28.4.12

Menjelang 4 thn..

Da lame x citer psl kakak balqis kn! ecehh kakakkkk tuu;) yelah sjk da dpt adeq nih..hmmm

okeh, n3 kali nie nak update psl balqis. she's going to 4yrs nx mth!! wahhh besar suda kamo sayangg!! terbayang2 rasenye saat kecil balqis yg penuh warna warni! dikelilingi org2 yg sngt menyenangi kehadirannya diantara 2 buah keluarga..cucu sulung keluarga belah suami membuatkn balqis bgitu disayangi..dgn karakter yg kiut & x bnyk karenah, adik2 hband mmg bg layanan 1st class lah kat anak buah yg sorang tu!

now balqis da pegi preschool. mmg agak awl, tp at least she can make friends, dah tau bace 2suku kata, lg 1 da pndai la sket uruskn herself;)



hmm pe lg ek? ehb dier bangga la da ade adik!hahaa konon nmpk la yg dier da besar sgt;p

Baru nie da tindik telinga dier. wahh rilex jer xnanges pon!hehe..x abis2 ulang ckp "balqis da besar, xnangis pun;) gudgirl lah anak mama

main2 ngan adek;) 

layan ipad 

haii susah tol nak amik gambo ngan dier skang.. 

mase blk kg tgk moyang sakit 

main buai ptg2.. 

main ngan kwn2..
anak neber sblh umah 

mase kuar dinner..
haii kene pakse br nak amik gambo..
yelah kakak da beso kannn...


nx mth bday dier..insyaallah nak wat majlis sket skali ngan cukur jambul adik esya;)
(mase peknen esya lg aku da berangan nak wat majlis tu!skaligus utk 2org;)
insyaallah......

22.4.12

Oh Atuk...

Atukkkkk!! saye sgt sayangggggggg atuk saye!! atuk nie belah mak aku..kirenye anak2 aku masih ade moyang laki & pompuan lg..tp atuk aku dah tua sgt..dah slalu sakit2...

Atuk laki umo dah 100+ kalo nak ikotkn.. tp yelah org dolu2 mane ade lahir2 jer pegi wat surat beranak tros..lame br nak daftar. so kalo ikut ic xsilap aku umo dier baru 90+ lbh camtu..xde penyakit, tp yelah da tua sgt..slalu demam & bnyk dah xigt ape..

Atuk pompuan lak dah 80+ thn cmtu..sakit tua..ade sakit jantung gak..sbnrnye dari kecik aku ngan kembo aku nie mmg rapat ngan atuk. kalo cuti skola jer msti blk kg sbb nak jmpe atuk! blk sndri tau naik bas!hu3
tp skang nie bile dah beso, da ade family sndri, dah jarang blk kg..time raye jer br dpt blk..hmm.. xpun bile dah dngr atuk sakit br kelam kabut nak blk! nape jd camtu ek manusia nih;(

Mase aku dlm pantang ari tuh, atuk msuk ccu..aku t'kilan sgt sbb xdpt blk.. ari selasa ari tuh, mak call bgtau atuk msuk ccu pg tu sbb jantung lg! aku dah xkeruan sbnrnye. tros msg ren. last2 xleh tngu dah aku call jer ren time keje tuh tnye camne?bole blk x? nasib la ren phm.. dier kate tghari tu dier blk, so siap2 la aku..nti ren blk amik balqis tros blk kg..

Kitorg tros shoot g spital muar. tgk adik badik mak sume da smp. tngu jap sbb doc tgh check atuk..msuk ccu ward pun kene dua org jer dlm 1 mase tu.. so gilir2 la kami sume time tu..

Rindunye kat atuk Allah jer yg tau sbnrnye..lame gile rase xblk tgk atuk. last raye lah mase aku peknen 4 bln xsilap cmtuh! hmm..


1st time bwk esya blk kg muo!


sbnrnye mane bole amik gambo dlm ward ccu tuh!
slamber jer aku!
bkn selfish, tp aku nak wat kenangan..
lame dah xjmpe atuk:( 


sian atuk...
kalo lah aku b'upaya jaga & teman dier....hmmm

lps waktu melawat abis, kitorg pn blk..
singgah mkn mee bandung dlu kat pagoh;) 

sgt mabelesss!
tp aku xbrani mkn bnyk2 sbb ade udang kering kn..
aku nie masih pantang mkn yg gatal2 tu lg..
so rase sket,pstu pas kat ren;) 


cian gak esya 1st time blk kg..tp xdpt jmpe moyang dier..
esoknye b4 blk kl, kitorg sngh spital lg tgk atuk
& aku sempat la tnjuk gambo cicit dier nie;) 

Ari nie(22/4) atuk da discharge pun..
aku doakan atuk sihat & moga aku dpt blk kg lg tgk atuk ku tercayang...

Terlebih rajin suda ko!

Oopss! nie bkn kes rajin yer! nie sbb mama dah sakit mata tgk kasut2 balqis b'sepah2 dlm shoe rack plus eii itamm!!!
so,mama dgn keterpaksaan rajinnye itew kumpulkn la sume kasut anak dare sorang tu bwk msuk dlm toilet dan tonyoh2 la smp sakit pinggang mama nih!
tp xpelah, demi kasut anak kann!!ehh?


seb baik panas menggila ari tuh!
so sehari jer kering sume
mane yg agak2 balqis da xpakai/da kecik tu
aku simpan wat khazanah. kang si kecik tu bole take over;)

20.4.12

Mama Balas Dendam!!!

Yeah mama mau balas dendam! nak order dominos pizza n mkn puas2!!muahahaaa kejam bukan??
awal2 aku da ckp kat ren, ari nie xmsk pape..sbb da plan mlm  nak mkn pizza..ngehh3

sbrnye baru2 dok sini jer aku tau order dominos nih, b4 nih mane penah. sume call pizza hut tu jer.. kat sini hampeh pizza hut xlalu! tp kan bagus gak, bole aku try dominos lak. sodap jer!tp xde sup la..


mabelesss!!puas ati akuu!!
muahahaaaa



erkkk..alhamdulillah dgn rezeki yg Allah berikan ini...


Nur Daneesya Tihani : 2mths oledy!

Alhamdulillah da 2mths anak dare ku no 2 nih..hmm cpt tol mase berlalu kan? mmg b'beza pengalaman ade anak dah 2 nie..dlu tros dok ngan mil..so mmg rilex la..keje umah sume dier wat.skang nie ckup jer 2bln, aku dah wat sume keje umah sbb dah dok sndri..hmm tp mmg 'indah' sungguh pengalaman kali nie..sgt2 mencabar!hu3..

So far, perkembangan esya memuaskan..
~dah 2 kali g klinik kene cucuk, alhamdulillah dier xdemam
~berat b'tmbh..
~dah pndai senyum & gelak2 jugee
~aku kn da start ajar dier minom pakai botol, tp tiap kali itu gak la dier melalak2!(tp aku sumbat gak!t'pakse.,.)
~dah dibawak jln2 kesana kemari gak la ini budak..ke jusco, g nilai beli kain bj raye pun suda, umah atuk & nenek dua2 belah dah pegi..

'perkembangan' mama esya lak??haha jgn la weii..takot sungguh aku ngan kembang2 nih! aku tgh b'usaha menurunkn berat badan yg sihat nih!wakaka!! xde la kembang sgt kot nah? tp xbley ar camni..bahye..kene turun lg nih...( mode:risau bdn buroks! )


mase checkup 2mths


bergelak ketawa!hehe




sukeee org layan dier!


mase jln2..dok baik jer dlm stroller..tp kalo dah time nak susu
tu mmg la xleh sabo!terus melalak2..sabau jer mama... 

tu jer lah pic esya..nak ikotkn bnyk kali dah kuar sana sini,,
tp apekan daya, papa esya bkn la jenis org yg rajin snap2 gambo,.hukhukkk


11.4.12

Menebus kesalahan lalu...

Wah tajuk koo!!hehe.. xdela acelli, b'salin anak ke2 kali nie aku da nekad nak fully bf. dlu mase balqis sedey jer dpt bf dier smp 4mths jer..aku pon xtau nape. agaknye sbb anak 1st kot! aku rase ramai ibuk2 yg kurang kesedaran atau masih kurang ilmu psl kelebihan bf mase 1st baby..so mase anak 2nd sume da set mind nak fully bf. t'masuk la ahkak nih!

Mase peknen esya nie, ramai dah geng2 opis yg pam susu n full bf. so time tu kitorg share2 la info psl storage susu, susu thn bape lame, cmne nak ajor pengasuh bg susu perah, bla bla bla..

Set breastpump yg aku beli mase peknen 8 ker 9bln camtuh adelah spectra dew 300. so far ok la, not bad. now aku da ade 20+ btol stok susu utk esya nti.. aku da start ajor dier menyusu botol gak. memula melalak gak dier. tp lame2 ok la, yelah dah dahaga sgt dier isap gak la..
Insyaallah aku dpt teruskn bg full bf smp ckup umo esya 2yrs..now minum susu mama jer till 6mths br la aku bg dier mkn. dah siap2 pesan tuh kat mil aku jgn bg dier minum/mkn pape selain susu perah aku tuh!hahaa awal gile bgtau!!

breastpump package yg aku beli kat onebbworld.
hrp2 membantu & berkesan;)

susu yg aku perah manual sbb time tu
aku nye mesin breastpump tu ade problem,
so g anto blk kat distributor bg diorg check ape mlshnye..

last week g beli storage btol lg..
now da ade 20+btol lebih

basuh+sterile+keringkn dlu b4 gune..

bile bf dlm keta gini xde la rase seksi kan?

tp bile kat outdoor gini tetibe ahkak rase sgt seksi!
huahuahaaaa!!seksi la sangettt kn!segan ahkak..kikikiii
kene carik alternatif nih utk menutup keseganan itew..


makanya, kubeli nursing cover/poncho ini..


gini pakainye..br la xkene sound ngan en.somi..hu3
xyah cover2, tarik2 baju dah;) 


nota kaki ku kate: hopefully, impianku m'jadik nyata!hoyeahhhh!!

9.4.12

Bau sedappppp..

Amboiii ape yg bau sedap2 nih??ooo nak bau kete baru rupenye..ngeh ngehhh..ala kembo aku tu nak kuar kete mesia jer pon;)
sbb skang nie kan dier pkai keta aku smntra aku cuti 3bln nih, so nx mth aku nak naik keje dah.. ofcoz la dier da rase sng bwk keta sndri kesana dan kemari!ewahhh! hehe..

sabtu ari tuh g lah tgk ketenye..dier nak saga blm tu jer..ikot kemampuan katenye..hehe..ok jer keta tu kn!sesuai utk pompuan..lgpun mak nk letk down payment bnyk sket, so kurang la bayo bln2..
yg besnye mak siap offer aku skali tuh!kalo nak keta baru amik la, mak bayo kn d.pymnt, tp bln2 adik la bayo!amboooiiii syok sungguh aku m'dngrnye! tp xpela mak, mekaseh bnyk2..ckup la ape yg ade tu..kang t'golek lak nak bayo bln2 tuh..hehee
keta aku tu dlu beli 2nd hand jer..cash. abeh cite!hehee..pon keta mesia gak;)

b4 nie sume m'hrp kat abah jer nak anto g sana sini. susah, lgpun kesian kat abah gak sbb penat kan..dier pun ade hal dier gak nak dibuat..tu yg better kembo aku tu independent camtuh. lgpun bukan xde lesen, mak pun ade! hah kan senang tu nak g mane2.. xyah susah2 tngu abah...tau2 jelah bpk aku tu cerewet orgnye!kalah mak kooo!hehehe

muka ada senyummmmm..he3

check2..tanye2..belek2..

eceh, amik gambo ngan bakal keta!
makin pjg & laju la langkah korang yer?
xper, bagus2!aku sokaaaa!! 

LAKI ku yg LUCKY!!

Jumaat lps pas blk keje ren tros siap2 nak g dinner katenye..bos dier suh replace tmpt dier sbb ade hal lain..so laki aku pon t'pkse la gak pegi sbb da bos nye arah gitu..(ye ker t'pkse yang?)hehe.. ala aku tau laki aku tu mmg mls pon kalo da blk keje nak kuar2 blk,. tmbh ari jumaat ngan jem nye..nie nak kene ngadap semule m'hala ke holiday villa subang kot xsilap aku.

Tngl la kami 3 banak mlm tu..hadei m'cabar gak jage anak2 sorang2 nih!hu3.. xper,stp kesabaran itu ade hikmahnye..hmmm.. (xpenah lg gamaknye handle sorang2..sbb tu la dlm ati ade sket touching bile ren kate dier nak g dinner plak mlm tuh..hu3)

Seb baik la tv bnyk citer bes, layan super spontan!ha3 ilang gak boring! dlm kol 10 lbh gitu ren msg bgtau nak blk dah, katenye dpt rezeki mlm tuh..(aku xreply pon!kekee majuk kununn!)

Dah dkt kol 12 camtuh aku bwk anak2 naik ats tido, pastu tetibe ren smp.. tros tunjuk dier dpt lucky draw macbook apple...ewah! aku wat biase2 jer..sbb tak xcited pon ngan mende tuh!hahha poyo la aku kan! ala esok2 jer bole tgk..hehe..

Sbnrnye aku hepi gak utk ren sbb aku tau ofcoz la dier soka gile dpt macbook tu..yolah kalo nak beli jgn harap la..ipad 2/3 je bole dpt 2bijik kot br same harge ngan mende tuh!


wowwiee!!
ade pic tuan punye macbook, tp syg pic itew agak seksi..
makanya, enggak bisa ditayangin disini..hehee
kte tgk ini saja ya!



p/s: sil aku komen kat fb abg dier nie, nape sume org lucky nih?ari tuh ayah dier(fil aku) dpt ipad, nie abg dier lak dpt macbook! hu3.. dah rezeki kateku;)

6.4.12

Jenis susah tido...

Lain bdk, lain la pe'el nye kan?? hah tu la dier anak no2 aku nih.. susah mau tido..senang mau t'jage!
bygkn mase blom pkai buai letrik tgn nih bole naik t'seliuh la dibuat nye sbb nak kene buai manjang even dier da tido pun kte stop buai dier leh bgn blk!hadeii.. xpun silap2 ari bln bole kurus la lengan2 nih..hehe..

Skang nih da psg buai letrik pun dier tau tu kte x dodoikan! dier tngu nak tutup mata tu sbb nak tunggu kte dodoi cara mama dier(selawat, marhaban sume abeh kuar!)hehe.. manyak pndai ini bdk woo!

tgk la nie!
melayan bdk sorang yg tanak tido!
hah abeh sume tmpt mama letak..xtido gak xtau lerrr..


last2 ltk jer!
buai laju2!selawat kuat2!
hah amekkk


Esya 1st time @kenduri!

Mari introduce anak kat kenduri kawen! hehe.. last wk pestime bwk esya g knduri.. neighbour lame mase dok kuarters merangkap pakcik yg ngajo kami adik badik ngaji Quran smp ler khatam...pakcik tu pun da pndah kat kajang nie jer ha..so xde la jauh ngan umah aku.. mak abah sume dtg cni dlu then br gerak sesama..

Ren perli aku ckp aku suke sgt bkn g knduri, tp dpt melawo ngan b'mekapp!! amboii sabo jer..hukhukk.. (tp btol gak. aku suda sgt windu mau main mekap2!ekekee)
Sbnrnye ahad lps tu last day mil aku kat umah kitorg, tu yg anto dier skali blk keramat.. nak g beli skali buai letrik esya..hu3 itu budak mmg kene berbuai all de time! xleh wat keje aku nti!hehee..


xtau nape stp kali aku nk amik gambo style cenggini msti esya
dok tgk mama dier..(agaknye dier pelik kot ape mama aku wat
senyum sorang2 nih!)kekekee

haa camni la baru tantek cyg! 

kakak pn nak jugekkk;) 

aisey cam xcayo lak bwk anak 2 g kenduri!
kekekee 

mkn papa..makannnnn!! 

kembo daku, anaz n mak yg mcm kakak!hehee 

b4 blk g mkn dlu..wahhhh bls dendam nmpk?
xper xde yg melanggar pntang larang pon..ngeh ngehhh