwk blk. kalo ade pun juz nak sharing citer ngan en.somi jer...sbb aku rase tu bkn nak bwk blk keje opis, tp hnye sesi meluahkn perasaan saje..hehe..lega kalo dpt wat gitu! mekaseh en.somi sbb rajin layan citer puan isteri ini w'pon aku tau citer dier lg bnyk dr aku tuk seharian tu..hehehe...

so, tu jelah cite aku yg bizi ini..hewhew..
[nak gak update smbil wat keje yg melambak] mls nak pk! wat jelah smbil pndang tmpt lain!hukhukk

tatap muke eesya aku nih lg senang ati!lalalalaa....

si kakak lak dah makin payah nak ajak amek gambo sama..
yelahhh tau...dier da anak dara katekan..
huhu...
advance sungguh anak2 zaman la nih!


20.9.12

gambo raye ngan opismate yg weng weng!

bole x nak combine citer raye aku n whole family n frenz kat n3 nih??? eh bole la!bole laaa!!! hahaha!! citer basi  la noks! eh? mane ade basi kan..kan raye br jer abis, so aii nak la summarize kn citer2 tuh!hehehe...watsover la uolss...
sbnrnye pic raye adelah terlampau melimpah ruah!eh? sbb raye dis yr adelah b'jln kesana kemari!weeehuuu sonoknye raye!! lagipon anak da 2..b'tmbh meriah mood raye itu..hee..syukur alhamdulillah dgn rezeki Allah ini...

dr beraye kat kl pstu blk kg, pstu sambung lg kat kl ngan sedare mara..naik opis, kitorg wat lg beraya tawaf 1 putrajaya nih! mmg gile la.. hehe..sonok sbb opismate pon sume understanding! mane xnye, time nie jer kte bole redah umah kuarters2 kat p'jaya nie kan..plus dpt la mkn pree time lunch tu..hehe..umah aii yg xbape nak kuarters nih kene pilih ari jumaat la kn..sbb jauh sket dr umah diorg2 tu..so last tawaf umah aku dan t'pkse la aku bercoti juge sbb rase mmg x b'baloi pon nak keje..ngan duit tol+mnyk lg..nak msk2 lg..mmg elok benau la aku coti sajer!

aku xtau la nak kate ape kn..
tp mmg dis pic raye adelah keterlampauan tahap max!
so no komen!hehee
sile la jgn kate ape2 tgk pic2 kitorg nie ek;)
tp pic kat umah tuan blog blom ade lagik. ari tu upload kat fb gune enpon jerk!
nie bnyk yg da di instagram kn sbb nak kasi tantek2 sket la..harussss!!hekhekkkk

1st skali kene attack umah shiba
dgn hidangannye "moi sup"
mmg meletopss kebabomm!!

 umah 2nd smp la seterusnye ai da xigt umah sape..hehee
nie umah mak yong jiah dgn hidangan nye:
mee goreng basah + nasik paprik

nie plak kat umah anak dares nana
mknn: soto, cucur n buah duku..hehe 

nie kat umah cc sal yg cantek jelita;
hidangan utk tetamu vvip nih: nasi ujan panas
b'sama ayam msk merah & rendang daging..

nie kat umah cc sakinah
cc kene paksa rela buat nasik kerabu utk vvip sume yg 
xabis2 merengek nak suh dier wat jugak siap ngan
solok lada, sup tulang bagai! 
warrrgg kejam korang!

nie plak kat umah uzma.
kak uzma wat laksa penang

nie plak dah pic outdoor kekonon..
mase nie kpkt wat open hse 

unit s yg gewdix t'masuk bos sorang tuh!
mase nie photoshoot wat video utk open hse hr nx 2 days 


nie raye umah erin..
jauh sket kat puchong. so mase nie ari jumaat
tuan umah wat mee jawa wit pancake.
luv it!!



so abis la pic2 raye ngan collegues yg sungguh gile camera!
hukhukk!!
termasuk la ahkak nih!hehe..

pic diorg raye umah aii nx n3 okeh!
challoo 

10.9.12

Cian eesya:(

Sume bby 'wajib' ek jatuh katil even skali??
Eesya da kene skali gedebuk jatuh mase pg pas aku g keje. Biase time tu nenek @ papa dier da tk over la jage sblh tp biase la tup tup xsedo tgk anak da 'selamat'!!
Cian anak mama.. Seb baik tak melalak smp ptg..tp dpt la cop mohor free jugak!

9.9.12

"Save baby taqhif"

Tlg bantu & doakn kesihatan anak kwn sy nie....-bole tgk kat fb jg
Tqvm....