21.3.12

Kronologi kelahiran Si Dia~puteri kedua..Part II

Okeh it's d time!!
hu3...sbnrnye aku nak abadikan citer psl kenangan b'salin anak ke2 nie..ari tuh da citer part I kn..nie aku nak cont. part II plak. ade tragedi yg terjadi..wahhh!!

Mase ari ke-9(20/2,isnin) pas mndi ptg tu aku baring jap. tp eh tetibe aku rase kain batik aku pakai tu basah sgt..aku check la air ape, ciom2 xde bau pe pun..hmmm skali aku tgk kat panties aku ade darah, tp kaler dier x merah pekat. cam cair2 tu.. ishhh aku da cuak gile time tu!
Cpt2 call ren tny dier kat ne. nak nanges pun ade! hati aku da t'detik luka aku t'bukak kot! waaa takott!!! tapi aku xrase sakit pape pun..

Ren smp2 jer tros aku suh dier check. dier kate selak jer perot aku nie tros kuar darah cair+nanah. so dier amik tisu tebal2 tutup luka aku tu.. dier tny aku nak g spital mane? pk nye pk ktiorg igt nak pegi hosp.serdang la dlu sbb igt dkt la sket kan. bdk2 kitorg tnglkn ngan ibu jer..

Smp jer spital tu, MasyaAllah! ramainye umattt!! hu3..register..tngu punye tngu...dr check..tngu lg..
aku tgk jam. bayangkn dr kol 8 lbh kitorg smp time tu dah kol 11.30!! 1 action pun xde lg kat aku nie! eh eh xde mslh ker luka aku nie or hosp. tu yg b'mslh! tp siyes aku ngan ren sgt2 nyesal g spital tu!! tau tadi g spital ampang teros!! ceh igt dkt cpt la setel problem, rupenye lg teruk! xsangke aku spital tu camtu..dgn ramai patient, doktor xde! last2 aku da xthn sgt aku ckp ren tolongla mtk kuar dr situ! ade sorang doc. tu mule2 mcm xbagi, yelah agaknye dier pun xbrani bg keputusan pape sbb kitorg da register masuk kan, so kes da jd under diorg.. aku ckp bnyk lg kitorg da xbole tngu since bby pun nak bf, n kitorg nak g spital lain jer.. gile nyesal la time tu! 4 jam tunggu for nothing!! pstu doc tu bg ren sign 1 borang kuar spital n doc tu mtk kitorg tros g spital lain, sbb ape2 jadik diorg xt'jwb dah..eleh! aku tngu 4 jam cam batu tu korang xrisau plak! bengong kan!! bole dier ckp doc sorang jer yg ade, tu pun kat bilik ot! dari tadi ckp camtu kan bagosssss!! hadeiiii la..

Lps jer slmt kuar dr spital serdang sengalss tu kitorg zass g spital ampang. kalo dari td pegi da settle pon! huh... smp2 jer, register, tngu turn smp kol 2 pagi baru la aku dpt jmpe doc.. yelah, kalo dah namenye spital gomen kan.....phm2! tp masih ok lg la..doc check n aku kene tngu jap sbb doc gynea nak check..
so confirm la aku kene admit di tgh2 mlm2 bute tu..dah kol 2 lbh aku rase..
hmm sian ren, dier kene blk amik bby lg..nak wat cmne..tu pun breast aku da sakit penoh susu;(

Esok pagi2 doc dtg check bgtau la procedure ape aku kene lalui..
dier kate aku kene dressing (cuci) luka tu smp bersih means xde nanah for few days then jumaat nti br doc decide da bole jahit blk ker blom (hari tu da selasa). maknanye 3ari la aku kene cuci luka tu..aku xleh bayangkn cmne:(

Ape yg aku bole citer, mmg sakit bile luka tu da t'bukak..xsangke aku yg terpilih..hukhukk
1st, kene masuk antibiotik lalu tiub yg cucuk kat tgn kte tu. sakit stp kali cucuk sbb ubat tu pekat..2nd, b4 nak wat dressing tu kene cucuk ubat tahan sakit dlu kat peha nie..3rd, baru la nurse bole wat dressing..hadoiii la..mmg agak sakit time dier cuci2 tu..kene kasi bersih 2x sehari pg ngan ptg.

Smp hari jumaat(24/2) pagi tu doc dtg check tgk luka aku da bersih then bole jahit hari tu jugak..aku legaaa sbb xyah dah wat dressing yg sakit iteww..hukhukk...
doc suh aku puasa then prepare la perah susu..tp nmpk gayanye xsmpt sbb ren keje, dier nak g blk kjg amik pam aku mmg xdan la kan..
dlm kol 11 lbh cmtu aku da kene tolak msuk bilik ot..seb baik la time tu sil aku dtg, bole la dier jaga anak aku jap smtra tngu ren dtg..

Procedure jahit balik luka tu adelah jahit cara manual jer.. doc cucuk bius kat tmpt yg t'bukak tu jer..tp huh aku rase gak sakitnye..huwaaaa xkan ku lupekan! aku doa cpt2 siap jer..
tp siyes la spital ampang nie mmg cpt dari sgala hal! xde delay2...well done guys!hehe

Settled jer aku ditolak naik ward blk, tgk2 ren da smp n anak aku tgh melalak2 nak susu! huhu ciannye dier...
Alhamdulillah ptg tu gak aku da bole blk umah..wahhh leganye dpt blk!! xlarat aku dah dok spital lg...rindu xt'kate kat balqis gak!!

Kesimpulannye?? aku merase yg org dok ckp2 jahitan terbukak tu..huhuu mmg xsangke!!
ade yg kate sbb aku turun naik tangga! tp bile dah jd baru ckp sbb tu nak kate ape? redha jelah n aku dah xturun naik tnga dah..dok bilik jer xturun2 bwh smp la ke hari ini yer! bak kate ren selagi xabes pantang dok la wad kelas 1 tuh(bilik aku daa!) hu3 sabo jelah..
tp bkn nak kate ape, smp ren beli tv,psg astro lah semata2 tanak aku bosan..tqvm dear..t'haru u..

tu la kisah tragis aku b'salin anak ke-2 nie..hmm...
moga aku m'jadi hambaNYA yg lbh b'takwa & beriman..aku redha dgn ketentuan & bhgian yg DIA beri ini.....

No comments:

Post a Comment

haa..komen!komen!