29.6.12

amboii bizinyeeee!!


ari nie so many thing to do..ewahh skipping london!he3..


xde la tetibe rase tersgt bizi laks today.. pagi2 tadi pegi join bacaan yassin kat tngkt 11 anjuran kelab HR. pstu naik atas cpt2 g perah... then 9.30 patutnye aku da kene turun blk tngkt 11,tp da t'lmbt lak 10min.. aku kene attend soal selidik dr Jab.Perangkaan.. terlmbt turun dah penuh bilik tuh..so selit2 jelah.
igtkn ape la kan kene interview bagai ker..rupenye juz jwb questionnaire tu jer.. more to nak tnye pndangan & penilaian kte psl intergriti dlm perkhid.awam including rasuah, public transport, masyarat setempat & kejiranan..lbh kurang gitulah...
ok settled!naik tmpt blk.


Blk kang ptg slalu aku jemput balqis blk skul, tp ari nie hari mengambil report card dier!wahh xcited gak nih! sbb pestime katekan;) so aku xamik dier trus, tngu en.somi blk koje dlu then br pegi same2 skul dier coz  parent kene jumpe cekgu dier kan..


Mlm pulek, kene anto mil blk keramat as usual routine...


esok ade cukur jambul anak kazen aku yg dpt anak twins sepasang tuh..hmm xtau nak bg hadiah ape..nti la dipikirin;p


ahad plak ade cukur jambul lg..wahh meriah btol kazen esya + tahlil smbut puasa kat kg en.somi kat tg.malim nu..tu mmg awal2 pg da kene b'tolak la..aku nk pesan awl2 ngan en.somi nti xleh la nk blk lmbt2 sgt..nw week nye tu kn aku de exam..wahh takot tetibe!hukhukkk


nota kaki&tangan: tak kire! lps exam nak gak pegi bercoti2!!!nak jugakkk!! 

28.6.12

exam=takott!!

Skang geng opismate aku sume tgh demam exam! huwaaaa takotnye!!

nx wk 3-5july kitorg dlm 8 org g exam KPSL tu..mcm naik pangkat la.. hmm tp ramai ckp exam nie plng susah nak score sbb esei, pstu bknnye 1 bhgian tp 3! so kene lulus tiga2 bhgn tuh. kalo ade rezeki lulus, then br bole isi form nak attend interview jwtn tuh tp kene tngu bile ade JPA wat iklan la..mmg bnyk level dier..so kene la tngu dan tngu...

kalo ade rezeki, insyaallah... hrp2 aku dpt jwb ngan baik w'pon study la sangattt kan! hukhukk..buku2 dia sume amatlah hebat tebalnye! pstu nak jwb exam kali nih siap kene tulih rujukan mane, bhgian mane, bab mane! hadeiii pengsann!!!

kitorg kat cni sume dpt tmpt exam lain2 lak tuh..ade la 2 org yg kebetulan dpt same. aku sorang2 kat kwsp,kajang. yg lain ade kat upm,maeps,ikram,iklab..ntah mane2 lah bersepah2!

ari tuh en.somi siap wat kenyataan rasmi lagik;

en.somi: bile syg nak study?ren jage bdk2

aku: hah bior btol nih? (dlm ati,cam xcaye jer laki aku nih)hehe

en.somi: iyer ckp jer bile..

aku: ala nti time esya nak susu, syg pngl fyza blk gak. baik xpyh..hu3

en.somi: laaa org da offer xnak pulak..

cehceh jer laki aku kan..mmg susah dipercayai bab yg tuh! tp aku da remind dier awal2, nti time exam dier kene anto tiga2 ari tuh. mane aku tau tmpt tu kat mane, kang parking sume susah bagai kelam kabut aku!
pstu nk ikutkan staff yg attend exam bole dpt cuti tanpa rekod, tp sbb unit kitorg nie jer 8 org da pegi so xdpt la cuti tiga2 ar tuh..dpt la 2 ari yg awl tu jer..jadilaa kannn dr xdp lngsg..

nie lah buku yg ktiorg nak rebus, pstu minum tuh..
hrp2 berkat sume masuk dlm pale otak masing2!kehkehhhhh
  


27.6.12

PMS after deliver

Aku rase xslh kot kalo aku share bab nie kat blog. xpelah nak citer gak!(sbb blog aii,suker aii la..hekhekkk)

12/6 ari tuh 1st bendera merah aku berkibar di angkasa after 9mths peknen + genap 4mths deliver. means setahun sebulan la aku xdtg peot.
so okla aku dtg tu cam biase ckup seminggu.
tp yg aneh2nye pg tadi eh?kuar lg plak!aku naik heran la sket sbb dis mth kire 2x aku kene peot..
so aku bajet pusingan peot aku br nak betul balik la..
then aku google2 la carik info psl peot lps bersalin...
alhamdulillah legaaaa sbb rupenye mende tu mmg normal sbb kdg2 penyusuan eksklusif effect kitaran ovulasi kte. sbb pelik la jugek coz mase balqis ari tu normal jer seingat aku...tp btollah org kate..umo da meningkat(tp blom tua yer;), anak da 2, hormon pun da berubah..so mmg xkan same...

nie link yg aku bace tuh:

info haid selepas bersalin

rasenye ade bnyk lg info yg bole kte dpt..juz google jer or cari la buku2/sumber2 yg bole dipercayai..
sekian,mekasehh^__~

"terrrr suke"

alamak! btol ker nih aku dah tersokaa la pulekk kat jehan miskin @masterchef selebriti. dlu kemain kutuk bagai!huahuahuaaa!!yelah dier kan kalo b'lakon ala2 poyo cam bagus sgt!
tp dlm masterchef tu jehan lain laaa..nmpk segak gitu!kehkehhh.. pstu pndai lak bg komen itu ini..
tp syg...dier sudah terkeluar smlm sbb dlm episod penyingkiran smlm kari dia msk "indah khabar dr rupa" chef joe kate..hu3...


26.6.12

lisa ker??

aku haplod pic nie kat fb. pstu ade org komen kate like lisa surirumah mase kecik2!
eh eh ye ker?hewhewww.. no komen ;p

balqis skang bukak ipad bknnye men game, tp sebok dok beryoutube..
haii la bdk2 zaman skang...
kecik2 da tau youtube tu hape..
aku dlu abes skola br tau!muahahaaaa!!



25.6.12

ujung minggu b'same buah2an;)

Rase da lame gile xblk langat(umat mak+abah lerr). dah la skang kat sane musim buah!!huhuu nie blk sbb nak jenguk org tua ker sbb buah??heheh..

sabtu tu ren cam biase ler..patotnye keje..tp bos arahkan anak buah g bergumbira main golf!!cehhh!!anak buah dier jer yg suke, family anak buah xsuke ponn!

pstu aku msg kembo aku tuh rajin x nak amek aku anak banak kat umah. pstu dier kate ok dlm kol 2 sbb kebetulan dier keje ari half dah ari tuh.. so ok la, aku bgtau la en.somi yg berade disinun..

otw blk tu aku drive sbb si kembo dah kepenatan bekerja ari tuh, bgn awal kol 5!huhuhuu...
seb baik la esya ok jer along d way tuh..xde la jauh pon kajang-h.langat, tp mane la tau kot melalak tgh jln.susu botol idok ler aku prepare..hmmmm..

aku da aim blk tuh msti lunaskan impian aku nak mkn sgala jenis buah2 yg ado spjg jln langat tuh!xkire nak jugakkk!!hehe..siap ko durian!!

ptg tu igt nak pegi bwk budak2 g playground, tp rintik2 plak belah nanding tuh..xjd lah!kang ade plak yg domam..
pstu xde plan lg..aku ckp ngan kembo aku kte round2 dok dlm keta jelah, kot jap lg da xujan..
jln2 la m'hala ke dusun tua.. skali area situ xujan!yeay bole g kolam air panas rendam kaki!!hehe

skali sampai sane esya tido lak..sedap dok dlm ekon katekan..
so diorg jelah turun dlu..
pstu bile esya da bgn cpt2 la aku kuar dr keta tu g kolam. sebeno nye aku pn xcited nak rendam kaki!da lame woo xwat gitu..dulu bujang2 rajin dtg situ..

skali aku sampai, tekejoit beruk jap aku tgk balqis dgn slamber badaknye rendam kaki dia dlm kolam tuh!dah la air tu bkn nye suam!bg aku panass tuh utk sorang bdk umo 4thn!!mmg kebal la bdk nih tau!!hadeiii

lepak2!!

nak g ronda2!!yeehaaa!! 

kolam air panas,dusun tua 

budak kebal!

siap gelak2 lg tuh..
kaki dlm air panas..sabo jer!! 

nak blk dah..

esya ngan tok abah.. 

esoknye g carik buah!! 

durian tembaga!!
sebijik nie 5org dewasa mkn tak abih!! 

beso gedabak!! 


yeayy puas atii!!
pas nie blk nak goreng cempedak!!
yahuuuu!!

balqis 1st result exam!!

1 lg pengalaman baru wat kami laki bini....taddaaaa!! merase pestime dpt tgk anak sndrik punye paper exam!!
wahhh aku lah yg plng teruja skali sbb mase amik balqis blk skul cekgu dia ckp "paper exam balqis ade dlm beg ye" hehe3..smp2 umah xsabo gile aku teros bukak beg dia carik kertas peksa tuh!
pastu c balqis bole ckp ape korang tauu???

"mama, oppp jap2! biar balqis ambik!"

hmm yelah nak ooiiiii!!aku layan jelah..aku nie jenis mls nak bising2..ikotkn sajer!tetttt!!

"nah mama!cekgu suh bg mama"

wahhh!!satu2 mama bace, dr muka dpn smp last page mama belek!!xcited gile!sgla soklan2,jwpn2 yg balqis jwb sume aku bace!huahuahaaa sgt keterujaan dikala itewww xdpt kubendung lagik!!







lawok gile yg nih! memule tu btol dia tulih 3, 
lame2 jadik cam cacing!kehkehhhh!!



ini budak manyak hore hore punye perangai!!
adushhhh!!
nak marah pon tak jadik!
papepun mama proud of u la cayang.. 





22.6.12

makanan & susu ibu

hmmm nak wat sesi luahan perasaan la jap..

skang tgh musim cempedak, pstu bnyk la org jual2 kat gerai2 tepi jln tuh..aku pn benti la sngh jap tgk ape ade yg syok2 nk mkn ptg2 tu..sbnrnye perot dok nyanyi lagu keroncong utk ana dah tu..mane xnye,xmkn lunch tu lg dah kol 4lbh..pstu da ade jual cempedak,aku pon tibaila beli 5hengget..

smp2 umah teros mkn 2ketoi b4 mkn nasik tu..

pstu mlm tu b4 nak tido mil aku ckp nti nak tido ltk mnyk kat perot esya. aku tnye nape?pstu dia kate "td petang kan fyza mkn cempedak b4 mkn nasik". aku ckp la "oo ye ker?kembong ker?" tp mil aku xckp pape dah pstu..heheh mls nak soal jwb la kot..

smp la kat opis pg nie aku msh terpk2 lg psl hal tu.. btol ker pemakanan kte effect susu badan & bby skali??so dan2 aku google la..
sbnrnye b4 nie mmg aku ade baca psl kaitan pemakanan dgn susu ibu. jwpnnye mmg xde kaitan hokeyy. cuma pemakanan yg sihat & seimbang tu utk badan kte sndri.. xsemestinye sbb kte bf kte kene amik mknn yg sihat2 jer..abes tu kalo x bf, xpyh la mkn yg seimbang??haaa kte sndri bole pk jwpn nye kn!

skang aku da dpt jwpn yg kukuh utk diri sndri!yabeda beduuuuuuuu!!!hehe

jommmm kte share info psl pemakanan & kaitan dgn susu ibu:
aku dpt hasil dr google. tqvm pd sume pakar laktasi yg share maklumat bergune utk sayer nih. i'm really appreciate..

pemakanan seimbang utk ibu menyusu

makanan utk banyakkan susu

makanan tidak pengaruhi susu

alhamdulillah...hasil perahan masih memuaskan
tp still dok pk nak tmbh stok susu dlm freezer tuh....





esya 4mths oledy!

Smlm ptg g checkup esya 4mths. aku pegi sndri bwk anak2..en.somi??da blk o/station tp ptg tu kene attend urgent meeting lak kat kl..so mama la b'tjwb time2 cmtu..baiklah mama redha.fullstop.

nak ikutkn esya da 4mths 12hb last week tp aku dok cari2 appoinment date kat buku pink tuh xde plak. pstu alang2 dah xde tu aku pun wat2 la lmbt call klinik tnye date checkup..he3..konon2 nak tngu la en.somi blk o/s,skali xde maknanye laa..hukhukk

result checkup 4mths esya amat memuaskan & memberangskan mama!!yeayy syukur alhamdulillah..
~sgt tembam hnga menggeramkan mamanye sndri dgn berat 6.3kg ;p
~still fully bf..alhamdulillah..w'pon mulut esya da pndai cotcet bile tgk org mkn..hu2 kalo ikotkn ati nak jer aku sumbat sket mknn dlm mulut comey lote dier tuh!owhhh no!!sabo mama..lg 2mths jer esya da bole bg solid food!
~4mths xde injection yer. so esya xmelalak jap..hewhewww
~da pndai memusingkn bdnnye sndri tp bile da meniarap tu xpndai lg nak btolkn blk..makanya dia jerit jer bg sign yg dia dah penat meniarap..kekeke!pndai ye kamoo!!
~air liuq masih meleleh dgn hebatnye!
~rambut pun tumbuh cam segan2 jerk..tp mama pkaikn headband kasi cover itu kapla yer nak!br la tomey2!
~hobi: bergelak ketawa bile tgk tv!apetah lg kalo org sembang ngan dia..eh kalo org xsembang ngan dier pon kemain cam phm bile org len tgh sembang(igt kte ckp ngan dia la tuh)gegegee
~da pndai nak amik brg yg kte sua kat dier lps tu tros sumbat msuk mulut

tu jer progress esya stkt nih rasenye..alhamdulillah juge so far esya xde demam, kembong perot etc..tp dia da 2x kene flu..idung berair jer..agaknye sejuk kot kn..

pic bwh nie sume mase esya da ckup umo 4mths.

yg nie pestime aku nmpk dier tergolek!hehee


 dia mmg suke kalo org bukakkn baju kasi bogel2 gitu..
selesa gamaknye..hewhewww 

dah mandi!


 meniarap sndri lagi!yeayyy

ape jelir2?geget kang br tau!

cobaan utk pusing lagik! 


suker nye dier!!! 




alhamdulillah...jd anak yg solehah yer cyg.....
mama+papa+kakak syg banget sama kamoo!!

21.6.12

shaklee bes!

nak citer psl supplement yg paling hot diperkatakn kat opis aku skang nih! aku xtau la sejak bile dan kenape, eh mmg tetibe lah supplement shaklee neh jadik rebutan dikalangan opismate aku!wahhhhh b'lumba2 nih beli shaklee. org yg jual shaklee plak bersepah kat fb tu..tp ade gak yg da mmg ade contact masing2..yg pnting supplier kte tu bole bg before & after service kat kte bile diperlukan..

sbnrnye bnyk jer info kte bule dpt psl mende nih. juz google jer sume kuar!
aku plak terjebak dlm donia shaklee nie mase peknen esya ari tuh. konon2 da set mind la takmo mkn jamu2 nih mase pantang, sbb mase pantang balqis pun aku amik set leesa formula jer. kebetulan ari tuh mase dok bace2 blog org, ade dier share citer psl shaklee nih. dia pn same ngan aku. tgh peknen n mase pantang nak amik shaklee jer. so aku pon bukak la link yg dia share tuh.
tp mmg lucky + bersyukur sbb aku dipertemukan dgn supplier shaklee terbest!hehee.. aku bace abes sume dia pnye blog psl shaklee..kalo aku nak citer kat cni mmg xabes la! ape kat kalo ade yg nak tau bukak jer link nih http://hebatkan.blogspot.com/ .. fully recommended hokeyyy!!

so aku pon contact la akak tu for details info psl confinement set.. bes jugak sbb ade trial set ngam2 utk 40hari berpantang.

bile aku post jer pic nie kat fb teros xpsl2 dgn aku2 skali glemer!
mane tak nye, ramai la berminat kan. mayb sbb ade trial set
siap utk berpntang tuh.mane nak dpt?hewheww

tp aku realize yg mmg ade beza amek shaklee nie.
mase pantang tu bgn pagi kte xrase penat,ngantuk@mls
w'pon mlm tu dok b'jage bf kan..
slamber jer aku bgn awal mase en.somi nak g keje..
pstu mmg xde la smbung2 tido nie..
fuhhhh cayalah! ;p


lps jer abis confinement set tu abes, aku tak tros order lg.
aku sj jer tak order sbb nak tgk cmne keadn aku nih,
ade beza @ tak.
tp bile aku continue bace blog shaklee tu
mmg xbole tahan la!
bkn xleh thn ape, sbb kte bace bnyk info
yg bagos psl brg tu, so xkan kte nak wat xtau jer!
gilo ker ape cam xde perasaan?hewhewww
pstu aku pon pm la akak tu..
tny itu ini bla bla blaa details, harge, kesesuaian sume bagai.
okeh done!
aku pon start ar berkomunikasi berkesan ngan en.somi..ngeh ngehhh
dan
alhamdulillah en.somi sayer approved!sbbnye??
sbb dlm set yg aku nak amek tu si somi pon bole menjoin kan diri utk mkn skali!
wowww hebatt!!hehehe

tp kan, nak diikutkn ade lg 1-2 brg yg aku nak amek..
tp blom ckup rezeki nye lg..hu3
xpelah, pelan2 kayuh kate org...
insyaallah ade rezeki aku nak lah try..
mudah2an dpt menambah stok susu buat anakku esya...
amin..insyaallah..

20.6.12

kechentaan dakuuu!

mereka2 ini kesayangan dakuuuu!! 
selain en.somi, anak2 balqis & esya, 
aku syg banget mak,abah, 
kembo aku n anak2 dia anaz & ami. 
adik badik aku 3 org jer include aku: abg sorang atas aku + kami ber2 si kembo kiut iteww..hewheww


mak+abah+cucu latest;)

balqis ngan tokmak

my twinz wit her kids; anaz n ami 

me wit mom! 

my bro wit her only dotter; fify the flowertots!wink winkkk

fify, maksu mish u so muchhhh!!
dia dok kat sabah skang nie... 

and.....ofcoz our super duper cutest princess!!
nur balqis tihani & nur daneesya tihani 

luv u lot dearest family!!!


tergolek!

hah nie citer smlm gak. pas dok2 gambo tuh aku ltk la esya ats tilam dier, skali dngr tetiba nangis melalak! b'larik2 la aku g tgk! laaaa anak mama da berpusing tergolek ats karpet!ekekkee..comeyyy+kesian sbb dia xbole nak btolkn blk bdn dia tu..hewhewww kamo sgt comeyy la esya!!



muke lps kejadian!
alolooo nanges jap jer..
cayalah esya!go esya go!!
hew hewww