24.3.12

Mengawan & Merancang

Aku rase kan thn 2012 nie thn buat anak kot kan? kehkehhh..mentang2 la aku beranak taun nie!
tp btol la weh since awl thn nie jer sume dok bgtau dah peknen xpon peknen lagi! hehe.. kan musim tu?

Aku nie kire xbape termasuk la dlm group musim2 nih sbb da ngandong dr last yr;)
tp siyes mase aku peknen jer kat opis aku dah sah2 lg 2 org opismate pon same2 peknen, beza bape minggu jer kitorg time tu..now masing2 da slmt deliver..hehe..

Pastu time aku ngandong tu, ade lagi opismate yg join d group! lg 2 org jugak! hah amikkk! rasenye due diorg tu pas aku masuk keje bln 5 nti kot..

Okeh tu citer kat opismate. bab sedare mare plak blom lg! kazen aku yg sebaya aku sdg ngandong kembo! yerrr twins pregnancy bebeh! hmmm aku kan mmg ade keturunan kembo.. kazen aku tu pon mmg kuat gen kembo dier sbb bapak dier pon kembo gak!
Owh family kazen aku nih mmg hebat skang nie sbb diorg sesame tgh lumba2 peknen! adik ipar die n akak ipar dier juge sdg peknen! wakakka hebat bukannn?? hehee

Ade lagiiiii.... 2 org bff aku mase blajo dulu juge sdg peknen! sorang due bln dpn(april) sorang lg bln mei! aku sokaaa!! sbb akhirnye anak aku sebaya ngan anak mereka..tmbh2 lg sorang kwn aku yg beranak nx mth tu dah masuk anak yg ke3 dah pon! hebatttttt ko!

Tapi kan aku rase kadar kelahiran kat mesia nie mmg tinggi lah! mane tak nye..mase aku msuk spital ari tuh mmg xyah citer la ibu & baby kuar masuk ward!
sile imagine 3 kali aku kene admit bulan lps(februari) mmg katil ward xpenah nye kosong! kalo kosong pun ptg tu xyah la berangan dok sorang dlm bilik tu, jap lg tgh mlm hambik skali 2 org masuk ngan baby2 skali..
mmg xpenah sunyi la ward bersalin kat spital tuh!meriahhh!!

Dan kerane itu lah aku rase mesia juge sgt menggalakkan ibu2 ambil perancang keluarga.  Mcm2 cara utk merancang kuarge ade kat skang nie, ade yg inject, amik pil, pakai itu ini..sume ade..ikotla kesesuaian masing2..

dan aku juge akhirnye terjebakkk!!
wahh ape yg t'jebak nye tu?? hehee....
hmmm..ari tu mase checkup bby sebulan, sister (ketua nurse) yg check aku tu tnye ade amik perancang pape x? aku ckp xde sbb sy plan sndri jer. sister tu tnye nape xambik? aku ckp la sy bole plan sndri mcm skang nie.. aku siap bgtau anak yg 2nd nie dgn yg 1st jarak 4thn hasil kejayaan plan sendri tu sister..hehee..vangge jap;p

sister : owhh sbb tu ker? kate lah lps awk dah bersalin kali nie tetiba awk peknen lg. camne? awak tau x lps awk da b'salin nie, sgla hormon awk berubah, umur awk meningkat cmtu gak ngan hband awk?
sy tanak la karang 6bln lg dtg, awk ckp 'nurse, nak bukak bukuuu'! haaa cmne?awk dah la czer nie (smbil senyum sinis) pstu nak plan2 sndri nie kene 'komitmen' 2 belah pihak tau.

hmmm..(dah ati aku b'belah bagi..hehe)
aku : tp kn sister, cmne plak org yg amik pil tu pun bole peknen gak? sbb kwn sy sorang dah jadik cmtu tau.

sister : kemungkinan time tu dier tgh ade cirit2 @ muntah2.. so, pil tu kluar blk & jd x effective lah. awk tau keberkesanan pil perancang 99.98% xkan peknen kalo awk amik btol2 tnpa skip mkn & xde mslh pape.

aku xpueh ati lg nih! tnye lg!
aku : abis tu kalo buang dlm pun mmg xjadi?

sister : yer!mmg xkan jadi! sbb pil nie dah sekat & set mind awk spy hormon xaktif n halang dia jd subur.
(lbh kurang cmtu la yg aku igt)

aku : ok la, sy ikut nasihat sister sbb memikiorkn mmg ade benarnye ckp2 sister tu...n aku xnafikan pon... plus takot gak kalo t'lekat nti! hehhee

dan sister tu pun bg aku pil perancang brand norriday..dier ajor aku cara mkn sume...siap igtkn lg, kalo da abis jgn beli2 kat farmasi, dtg ambik jer kat klinik tu..

now,b'mule la episod aku ambik pil perancang kuarge..demi m'jamin mase dpn yg sihat & cemerlang..
tp kalo ade rezeki Allah nak bagi, aku terima dgn redha..
sbg hambaNya kte harus berusaha & berdoa..
aminnn....

No comments:

Post a Comment

haa..komen!komen!