7.3.12

Kronologi kelahiran Si Dia~puteri kedua... "Part I"

7/2,Selasa~ hari nie public holiday, sok da keje..igt nak g keje lah kalo xde rase sakit2 lg..hmmm mlm tu dlm kol 12lbh aku terase basah2 manje kat ehem2..pi lah toilet check.skali tgk ade darah kaler coklat pekat. eh eh da kuar tanda la! aku pon kejutkan la sang somi yg tido skali ngan anak kesygan dier tu..
"syg, ade kuar darah la..
eh ye ker? nak gi spital dah ker?
emm, nti dlu la kot. tngu rase sakit dtg lah..aku mmg da set kali nie kalo nak g spital tngu rase sakit btol2 br nak g serah diri.
so laki aku pun ok jelah..smbung tido..

dan ghupe2nye..start mlm tu aku da rase contraction smp xleh tido..xtau la sbb rase sakit sgt atau aku yg glabah lebih..hehee...

8/2,Rabu~Niat ati smlm yg nak gi keje sgt tu t'pakse la dibatalkan sbb aku da start ngajak ren g spital..yelah risau kot sbb da kuar tanda+contraction kannn... hmmm mase balqis dlu mane ade kuar tanda pape...itu psl la!
pas anto balqis g skul, kitorg terus gerak g spital ampang. mmg da plan nak b'salin kat situ pon..bior le org ckp jauh nyeee.. aku da biase ngan spital tu..ape2 senang!
Smp2 ren drop aku dlu. aku g la register kat PAC (tmpt check ibu ngandong). Prosedur biase kene check ctg ngan bp dlu.. tp eh skali bp aku bole lak high! dah xpsl2 sorang doc senior tu ckp aku kene admit! tp yelah dah aku glabah sgt kot dr mlm td smp xleh tido..agaknye sbb tu la kot;p
Aku bgtau ren kene admit sbb high bp. tp xpela brg sume pun da siap dlm keta, kot la lmbt lg nak b'salin msti dier kasi balik umah dlu..hehe..berangan2...

Masuk jer wad, dpt katil tros ade doc dtg check2, tnye2..blaa2..
aku tnye la doc tu" dr, kalo cam lmbt lg sy nak b'salin, xbole kasi blk dlu ker?(hehe gatai pompuan nie!)
doc jwb, kte nak tgk dlu bp awk cmne ye.. kalo ok, esok sy try kasi awk blk dlu...
hehe..tq doc!legaaaa... tp sah mlm nie tido wad!

9/2,Khamis~spital ampang. Wahh semangat pg nie nak tny doc confirm x aku bole blk umah! hehe..
Alhamdulillah, doc yg dtg gitau aku bole blk dlu, tp nti pape kalo dah sakit terus g emergency. baekk doc! tros call ren nti tgh ari dtg ambik.
Dpt la mc dr smlm smp esok(8-10/2). elok gak tu, sok da jumaat.. kot2 sabtu/ahad aku b'salin sng sket;) aku mmg suke msuk wad ari sabtu/ahad sbb waktu melawat unlimited time.hahhaa! kesitu plak ko!!
Wahh rindunyeee kat balqis walau br sehari kutinggalkn dier..,manyakk windu woo sama ini budak!

10/2,Jumaat~ Ari nie sesi berehat kat umah..leganyeee dpt blk umah!!!hehe.. contraction dah xrase sgt pulak. emm dier bg hint jer dlu tu kot kan! okey, ari nie layan tv puas2..tgk ustaz don smp leleh2 airmata bile dier b'cite psl Nabi Muhammad SAW.....
Malam mase nak tido...dahhhh aku rase sakit sgt blk! mmg xleh tido lah! aku ckp ngan ren, ishh cam xtahan lak sakit nie. dier tnye camne tu? aku ckp esok la tgk camne ek.. aku tido mlm tu b'temankan rase contraction..sabar ye baby syg..sok mama g spital...

11/2,Sabtu~ Pagi nie cam konpius2 sket whether nak g spital tros or nak tngu jer lg dlu coz ren keje,ade meeting urgent lak tuh. hmmm..pk nye pk dier decide nak anto aku g umah mak dlu while dier keje smp tghari..so kalo jadik pape aku da sakit sgt ker bole la abah anto g spital kan..gitu. ok2 setuju...
Mase smp kat langat tu contraction aku da semakin menjadik2. duduk baring sume xkene. smp la tghari tu ren blk teros dier yg beria ajak aku g spital, dier kate akak kat opis dier ckp bwk g spital,bahye takot pape jadik. so berdesup la kitorg g spital ampang wat kali ke2..

Smp2 spital, confem la kene admit sbb aku ckp contraction da kerap. check2 ctg bagai jln da bukak 3cm! wahhh ade progress la kali nie(compare ngan balqis dlu la).. pstu da admit, settle sume ngan ren, dier pn balik. aku suh bwk balqis dok umah mil,pape senang dier kat situ jer.
Start ari tu contraction aku makin lame makin kerap. ptg tu kembo aku ngan abg aku dtg pun muke aku da b'kerut2 tahan sakit, mkn pun da xselera.
Mlm tu xyah ckp la, aku dok aduh2 thn sakit..siap bgtau nurse da sakit sgt..check lg jln bwh nuuu..aku relaa sbb sakit contraction dah mengatasi sglanya..hu3.. tp nurse ckp baru 4cm.. Ya Allah, nape sakit makin kuat sgt nie...aku mmg xle tido mlm tu..

12/2,Ahad~Pepagi tu cam biase doc2 dtg melawat patient, doc senior sorang tu (wahh kenal dah aku;) dah siap2 ckp "bg 1 previous scar msuk dlu"wahhh kowang phm x mksud nye tu? mksud 1 previous scar tu last time da penah skali czer la..he3.. aku dah disuruh msuk labor room..b4 tu nurse msukkn ubat iyak dlu. nah ko tros terberak aku!hahaha tp smpt la gi toilett!

Aku smpt bgtau ren aku da kene msuk labor room. Mase aku msuk lr tu dlm kol 10 lbh xsilap..
Mase nie mmg contraction aku dah tak berenti2.. sakit sgt.. Allah jer yg tau.. tp aku risau gak sbb jln br bukak 4cm.. so mase 5cm dier pecahkan ketuban..tu pun payah jer aku tgk doc2 tu buat..sabo jelah aku menahan sglanya..hu3...
dari bilik lr aku tu dah bape kali aku dngr baby uwekkk uwekkkk kat bilik sblh menyebelah tu..hu3..aku tabahkan ati jer time nie..
siap muntah 2x sbb dok amik t'lebih oksigen gamaknye..hmm..
sedar xsedar rupenye dah MALAM!!! bayangkn dr pagi smp skang aku menahan sakit yg teramat.. akhirnye mase 9cm aku dah xthn rse nak meneran sgt! doc suruh aku teran smp tersepak2 la doc tu!huwaaa sakitnyee time tu mmg xleh nak kate lah..tp yg sedeynye bile doc check lg kat bwh tu dier xrase lngsung pun kepala baby...dan aku pun mmg xrase ade kepala bby nak t'keluar cam org ckp nak berak tu.. yg aku rase sakit sgt nak meneran jer!!
last2 mase tu da kol 8lbh doc senior tu ckp CZER!CZER!! dgn muke cemas dier tu! waa aku da xpeduli time tu sbb yg aku tau nak terannnnn jer!!!
yer!aku kene czer lagi akhirnye.... aku sign lg wat kali ke2 form czer itu yg penah kulakukan almost 4yrs ago..uhuk hukkkkk
tp dlm ati aku redho sbb aku dah cube, aku dah tahan, aku tngu utk seberapa lame utk lahirkn anak secara normal..tp nmpknye dah tertulis utk ku..xde rezeki.. dan aku perlu lalui proses itu lg.......

preparation sume b'laku sgt pantas xde tngu2 lg utk msuk bilik ot..sbb emergency kn, doc siap ckp kat aku nti kat ot sy check lg kepala baby ok!hu3.. aku tau dr tu pun berusaha nak aku b'salin normal.. tp iyelah kalo dah mmg begitu suratannya...

dlm mase bape minit cmtu, aku dah dengar tangisan perlahan anak ku!Ya Allah..anakku da lahir! mcm t'sedar dr mimpi jap aku.. terus aku ckp ngan nurse tu, "sy nak tgk anak sy", nurse tu ckp "jap yer, kte bersihkn dlu".
aku terase perutku kempis & prosedur menjahit perotku masih blom sudah...
aku nak tgk jam, tp almaklum lah aku nie kan rabun..xnmpk jam kol bape time tu..tp yg psti mmg skejap jer anak aku dah lahir...
dan mase tu nurse bwkkn anak aku kat muka aku suh tgk jantina dier dlu..owhhh anakku perempuan!patut la susah beno nak tgk tiap kali time scan..hu3.. lps tu dier suakan pulak muke anak aku kat muke suh ciom bape kali..hu2 cam nak nanges!!!

Lps settle sume, aku jmpe ren mase aku kene tolak naik ward.. Aku suh dier tgk anak n iqamatkan dier.. then bape jam pastu nurse bg baby kat aku ckp anak nak susu..Alhamdulillah, aku dpt susukan dia 2 jam cmtu lps dier dilahirkan...


to be continue...
p/s: dugaan dtg lg....

No comments:

Post a Comment

haa..komen!komen!