27.3.12

Tamat sudah vs Episod baru

Smlm (26/3), genapla 44 hari tempoh berpantang aku anak ke2 nie..tp kalo nak ikot kes luka jahit yg t'bukak nie kene la smbung lg smp ujung bln nie.. yela bab jage mkn, pergerakan tu sume mmg still kene control2 la kn...

Ujung bln nie gak mil aku da xjage aku lg..dier da nak blk umah keramat..sebulan kot dier tnglkn umah tu... tqvm yg x t'hingga wahai ibu mertuaku..uhuk hukkkk

so, maknenye aku da kene start wat sume sndri.. mulekn episod baru dgn 2 anak!hehe.. smp skang nie aku mane mndikan anak aku tu lg..sume mil aku wat..masak, eh sume la keje umah nie..hmmm... insyaallah aku da leh wat.tp slow2 la kn..jnji jgn angkat bende2 berat.

Tp yg plng hepi kan, aku da start pkai bende yg palinggggg aku nak since last yr lagik! hehee..
smlm aku b'jaye menyarungkan 'pakaian' termahal aku penah beli sndrik!muehehee.. pakaian 'di dlm' daaa... korset pb yg diidam2kn utk aku pakai akhirnye t'sarung w'pon seksanya tiada sape yg tahu;)
haii xbole la aku tgk bdn aku nih..berat blom pegi yg asal lg sbb ari tuh naik fuhhh fuhhhh!!dasatttttt!
so, kene la merana jap berkorset ketat  ya amat nih demi mase dpn umah tnga..ewahhh!

Aku syukur gak sbb pantang dis time merase la cuti 90 hari tu..yelah gomen kan..dlu mase balqis 60 hari jerk..
bile dah cuti xtra sebulan tu merase la kte nak wat bnyk bende sket cam uruskn umah, anak sndri & ofcoz umah tngga kte nie..kalo x dlu abes pntang jer dah nak kene msuk keje..nak pk anak sape jage pun xdan lg lg, msti sumenye agak kelam kabut kn!
so aku rase mesia nie dah sepatotnye kene kuatkuasakn cuti 90 hari utk sume ibu b'kerja yg lahirkn anak..bkn utk org gomen jer..

ok la.. tu citer mak budak, citer anak mak plak;)
Perkembangan terlatest esya:
~Umor nye msti la same ngan tempoh pntang aku kan?hehe.. dah sebulan lebey..
~berat mase sebulan ari tuh naik sekilo maknanye dah 4.04kg;)
~menyusu bdn mama sepenuhnye..ngheee.. tp style dier nyusu aku letih sket sbb isap sket2 pstu jd kerap la kn..
~yg bes da pndai demand! hamboii letak jap jer pun dah ehek hekkk suh kte agkt letteww!
~aku kasi tido buai sbb dier sng sgt t'jage mase tido, pstu nak tido blk punye la susahhh
~ratu mengeliat xhengat doniaa!! tah hape yg lenguh sgt bdn tah..hehe
~ade org ckp "laaa igtkn boy!" hmm agaknye sbb rmbutnye yg sikit itu & bdnnye yg nmpk tegap;p
~tp memanggg ini budak! da bole angkat pale & leher skali kalo kte dukung dier..amboiii bdk2 skang nih!
~eh da la kot stkt nie, xde dah!!he3

cekian, tima kaceh

24.3.12

Mengawan & Merancang

Aku rase kan thn 2012 nie thn buat anak kot kan? kehkehhh..mentang2 la aku beranak taun nie!
tp btol la weh since awl thn nie jer sume dok bgtau dah peknen xpon peknen lagi! hehe.. kan musim tu?

Aku nie kire xbape termasuk la dlm group musim2 nih sbb da ngandong dr last yr;)
tp siyes mase aku peknen jer kat opis aku dah sah2 lg 2 org opismate pon same2 peknen, beza bape minggu jer kitorg time tu..now masing2 da slmt deliver..hehe..

Pastu time aku ngandong tu, ade lagi opismate yg join d group! lg 2 org jugak! hah amikkk! rasenye due diorg tu pas aku masuk keje bln 5 nti kot..

Okeh tu citer kat opismate. bab sedare mare plak blom lg! kazen aku yg sebaya aku sdg ngandong kembo! yerrr twins pregnancy bebeh! hmmm aku kan mmg ade keturunan kembo.. kazen aku tu pon mmg kuat gen kembo dier sbb bapak dier pon kembo gak!
Owh family kazen aku nih mmg hebat skang nie sbb diorg sesame tgh lumba2 peknen! adik ipar die n akak ipar dier juge sdg peknen! wakakka hebat bukannn?? hehee

Ade lagiiiii.... 2 org bff aku mase blajo dulu juge sdg peknen! sorang due bln dpn(april) sorang lg bln mei! aku sokaaa!! sbb akhirnye anak aku sebaya ngan anak mereka..tmbh2 lg sorang kwn aku yg beranak nx mth tu dah masuk anak yg ke3 dah pon! hebatttttt ko!

Tapi kan aku rase kadar kelahiran kat mesia nie mmg tinggi lah! mane tak nye..mase aku msuk spital ari tuh mmg xyah citer la ibu & baby kuar masuk ward!
sile imagine 3 kali aku kene admit bulan lps(februari) mmg katil ward xpenah nye kosong! kalo kosong pun ptg tu xyah la berangan dok sorang dlm bilik tu, jap lg tgh mlm hambik skali 2 org masuk ngan baby2 skali..
mmg xpenah sunyi la ward bersalin kat spital tuh!meriahhh!!

Dan kerane itu lah aku rase mesia juge sgt menggalakkan ibu2 ambil perancang keluarga.  Mcm2 cara utk merancang kuarge ade kat skang nie, ade yg inject, amik pil, pakai itu ini..sume ade..ikotla kesesuaian masing2..

dan aku juge akhirnye terjebakkk!!
wahh ape yg t'jebak nye tu?? hehee....
hmmm..ari tu mase checkup bby sebulan, sister (ketua nurse) yg check aku tu tnye ade amik perancang pape x? aku ckp xde sbb sy plan sndri jer. sister tu tnye nape xambik? aku ckp la sy bole plan sndri mcm skang nie.. aku siap bgtau anak yg 2nd nie dgn yg 1st jarak 4thn hasil kejayaan plan sendri tu sister..hehee..vangge jap;p

sister : owhh sbb tu ker? kate lah lps awk dah bersalin kali nie tetiba awk peknen lg. camne? awak tau x lps awk da b'salin nie, sgla hormon awk berubah, umur awk meningkat cmtu gak ngan hband awk?
sy tanak la karang 6bln lg dtg, awk ckp 'nurse, nak bukak bukuuu'! haaa cmne?awk dah la czer nie (smbil senyum sinis) pstu nak plan2 sndri nie kene 'komitmen' 2 belah pihak tau.

hmmm..(dah ati aku b'belah bagi..hehe)
aku : tp kn sister, cmne plak org yg amik pil tu pun bole peknen gak? sbb kwn sy sorang dah jadik cmtu tau.

sister : kemungkinan time tu dier tgh ade cirit2 @ muntah2.. so, pil tu kluar blk & jd x effective lah. awk tau keberkesanan pil perancang 99.98% xkan peknen kalo awk amik btol2 tnpa skip mkn & xde mslh pape.

aku xpueh ati lg nih! tnye lg!
aku : abis tu kalo buang dlm pun mmg xjadi?

sister : yer!mmg xkan jadi! sbb pil nie dah sekat & set mind awk spy hormon xaktif n halang dia jd subur.
(lbh kurang cmtu la yg aku igt)

aku : ok la, sy ikut nasihat sister sbb memikiorkn mmg ade benarnye ckp2 sister tu...n aku xnafikan pon... plus takot gak kalo t'lekat nti! hehhee

dan sister tu pun bg aku pil perancang brand norriday..dier ajor aku cara mkn sume...siap igtkn lg, kalo da abis jgn beli2 kat farmasi, dtg ambik jer kat klinik tu..

now,b'mule la episod aku ambik pil perancang kuarge..demi m'jamin mase dpn yg sihat & cemerlang..
tp kalo ade rezeki Allah nak bagi, aku terima dgn redha..
sbg hambaNya kte harus berusaha & berdoa..
aminnn....

21.3.12

Kronologi kelahiran Si Dia~puteri kedua..Part II

Okeh it's d time!!
hu3...sbnrnye aku nak abadikan citer psl kenangan b'salin anak ke2 nie..ari tuh da citer part I kn..nie aku nak cont. part II plak. ade tragedi yg terjadi..wahhh!!

Mase ari ke-9(20/2,isnin) pas mndi ptg tu aku baring jap. tp eh tetibe aku rase kain batik aku pakai tu basah sgt..aku check la air ape, ciom2 xde bau pe pun..hmmm skali aku tgk kat panties aku ade darah, tp kaler dier x merah pekat. cam cair2 tu.. ishhh aku da cuak gile time tu!
Cpt2 call ren tny dier kat ne. nak nanges pun ade! hati aku da t'detik luka aku t'bukak kot! waaa takott!!! tapi aku xrase sakit pape pun..

Ren smp2 jer tros aku suh dier check. dier kate selak jer perot aku nie tros kuar darah cair+nanah. so dier amik tisu tebal2 tutup luka aku tu.. dier tny aku nak g spital mane? pk nye pk ktiorg igt nak pegi hosp.serdang la dlu sbb igt dkt la sket kan. bdk2 kitorg tnglkn ngan ibu jer..

Smp jer spital tu, MasyaAllah! ramainye umattt!! hu3..register..tngu punye tngu...dr check..tngu lg..
aku tgk jam. bayangkn dr kol 8 lbh kitorg smp time tu dah kol 11.30!! 1 action pun xde lg kat aku nie! eh eh xde mslh ker luka aku nie or hosp. tu yg b'mslh! tp siyes aku ngan ren sgt2 nyesal g spital tu!! tau tadi g spital ampang teros!! ceh igt dkt cpt la setel problem, rupenye lg teruk! xsangke aku spital tu camtu..dgn ramai patient, doktor xde! last2 aku da xthn sgt aku ckp ren tolongla mtk kuar dr situ! ade sorang doc. tu mule2 mcm xbagi, yelah agaknye dier pun xbrani bg keputusan pape sbb kitorg da register masuk kan, so kes da jd under diorg.. aku ckp bnyk lg kitorg da xbole tngu since bby pun nak bf, n kitorg nak g spital lain jer.. gile nyesal la time tu! 4 jam tunggu for nothing!! pstu doc tu bg ren sign 1 borang kuar spital n doc tu mtk kitorg tros g spital lain, sbb ape2 jadik diorg xt'jwb dah..eleh! aku tngu 4 jam cam batu tu korang xrisau plak! bengong kan!! bole dier ckp doc sorang jer yg ade, tu pun kat bilik ot! dari tadi ckp camtu kan bagosssss!! hadeiiii la..

Lps jer slmt kuar dr spital serdang sengalss tu kitorg zass g spital ampang. kalo dari td pegi da settle pon! huh... smp2 jer, register, tngu turn smp kol 2 pagi baru la aku dpt jmpe doc.. yelah, kalo dah namenye spital gomen kan.....phm2! tp masih ok lg la..doc check n aku kene tngu jap sbb doc gynea nak check..
so confirm la aku kene admit di tgh2 mlm2 bute tu..dah kol 2 lbh aku rase..
hmm sian ren, dier kene blk amik bby lg..nak wat cmne..tu pun breast aku da sakit penoh susu;(

Esok pagi2 doc dtg check bgtau la procedure ape aku kene lalui..
dier kate aku kene dressing (cuci) luka tu smp bersih means xde nanah for few days then jumaat nti br doc decide da bole jahit blk ker blom (hari tu da selasa). maknanye 3ari la aku kene cuci luka tu..aku xleh bayangkn cmne:(

Ape yg aku bole citer, mmg sakit bile luka tu da t'bukak..xsangke aku yg terpilih..hukhukk
1st, kene masuk antibiotik lalu tiub yg cucuk kat tgn kte tu. sakit stp kali cucuk sbb ubat tu pekat..2nd, b4 nak wat dressing tu kene cucuk ubat tahan sakit dlu kat peha nie..3rd, baru la nurse bole wat dressing..hadoiii la..mmg agak sakit time dier cuci2 tu..kene kasi bersih 2x sehari pg ngan ptg.

Smp hari jumaat(24/2) pagi tu doc dtg check tgk luka aku da bersih then bole jahit hari tu jugak..aku legaaa sbb xyah dah wat dressing yg sakit iteww..hukhukk...
doc suh aku puasa then prepare la perah susu..tp nmpk gayanye xsmpt sbb ren keje, dier nak g blk kjg amik pam aku mmg xdan la kan..
dlm kol 11 lbh cmtu aku da kene tolak msuk bilik ot..seb baik la time tu sil aku dtg, bole la dier jaga anak aku jap smtra tngu ren dtg..

Procedure jahit balik luka tu adelah jahit cara manual jer.. doc cucuk bius kat tmpt yg t'bukak tu jer..tp huh aku rase gak sakitnye..huwaaaa xkan ku lupekan! aku doa cpt2 siap jer..
tp siyes la spital ampang nie mmg cpt dari sgala hal! xde delay2...well done guys!hehe

Settled jer aku ditolak naik ward blk, tgk2 ren da smp n anak aku tgh melalak2 nak susu! huhu ciannye dier...
Alhamdulillah ptg tu gak aku da bole blk umah..wahhh leganye dpt blk!! xlarat aku dah dok spital lg...rindu xt'kate kat balqis gak!!

Kesimpulannye?? aku merase yg org dok ckp2 jahitan terbukak tu..huhuu mmg xsangke!!
ade yg kate sbb aku turun naik tangga! tp bile dah jd baru ckp sbb tu nak kate ape? redha jelah n aku dah xturun naik tnga dah..dok bilik jer xturun2 bwh smp la ke hari ini yer! bak kate ren selagi xabes pantang dok la wad kelas 1 tuh(bilik aku daa!) hu3 sabo jelah..
tp bkn nak kate ape, smp ren beli tv,psg astro lah semata2 tanak aku bosan..tqvm dear..t'haru u..

tu la kisah tragis aku b'salin anak ke-2 nie..hmm...
moga aku m'jadi hambaNYA yg lbh b'takwa & beriman..aku redha dgn ketentuan & bhgian yg DIA beri ini.....

20.3.12

Ah..sedapnyee...^__^ urut laa..

Hari nie hari ke-37 aku b'pantang..tgk blog pun on & off ikut suker haku..heh!

Aku akui la kan skang nie mmg da susah nak carik tukang urut kalo kte xde kenal ngan mane2 tukang urut..ini pun kan aku google okeh! barul la name zaman cyber, ye dak?hehe..

Alhamdulillah aku dpt berurut dgn sorang akak nih..eh akak ker?umo cam baya2 mak aku jer...he3..pngil akak jer la kot kn!xkan ler nak pngil makcik;p
Aku jmpe dier kat sini.

Last week aku try call sume list yg ade kat website tu, ader la 3-4 org yg ok area kajang nie..ade yg xangkat, ade yg wrong number...mcm2..last aku try no. kak ani tu..cite2 itu ini, dier kate nti call blk ari isnin..aku xkesah pn ari ape, ikut free akak tu bile..yelah kte phm org sebok ngurut kan..

Pagi smlm (isnin) aku call blk tnye jadik x nak dtg, dier kate petang dier call.
Dlm kol 3 cmtu dier call kate dah dkt area umah aku nih..wah bagus akak nie!aku igt xjadik.

b4 start urut aku, dier tgk dlu luka jahit aku nie, kak ani tu kate 100% elok lg..hmm mmg pun dlm pun masih rase sakit lg:(
so, dier xkan urut la area perot aku..urut tmpt lain jer dlu..dier kate sengkak2 tu lg setahun pun baru nak buat pun boleh jer..ok kak!

Sambil urut sembang2 psl pengalaman dier berurut.. ade org mtk dier ngajor, tp dier bgtau aku dier xbole ngajor sbb dier dpt ilmu psl urut pun melalui mimpi & bkn dr blaja dr mane2 pihak..
so, kesimpulannye.. mmg rezeki aku dpt berurut ngan kak ani tu..dier kate lg seminggu dua call dier lg utk urut part II..hehee

owh ye! psl bayarannye kan, dier mmg xde tetapkan bape2 pun..ikut ikhlas ati kte nak bagi bape..hu3..ade gak org camtu zaman skang nie, apetah lg kat klang valley nie kn!
tp aku plak yg konpius nak bg bape!hehe..

Aku igt nti nak promote kak mak la jugak..he3..nmpk gayanye mil aku pun da tnye2 tu;)

10.3.12

Pantang cara aku^__^

Nak citer psl amalan berpantang la dlu..
kte skip dlu "Part II" tu ek;)

Korang pantang bpe hari? 40? 44? ker 100 hari?
aku 44 kot..he3..

Sume org cara pantang nye berbeza2 kn? ade yg itu bole, ini xbole, jangan itu, jangan ini..mcm2 1001 citer la kalo ckp psl pantang nie kn!
so, terpulang la ikut style, amalan & kepercayaan masing2...ikut la ckp org tua, mak2 bidan, buku2 & sumber rujukan mane2.. yg penting jgn la smp m'datangkan mudarat pulak..
1 lg, kte pantang nie sbb nk jaga kesihatan diri utk kesan jangka pjg, mane yg baik tu kene la ikut ye x?

Kalo ikut cara aku pantang, mmg la sempoi..tp bab pemakanan tu lah yg plng kene bnyk bersabo..yela aku kan kene czer..so bnyk la bende yg xbole mkn sbb nak jage luka tu..
Aku nak sgt b'bengkung sbnrnye..tp apekan daya..t'pakse la tngu sebulan 2 baru brani pakai korset 'mahal' i tu..hu3

Anak ke2 kali nie, aku pantang kat umah sndiri jer..(yelah, mase anak 1st mane ade umah sndrik lg..hehe).. dlu sebulan kat umah mak, sebln lg kat umah mil..adil gitu ;p

Mil aku yg jage kali nie, mak aku keje lg..kali nie aku btol2 'berehat' kot..t'pakse mil aku htr mknn naik bilik, mndikan bby tu dah tentu la kan:( sian dier, tp apekan daya.. kalo aku nie bole buat sndri, dah lame aku wat,.tp nie pun baru bape ari b'salin dah ade kejadian lain pulak...(nti aku cite kat episod "Part II")

Jommm nak share psl pantang kali nie..xbnyk beza pon ngan 4thn dlu..dah kate dua2 kene czer..so lebey kurang gitu jela citernye..

Makanan?
Bekpes: Milo/White Coffee, roti wholemeal plain, kdg2 ltk nutella.
Lunch  : Nasik, ikan haruan bakar/pindang kuning. Sup sawi putih. Oren sebiji
Teatime : Milo/White Coffee. eh same jela ngan bekpes tuh..owh xlupe biskut jacob weetameal.
Dinner : Pon same gak ngan lunch time.

gitu la hari2..smp la ckup 44 hari kot..hu3

Jamu xdak! yg ade sapu pilis kat dahi hari2..smp la dahi aku nie naik bintik2 sbb kepanasan..heheh..sabo2..
Param pun ade beli, tp xsapu pon..(malas!)

Supplement?
Ha yg kali nie aku tuko..dlu mase anak 1st aku amik leesa formula. dis time aku amik shaklee, ade set utk b'pantang..ade 4 jenis sumenye. dan aku tmbh 1 lg jd 5 jenis la supplement dr shaklee.

Pastu pati ikan haruan polleney pun hari2 sebotol xpenah tinggal.. ade org mmg xle masuk air nie. seb baik la tekak aku nie jenis gagah!hehe..tibaiiii!!

1 lg aku amik gamat healin yg kaler oren tu..hari2 dua sudu b4 mkn.
ok settled bab mkn2..

Berurut?
Smp ari nie (ke 28) aku blom pun berurut lg..rasenye lg seminggu dua kot br nak call/carik..he3..

Tu jelah kot yg aku amalkan setakat nie.. sempoi gile kan?

p/s: wahh lg 2 ari g checkup. maknanye da dkt sebulan aku b'salin!! gile cpt mase b'jln!

7.3.12

Kronologi kelahiran Si Dia~puteri kedua... "Part I"

7/2,Selasa~ hari nie public holiday, sok da keje..igt nak g keje lah kalo xde rase sakit2 lg..hmmm mlm tu dlm kol 12lbh aku terase basah2 manje kat ehem2..pi lah toilet check.skali tgk ade darah kaler coklat pekat. eh eh da kuar tanda la! aku pon kejutkan la sang somi yg tido skali ngan anak kesygan dier tu..
"syg, ade kuar darah la..
eh ye ker? nak gi spital dah ker?
emm, nti dlu la kot. tngu rase sakit dtg lah..aku mmg da set kali nie kalo nak g spital tngu rase sakit btol2 br nak g serah diri.
so laki aku pun ok jelah..smbung tido..

dan ghupe2nye..start mlm tu aku da rase contraction smp xleh tido..xtau la sbb rase sakit sgt atau aku yg glabah lebih..hehee...

8/2,Rabu~Niat ati smlm yg nak gi keje sgt tu t'pakse la dibatalkan sbb aku da start ngajak ren g spital..yelah risau kot sbb da kuar tanda+contraction kannn... hmmm mase balqis dlu mane ade kuar tanda pape...itu psl la!
pas anto balqis g skul, kitorg terus gerak g spital ampang. mmg da plan nak b'salin kat situ pon..bior le org ckp jauh nyeee.. aku da biase ngan spital tu..ape2 senang!
Smp2 ren drop aku dlu. aku g la register kat PAC (tmpt check ibu ngandong). Prosedur biase kene check ctg ngan bp dlu.. tp eh skali bp aku bole lak high! dah xpsl2 sorang doc senior tu ckp aku kene admit! tp yelah dah aku glabah sgt kot dr mlm td smp xleh tido..agaknye sbb tu la kot;p
Aku bgtau ren kene admit sbb high bp. tp xpela brg sume pun da siap dlm keta, kot la lmbt lg nak b'salin msti dier kasi balik umah dlu..hehe..berangan2...

Masuk jer wad, dpt katil tros ade doc dtg check2, tnye2..blaa2..
aku tnye la doc tu" dr, kalo cam lmbt lg sy nak b'salin, xbole kasi blk dlu ker?(hehe gatai pompuan nie!)
doc jwb, kte nak tgk dlu bp awk cmne ye.. kalo ok, esok sy try kasi awk blk dlu...
hehe..tq doc!legaaaa... tp sah mlm nie tido wad!

9/2,Khamis~spital ampang. Wahh semangat pg nie nak tny doc confirm x aku bole blk umah! hehe..
Alhamdulillah, doc yg dtg gitau aku bole blk dlu, tp nti pape kalo dah sakit terus g emergency. baekk doc! tros call ren nti tgh ari dtg ambik.
Dpt la mc dr smlm smp esok(8-10/2). elok gak tu, sok da jumaat.. kot2 sabtu/ahad aku b'salin sng sket;) aku mmg suke msuk wad ari sabtu/ahad sbb waktu melawat unlimited time.hahhaa! kesitu plak ko!!
Wahh rindunyeee kat balqis walau br sehari kutinggalkn dier..,manyakk windu woo sama ini budak!

10/2,Jumaat~ Ari nie sesi berehat kat umah..leganyeee dpt blk umah!!!hehe.. contraction dah xrase sgt pulak. emm dier bg hint jer dlu tu kot kan! okey, ari nie layan tv puas2..tgk ustaz don smp leleh2 airmata bile dier b'cite psl Nabi Muhammad SAW.....
Malam mase nak tido...dahhhh aku rase sakit sgt blk! mmg xleh tido lah! aku ckp ngan ren, ishh cam xtahan lak sakit nie. dier tnye camne tu? aku ckp esok la tgk camne ek.. aku tido mlm tu b'temankan rase contraction..sabar ye baby syg..sok mama g spital...

11/2,Sabtu~ Pagi nie cam konpius2 sket whether nak g spital tros or nak tngu jer lg dlu coz ren keje,ade meeting urgent lak tuh. hmmm..pk nye pk dier decide nak anto aku g umah mak dlu while dier keje smp tghari..so kalo jadik pape aku da sakit sgt ker bole la abah anto g spital kan..gitu. ok2 setuju...
Mase smp kat langat tu contraction aku da semakin menjadik2. duduk baring sume xkene. smp la tghari tu ren blk teros dier yg beria ajak aku g spital, dier kate akak kat opis dier ckp bwk g spital,bahye takot pape jadik. so berdesup la kitorg g spital ampang wat kali ke2..

Smp2 spital, confem la kene admit sbb aku ckp contraction da kerap. check2 ctg bagai jln da bukak 3cm! wahhh ade progress la kali nie(compare ngan balqis dlu la).. pstu da admit, settle sume ngan ren, dier pn balik. aku suh bwk balqis dok umah mil,pape senang dier kat situ jer.
Start ari tu contraction aku makin lame makin kerap. ptg tu kembo aku ngan abg aku dtg pun muke aku da b'kerut2 tahan sakit, mkn pun da xselera.
Mlm tu xyah ckp la, aku dok aduh2 thn sakit..siap bgtau nurse da sakit sgt..check lg jln bwh nuuu..aku relaa sbb sakit contraction dah mengatasi sglanya..hu3.. tp nurse ckp baru 4cm.. Ya Allah, nape sakit makin kuat sgt nie...aku mmg xle tido mlm tu..

12/2,Ahad~Pepagi tu cam biase doc2 dtg melawat patient, doc senior sorang tu (wahh kenal dah aku;) dah siap2 ckp "bg 1 previous scar msuk dlu"wahhh kowang phm x mksud nye tu? mksud 1 previous scar tu last time da penah skali czer la..he3.. aku dah disuruh msuk labor room..b4 tu nurse msukkn ubat iyak dlu. nah ko tros terberak aku!hahaha tp smpt la gi toilett!

Aku smpt bgtau ren aku da kene msuk labor room. Mase aku msuk lr tu dlm kol 10 lbh xsilap..
Mase nie mmg contraction aku dah tak berenti2.. sakit sgt.. Allah jer yg tau.. tp aku risau gak sbb jln br bukak 4cm.. so mase 5cm dier pecahkan ketuban..tu pun payah jer aku tgk doc2 tu buat..sabo jelah aku menahan sglanya..hu3...
dari bilik lr aku tu dah bape kali aku dngr baby uwekkk uwekkkk kat bilik sblh menyebelah tu..hu3..aku tabahkan ati jer time nie..
siap muntah 2x sbb dok amik t'lebih oksigen gamaknye..hmm..
sedar xsedar rupenye dah MALAM!!! bayangkn dr pagi smp skang aku menahan sakit yg teramat.. akhirnye mase 9cm aku dah xthn rse nak meneran sgt! doc suruh aku teran smp tersepak2 la doc tu!huwaaa sakitnyee time tu mmg xleh nak kate lah..tp yg sedeynye bile doc check lg kat bwh tu dier xrase lngsung pun kepala baby...dan aku pun mmg xrase ade kepala bby nak t'keluar cam org ckp nak berak tu.. yg aku rase sakit sgt nak meneran jer!!
last2 mase tu da kol 8lbh doc senior tu ckp CZER!CZER!! dgn muke cemas dier tu! waa aku da xpeduli time tu sbb yg aku tau nak terannnnn jer!!!
yer!aku kene czer lagi akhirnye.... aku sign lg wat kali ke2 form czer itu yg penah kulakukan almost 4yrs ago..uhuk hukkkkk
tp dlm ati aku redho sbb aku dah cube, aku dah tahan, aku tngu utk seberapa lame utk lahirkn anak secara normal..tp nmpknye dah tertulis utk ku..xde rezeki.. dan aku perlu lalui proses itu lg.......

preparation sume b'laku sgt pantas xde tngu2 lg utk msuk bilik ot..sbb emergency kn, doc siap ckp kat aku nti kat ot sy check lg kepala baby ok!hu3.. aku tau dr tu pun berusaha nak aku b'salin normal.. tp iyelah kalo dah mmg begitu suratannya...

dlm mase bape minit cmtu, aku dah dengar tangisan perlahan anak ku!Ya Allah..anakku da lahir! mcm t'sedar dr mimpi jap aku.. terus aku ckp ngan nurse tu, "sy nak tgk anak sy", nurse tu ckp "jap yer, kte bersihkn dlu".
aku terase perutku kempis & prosedur menjahit perotku masih blom sudah...
aku nak tgk jam, tp almaklum lah aku nie kan rabun..xnmpk jam kol bape time tu..tp yg psti mmg skejap jer anak aku dah lahir...
dan mase tu nurse bwkkn anak aku kat muka aku suh tgk jantina dier dlu..owhhh anakku perempuan!patut la susah beno nak tgk tiap kali time scan..hu3.. lps tu dier suakan pulak muke anak aku kat muke suh ciom bape kali..hu2 cam nak nanges!!!

Lps settle sume, aku jmpe ren mase aku kene tolak naik ward.. Aku suh dier tgk anak n iqamatkan dier.. then bape jam pastu nurse bg baby kat aku ckp anak nak susu..Alhamdulillah, aku dpt susukan dia 2 jam cmtu lps dier dilahirkan...


to be continue...
p/s: dugaan dtg lg....

3.3.12

Alhamdulillah...selamat dtg puteri ke2 ku.....

Syukur alhamdulillah..Allah bg lg kami rezeki cahayamata ke2..owh kami dpt anak pompuan lagik! hu2 mmg surprise sgt2 sbb smp ke sudah kitorg mmg xtau gender baby sbb tiap kali scan jer mmg xnmpk.. alhamdulillah sumenye slmt....aminnn....

Tepat jam 8.57mlm, lahirlah si dia tersayang...nama? xde lagiii.. nti esok2 da blk umah mama ngan papa bg name k syg;)

Nti aku citer kronologi kelahiran anak ke2 nie..citer yg panjang...penuh tragis & drama..uhuk hukk hukkk...