31.7.12

hari sedih.

ari nie 31/7/2012 aku mengisytiharkan yg aku sedang bersedih ati. takmo citer nape n ape sbb nye coz nti aku lg sedih..biarlah hny aku dan DIA sj yg tau;( aku xpasti samada aku perlu ckp atau simpan jer lg baik mende nie sbb aku xsure pon kalo aku ckp this thing akan jd elok atau silap2 ari bln jd lg worst. so best way aku pk biarlah rahsia..huhuu

aku mohon aku kuat hadapi nie sume..mungkin dugaan di bln Ramadhan yg mulia ini..mungkin DIA mau menguji hambaNya..aku redha...

27.7.12

hepi bufday to me!!!!!!!!!!!!!


Hepi bufday to me!!!!!yiihaaaaaa
yeayy aku da tua!!hahaa!!!last part to the next 3series!!eh so wat??aii xrase tua pon?it's juz a number la babe!yg pnting kte sntsa istikhamah, sedar diri di mana kte berada & sntsa m'perbaiki diri utk m'jadi hambaNya yg bertaqwa, jd isteri solehah & ibu yg mithali wat anak2...insyallah..

ekcelli aku nak wat post nie smlm..tp masyaAllah bizinye mmg xterkata lah! so aku post n3 bday ari nie...


b4 blk keje smlm ren msg ....


ren: ade wish adiah bday pape x?


bini ren: hehe..blanje mkn jerla kot..
[opps tetibe bini dier gatai nak mtk 1 bende!huahuhaua!tros msg blk]


bini ren: eh nak spec la!hehehe...


ren: oo ok deal!

[wahh!!manyak suke ati!]

mlm tu ktiorg buka kat mines pstu tros g wat spec. sbnrnye mmg dr ari tu nak wat spec..gile dah lame spec aku pkai tu dr b4 g sbh lg tu. almost 3yrs la kn!
tu yg mmg xsabo nak wat spec baru tu!heheh...

skang nie bes jer g kedai spec kn. kalo ade stock, 1jam da siap!syokknyee!!

kalo nak tau power spec aku naik lg..amboii seiring gitu ngan umo!cehh [xpelah, daku redha jer,...]
pic adelah lupe nak snap. nti la blk aku snap..ngheee [nak gak tu tayang!hehee]
papepon,mekaseh bnyk syg...lebiu so muchhh!!!
[aiyakkk nx mth bday dier plak!hehee]

smlm xdpt mkn kek pon;)
tp aku berangan ade 'org' adiahkn hbag gini boleyy??kekekeke!!


18.7.12

Ramadhan..i'm waiting 4 u....

Insyaallah lg bape ari jer kte akan smbut bln yg penuh keberkatan, penuh mulia; Ramadhan Al-Mubarak..

Mmg berbeza bln pose kali nie sbb? of anak da 2!alhamdulillah syukur Ya Allah krn bg hambaMu ini skali lg merase nikmat berpuasa apetah lg b'sama family & 2 org anak dah.... tp yg lbh m'cabar lg kali nie compare last yr mase tgh peknen eesya dlm 4mths cmtu (xdpt pose sehari jer;), kali nie aku tgh bf pulak.. eesya plak blom mkn pape lg, still fully bf so mmg aku kene struggle wat stok..

skang nie stok dlm freezer ade dlm 6 botol + 5 plastik penuh [sedey sbnrnye. owh no!jgn la aku down] nak ikutkn risau tgk stok kurang cmtu.. tp xpe aku akan lbh gigih lg pam lps nie..ari2 usung beg pam pegi-blk keje..sbb bile time kat umah tu aku pam dlu b4 bg eesya bf then mase dier bf tu aku bg susu sblh, aku pam lg sblh[xtau name saintifik dier ape?ehh ade ker?hehe]..hrp2 m'bantu la ngan cara cmtu..hmmmm

pastu bln pose nie kitorg kene ulang-alik blk cam b4 mil dok ngan kitorg ari tuh..sbb nye mil aku nak masak n buka pose kat keramat..yelah adik2 laki aku kan ade lg kat situ..so maknye kesian ler..ok baekkkk!![sy yg menurut perintah!] aku redha jer sbb mil nak jage anak aku pon da seribu rahmat wat kami laki bini..huhu...
tp sbnrnye sian kat dier la kan..msti penat jg eesya lg, nak msk lg..

time blk keje lak nti aku amik balqis blk skul, tngu ren blk keje, amik kitorg pstu zasssss g keramat utk b'buka n amik anak..gitu la seterusnye smp la abis ramadhan......
raye??dis yr turn kl dlu yer..encik2..puan2....huahuahaaa[ceh!lom pape dah citer raye!ngeh ngehhh]

hrp2 sumenye b'jln lncar..moga bln seribu rahmat nie memberi keberkatan pd kte sume..insyaallah....

17.7.12

cherating part II ~ lunch & beach

Pas jer check in, msuk blik tgk surrounding sume ok la..cume bilik dier jer cam xbape nak complete..hu2..blasah jerlah..

pastu kitorg kuar carik mkn lunch..td mase otw spjg jln cherating tu nmpk bnyk gak kedai mkn..so, kitorg singgah kat 1 kedai tu btol2 tepi jln. aku lupe lak nak snap name kedai n mknn yg kitorg order [lapo noks!]. kitorg order nasi goreng2 jer.. tgk mcm2 gak ade. mase kitorg mkn tu ade 1 family mat salleh tu..laki,bini ngan anak remaja sepasang.. dan2 dlm ati aku notty2 pk, ape la yg diorg nak order ek!hehee..
pstu bile mknn da smp aku tgk diorg order sup, fresh orange ngan fries..owhh!pndai gak diorg order ikut tekak!kekekee [eh tah2 diorg da lali pon mknn mesia nih!happedaaa!!hahaha nyebok jer org yg tulih nih;)]


tgk jer la muke2 org yg pestime smp cherating nih!huahuahaaa
so pic mknn adelah lupe utk di snap!



pas jer mkn tuh, msuk bilik balik sbb xcited nak g jln2 kat pantai. tuko2 bj anak2 dlu..owh ye, kedai mkn ngan bilik kitorg dkt jer..[eh aku rase mmg cherating tu xbeso mane pun..juz cam 1 jln jer jmpe la sume bende.hehe]
yg bes pantai pun mmg btol2 dpn chalet ktorg duduk tu..kalo ngan family ramai2 msti lg havoc nih!!

saksikan la ketembaman eesya!!!


papa adelah bizi walau dimana2!!



sonoknyee eesya!!
suke jer dier..ngan angin..ngan dpt jejak pasir pantai..hehe


papa layan anak2 mndi laut..
mama tlg amik gambo jer..
aku xsuke sgt mndi laut, tp main pasir sgt suke!ngheeee




                                     
                                      




done for a day at cherating...
next dinner @tg.lumpur.
hahh jauhnyeee!!!
[tau xpe!!]


16.7.12

cherating part I ~ kl-cherating

sile percaye nie pestime kami laki bini g cherating!huahuaaaa!sadiss bukann??? aihh malas nak citer nape jadi cenggitu lah!

baik tros citer p'jlnn kitorg tu..yg ikot kami anak banak + mil. adik badik laki aku frust sbb sume xdpt join!memasing membizi!huhu..

so jumaat tu aku laki bini cuti sbb nak b'tolak pagi dr kl..nak smp cherating time check in gitu..b4 tu g bekpes kat nz w.maju dlu..

lihat la kebizian en.somi ku itewww..huk hukk





pstu start la gerak..so far p'jlnn sume ok alhamdulillah..cuaca pon baik2 sajer..takde berenti, ren drive straight smp cherating. anddd yg plng besnye kitorg nak pegi nie xde book mane2 hotel/chalet sbb mlm b4 b'tolak tu  ade gak la survey2 tp sume full booked! yg dpt booking cuma kat ganu jer sbb still ade kosong..last2 kitorg da mls carik, walk-in jelah smp nti.

sampai2 sane, along d way tu mmg bnyk hotel/chalet/resort..punyela aku ngan laki aku ganti2 kuar masuk tnye ade available room ker tak. skali sume penuh. yg tngl sume bilik yg hebat & mewah sajer!aikkk xbole jadik nih!! dan2 rupenye br la tau...pahang jd tuan rumah sukma daaaaaa!!!yer yer la kitorg igt xyah la susah2 booking hotel bagai, bkn ade cuti skola ker hape..skali ade plak sukma time2 tu..sabau jelah!!

n at last dpt gak la kat kg.cherating..still bnyk resort/chalet kosong..tp tgk2 gak la facilities.ade yg ok, ade yg tah pape. so kitorg decide dok kat ranting beach resort..so far itu yg plng ok sbb kitorg nie sebok gak pilih yg sea view..hehehe gatai!ala yelah kan da jln2 jauh msti la nak yg bukak2 pintu tingkap jer tgk laut yg cantekk!hehhee..
umah tu simple jer..tp rasenye a bit expensive sbb sempoi sgt..mcm da lame xdigunakan..aku rase owner dier pon kaut untung sbb yelah bile cust. dtg dgn da xde choice dier up la harga tngi2!
nak ikutkn bnyk lg resort lain kat kg.cherating tu..tp sbb kitorg tu gak la yg plng ok,so amik jelah kn..






balqis bgn tido..hehe
aku paksa suh bgn gak sbb kalo x bile lg nak tgk laut di pagi2 hari..huahuaaaa

eesya gak yg cool;)

okeh,ckup sini. nti continue lg ngan xtvt pertama di cherating!hehee..

13.7.12

lega+jom coti!!!!

fiuuhhhh legaaa rasenye exam da settled! walauuuponnnn study la sgt kan!!hahahaa... yg pnting debor tu ttp ade hokey!yelah sikit2 pn msti la kte ade harapan nak score ye dak?

kat sini la aku g amik exam ari tuh..
institut KSWP,kajang.. eh bangi?
ntah..bile search ade tulih kajang, ade bangi..mane2la
pegi-balik en.somi hntr &jmput..hu3
maceh syg atas keprihatinan mu t'hdp wife mu yg enggak bisa drive 
[bkn xreti drive ye.tp saje mengade.memandangkn bkn slalu dpt mengade begitu..hehe]

coti exam patut dpt 3 ari, tp tmpt aku dpt 2 ari jer sbb 
opismate ramai gilos amik exam gak. so opis adelah kosong!hehehe
[bos jeles la tu!muahhaahaa]
dan suppose aku masuk keje blk ari last exam tu tp aku xmsuk pon sbb sukati aku laaaa!!
hehe..xde la..aku sms jer bos bgtau xmasuk sbb anak xde org jage,
mil aku nak blk keramat dah ptg tu sbb mlm tu dier wat tahlil kat surau umah dier.
dan esoknye kami sume nak gi b'coti2 malaysiaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
yehuuuuuuu!aku sokaaa walauponnn dpt mesia jer..[ahhh itu pun da payah benau aku nak packing bj & brg2 bagai!. haai camne la kalo g coti obersi yerrr?? da bole imagine kesaratan iteww...]


utk susu juge!

opsss ade 1 lg yg aku hrp dpt m'bantu penyusuan..
season's longan campor kurma
eh btol ker?
ntah..yer kot!
sbb ari tuh dok blogwalking nmpk org tu try air nih..so aii pon try ler..
sedap gak..
tp ikut info yg aku google sbnrnye longan cina tu yg bole tmbh susu ibu..
dok mtk tlg en.somi g kedai sinseh carik longan xpegi2, 
haihh ini pon jadik ler..


supplement versi air

Utk preparation di bln ramadhan yg bakal tiba nti... so aku decide tmbh lg supplement shaklee tp versi air lak.  memule dlu akak shaklee tu mmg suggest aku amik air tu..tp aku igtkn sbb dier soya kan, so kalo bole mmg nak ler ngelak minum nye..[aku kureng minat air soya. tp taufu fa suker sgt lak...owh sbb gula merah kot;) ]

pastu sbb dok tgk testimoni opismate n geng2 fb akak tu, aku terpk gak nape aku tak try minum dlu sbb ramai yg ckp mmg bole memeriahkn stok susu..

dgn niat yg suci murni seorg ibu neh [tak lain tak bukan ade niat lain.hehe] aku pn bukak ler mukadimah kat en.somi..ngeeeee...

aku: syg, fyza nak try minum air shaklee pulak..ramai yg ckp mmg bole tmbh susu bdn.. stok susu eesya da kurang tu syg..risau gile..[smbil wat muke shedih+risau. bluwekkk!!]

en.somi: hmm..bape harge? [tau dah pe'el laki aku..xyah la ko ckp bnyk situ. bgtau jer nak bape rm!hehe]

aku: erm..air tu ade dua jenis..satu mcm soya+protein, 1 lg tu performance drink..mcm energy booster& elak dehidrate laa..yg tu syg pon leh amek tau! [ewahh jelas sungguh penerangan aku!kekkeee]

en.somi: nx week ek! nti bgtau bpe total.

aku: adehhhh tq syg!! [huhu..terharu]

so...inila air nye.....

ESP & PERFORMANCE DRINK

bnyk kelebihan esp nie...sape nak tau sile google yer
rasenye soya & kene minum sejuk

yg nie utk tmbh tenaga..
bkn semata2 utk org b'sukan..


sape yg nak tau details..cekedauuttt this link

11.7.12

blk tg.malim!

Blk kg! kali nie eesya 1st blk kg tg.malim jmpe moyang dier.. kazen ren pn dpt bby gak, so dier wat cukur jambul n aqiqah skali. sng cite eesya mmg ramai geng yg sebaya dier. mcm2 pangkat lak tu, ade makcik, ade kazen, ade kawan..hehe..tgk tuh!awal2 lg aku da siap2 kasi geng utk anak!

mama amek gambo...
kakak xheran dah pon...
seb baik la ade si tecik nk layan mamanye..hukhukk

layan la ipad tu jer kak oiiii

b'same kazen2 belah en.somi

mkn apam polkadot
 

eesya & baby zara wit nenek2 sedare..

okeh,jmpe lg sume kazen belah tg.malim bln pose nti;)

tgk baby twins!

wiken lps g tgk baby2 br lahir...
sabtu g tgk kazen aku nye anak..dpt sepasang twins!sonokkk sgtt!sorang girl, sorang boy.. lahir normal lak tuh!mmg gagah aku ckp kazen aku nie..yelah rezeki dier dpt b'salin normal kn..

tp kan bole lak mase otw nak g tu, dah redah2 jem bagai..sembang2 ngan laki aku..skali dier tnye;

ren: syg,dier wat kat umah dier kan?

aku: aah..eh erm.. tgk kiri kanan!arghhh sudah!!! aku bole lupe nak inform dier wat cukur jambul tu kat umah mak dier kat s.alam..dan dgn slambernye laki aku lalu jln nak g umah dier kat kota damansara!!pengsan!!
sygg!!!soriiii sgttt lupe nak ckp dier wat kat s.alam!!huhuhuu sori yangg....[mtk ampun syg,xde niat sengaje nak susahkn syg]

ren: hiiii syg oiiii...sabo jelahhh...

aku: sori la syg, btol2 xpasan syg lalu jln nak g umah dier nie..

dan2 laki aku t'pkse la g lalu jln nak ke s.a tu pulak...ape daa aku nie..sket pon xpasan ker??hu2

ewahhh sedap plak ko amik2 gambo yer..
en somi terkontang kanting redah jem bagai!

ampunkan kami penunggu gua!!hukhukkk 

kakak yg kemengantokan sbb xsampai2 tmptnye..hehee

yeayy!!at last dpt tgk baby twins sepasang!!

ok done!
sok g blk tg.malim g tgk baby cukur jambul lagi..




6.7.12

Jom! Cuti2 mesia!!

Yahuuuuu!!!exam da abess!! Kami mau bercotiii! Kemana tuu??hehee...masih slm mesia jerr..Tah la tetibe en.somi ngajak.katenye da lame beno xbercoti..hmm sayer ikot sajer w'pon mmg btol da lame gile kit org xjln2..apetah lg sjk ade esya bambam tuh;) Memandangkn bln pose da hmpir tibe,kte jln dlm mesia jerk sesuwai dgn ekonomi klrga wat mase nie...aku soka jer,travel naik keta smbil cuci mate tgk negeri org ye dok?hehe.. Now kat umah mil coz br selesai wat tahlil kat surau bwh umah tu.. So kitorg gerak sok dr cni la.. Papepun,aku doa moga percutian kami selamat sumenye pegi & balik...amin...

4.7.12

Wazzup wazzuppp!!

Bnyk mende nak citer tapiiii aii sgt bizi rite now uolss!! So nti time da cool down sket aii share all de story mory tu k darlings! C ya.mmuaxxx!! [mode:gedixx tetibe]