31.1.12

JAMU vs SUPPLEMENT

Jom citer psl berpantang ngan jamu mmg xleh dipisahkan kan?kan?kannnnnnnnn? hu3..itula realiti nye... mane tak nye, bende dah jadik amalan sjk azali ye dak?
tp kan zaman berubah... amalan pon berubah juge... berubah jadik yg lg better adelah bagoss!!
makanya 4 tahun yg lps mase pantang balqis aku ambik leesa formula. siap beli full confinement set tu lagik ko!! last2 aku kene c-zer, bengkung tu langsung xberusik ok! tp pil2 dier aku mkn la..ade 2 jenis xsilap aku. ade mnyk telon & krim halia yg best!

Utk 2nd baby nie aku plan+tingin sgt nak try shaklee confinement set. nak ikotkan dier bukanla semata2 confinement set, tp di combine kn m'jadik 1 set yg sesuaiii utk ibuk-ibuk b'pantang;) survey2 nye survey, tnye punye tnye, aku pun decide nak try dari hebatkan.blogspot.com. Orgnye dok dkt jer ngan opis aku..dier kat p2 tu jer..so deal2 sng byhand jer, bole tgk orgnye skali;)

taraaa!! nie la dier set tu.
ckup utk 40 hari b'pantang..
aku add osthematrix sbb bile bace 
kisah dier hatiku tros terpaut!hahaha poyos!!

harap2 serasi la ngan body ku ini yeww!!insyaallah.. 
kte hanya mampu berusaha+berdoa;)

6.1.12

Boboiboy or Powerpuff girl??

Hai baby mama..r u fine inside?hehe... smp ari nie (aku da nk msuk 34wks) kami sume still xsure lg sex baby..ari tu mase 7mths ade scan. doc kate macammm girl jer..haikkk doc nih main macam2 lak dier..agaknye doc pon xnmpk clear kan. tu yg dok macam2..

eloooo cayang..kamo tu boy ker girl ha??
ooo nak main surprise2 ek!hehee
xkesah la kamo boy@girl..jnji kamo sihat & sempurna adanya..insyaallah

neway, preparation tuk baby aku ade la wat sket2..xmeriah cam balqis dlu..yelah 2nd bby kan..da tau plan & estimate ape yg perlu & tidak..
~baju ade la beli sket2 yg baru..sumenye kaler2 yg selamat utk dipakai;p like orange, green n white ofcoz;)
~breastpump beli set baru sbb xde..dolu mase balqis beli yg main2 jer..almaklum time tu mane de havoc sgt citer  psl breastfeeding nie..ala2 jer gitu.. so aku pun dpt bf balqis smp 4mths jer..sedey kan;(

aku beli pakej spectra 3 dew nie;)
hrp2 berbaloi utk kami smp bile2..

~yg lain2 keperluan cam napkin, barut, blanket sume still elok n juz perlu dibasuh & diwangikan jer lg..he3
~baby coat, buaian, tilam, bantal, kelambu sume still dlm keadn elok sgt;) tp igt nak beli baru lah tilam ngan bantal kekabu yg bnyk jual kat jln.langat tu..cam syiokkk jer..he3
~ toiletries aka shampoo,bby bath, lotion, bby oil, bedak sume dah!
~owh stroller bby pun beli baru gak..ari tuh mase g onebabyworld t'jmpe ngan 1 stroller yg sgt masyiukkk!memule try2 jer siap ngan balqis dok lg dlm tuh..dier sesuai dr newborn till 4yrs!bes kn! tu yg blk umah google2 terus terkenan. then order online jelah sbb yg real nye pun ktorg da tau cmne kan!he3.. khas utk adik baby;)
simple but niceeee!! 
mama n papa loikeee'it;p

gambo??? ade tp sume aku amik dr google jelah ek!hehee rajin kan? pic snap sndrik sume ilek! mak xlarat dah nak belek2..bentang satu2 utk diambil gambonye..haha2..almaklum da smp tahap xlarat, sakit pinggang bagai sbnrye aku skang nie..
nti smp time terlebey rajin aku snap2 d pix ye!

so skang nie yg blom ade lg:
~confinement set. igt nak beli leesa jer coz da penah mkn mase balqis dolu..ok jer
~nak carik supplement lain (teringin nak try shaklee sbnrnye;) ramai org ckp bagus sgt..hu3

hmmm ape lg yer...
ntah wat mase nie, tu jelah kot dlu ek! dadaaaaa

7 Jenis Wanita Yang Tidak Bersyukur

Tetiba rase ingin share 1 artikel yg baru aku terjumpe pagi nie..moga ade pengajaran yg dpt kte ambil b'same..insyaallah....


Ada wanita yang cukup kenal erti bersyukur. Malah ada wanita yang tahu natijah mereka itu sebagai seorang wanita dan mengapa mereka dijadikan oleh Allah sebagai seorang wanita. Wanita yang berada dalam golongan ini adalah mereka yang tidak “demand” dan mempunyai rasa tawadduk yang tinggi.
Tapi dalam masa yang sama, ada juga wanita yang “lupa diri”. Kaum wanita selalu cakap “susah jadi wanita”. Mereka telah digoda dan diperdaya oleh syaitan dan hawa nafsunya sendiri. Mereka selalu persoalkan ketentuan Allah terhadap mereka.
Dengan kata lain yang agak kasar, mereka mendakwa yang Allah telah berat sebelah. Mari kita lihat siapakah wanita-wanita ini dan jika ada di antara pembaca blog ini yang sudah mula persoalkan soalan yang disenaraikan di bawah, bolehlah bermuhasabah sebelum terlambat.
Keluhan REMAJA perempuan A:
“Aduh, situ tutup, sini tutup. Susah la gini. Apasal laki-laki mudah saja? Tak pakai baju pun takpe. Perempuan auratnya lagi banyak.”
Keluhan ISTERI A:
“Kenapa la kita para isteri ni nak keluar kena minta izin dari suami kita, padahal suami kita nak keluar kemana-mana pun tak bagitau kita takpe pulak.”
Keluhan REMAJA perempuan B:
“Jika kita ikut faraid dalam hal pusaka, rugilah kita. Sebab bahagian harta pusaka perempuan lagi sedikit berbanding harta yang anak lelaki dapat. Kami mahu keadilan!”
Keluhan ISTERI B:
“Kenapa Allah jadikan wanita mengandung dan rasa sakitnya nak melahirkan anak. Suami kita rileks saja? Masa buat anak carilah kita, masa nak beranak kita tanggung sendiri!”
Keluhan ISTERI C:
“Islam kata kita perempuan wajib taat pada suami, tapi ada Islam cakap suami perlu taat pada isterinya? Mana keadilan pada kaum hawa?”
Keluhan ISTERI D:
“Bila nak cerai je, suami yang boleh jatuhkan talak. Kenapa isteri tak bolek ceraikan suaminya? Kenapa?”
Keluhan remaja perempuan D:
“Wanita takleh nak beribadat macam lelaki, sebab bila kita ada haid dan nifas, takleh nak solat dan puasa. Ingat perempuan ni suka ke tak solat dan puasa?”.
Dan kemudian datanglah pertubuhan dan organisasi yang membela kaum wanita, dan menuntut hak samarata antara gender, mengekploitasi fahaman wanita yang terjejas akidahnya dek kerana disogok pertanyaan. Kaum lelaki pula cakap, “Ah, mujur aku ni lelaki!”
Tunggu..!
Istigfarlah pada wanita yang ada perasaan seperti di atas. Mujur ada seorang lelaki yang bukanlah seorang ustaz namun amat yakin bahawa Allah itu Maha Adil. Dia tidak mampu menuturkan sabda Rasulullah s.a.w dan petikan dari ayat Al-Quran, namun dengan keimanan dan ilmu sedikit yang dia ada ,diolah sebaiknya untuk menjawab soalan-soalan melampau itu.
Lelaki beriman menjawab keluhan remaja perempuan A:
“Cik adik, Islam lah yang mengangkat aurat wanita. Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang teraman dan terbaik. Awak ada emas dan permata, adakah awak nak letak terdedah ditepi laluan lalu lalang atau disimpan dirumah agar tiada siapa melihat perhiasan itu?
Ok, jika awak letakkan perhiasan tadi dikalangan orang, agaknya apa akan jadi dengan barang perhiasan tadi? Lelaki, yang utama hanyalah bawah pusat ke lutut tapi awak? Saya tidak dapat melihat kulit anda pun kecuali muka dan tangan! Awak tak mungkin akan terangsang nafsu tengok saya hanya berseluar pendek ke lutut kan?
Tapi kalau sebaliknya, jangankan saya, tapi tok imam pun akan tercabut serbannya jika tengok awak pakai hanya seluar pendek!”
Lelaki beriman menjawab keluhan isteri A:
“Ok, isteri perlu taat pada suami. Jadi, lelaki apa? Suami perlu wajib taat juga kepada ibunya tiga kali lebih utama dari ayahnya, walaupun dia sudah berkeluarga. Bukankah ibu itu seorang wanita? Isteri tidak perlu lagi, taatnya hanya pada suami. Kenapa awak perlu taat pada suami? Kerana suami kalian lah yang menanggung dosa yang kalian lakukan!”
Lelaki beriman menjawab keluhan remaja perempuan B:
“Betul ke wanita menerima warisan pusaka lagi sedikit daripada lelaki? Tapi kan, harta itu memang hak untuk wanita itu dan dia berhak lakukan apa saja yang dia mahu. Shh.. jangan kongsi dengan sape-sape walaupun suami.
Tak kesian pada lelaki ke, dia perlu membahagikan harta pusaka itu kepada isteri dan anak-anaknya. Kalau isteri dia ramai, anak dia ramai, harta pulak secebis, tak merasa lah jawabnya!”
Lelaki beriman menjawab Keluhan isteri B:
“Tahniah la sebab awak dapat mengandung dan melahirkan. Setiap kali awak begitu, wanita itu didoakan oleh sekalian makhluk dan malaikat! Beruntungnya awak! Andaikan awak meninggal pula masa beranak tu, percayalah… itu mati syahid dan ganjarannya syurga.
Ya, syurga menanti awak malah beranak 15 kali pun sihat sampai ke tua! Sebab tu tak ramai orang wanita meninggal masa melahirkan !”
Lelaki beriman menjawab Keluhan isteri C:
“Akhirat nanti, saya dan lelaki lain didunia ini akan diminta bertanggungjawab keatas empat jenis wanita. Siapa? Mereka ialah isteri saya, ibu saya, anak perempuan saya dan adik perempuan saya.
Tahu maksudnya?
Awak nanti di akhirat, awak akan dibantu oleh empat lelaki! Siapa mereka? Mereka ialah suami, ayah, adik atau abang malah anak lelaki awak!”
Lelaki beriman menjawab Keluhan remaja perempuan C:
“Nak beribadat macam lelaki? Ingat mudah ke nak dapat syurga? Sedarlah, awak sebagai wanita boleh masuk sebarang pintu syurga yang awak sukai. Ya, dah la syurga, ada pilihan pula hanya dengan empat cara.
Apa itu?
Solat lima waktu, berpuasa bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dan tahu apa satu lagi? Taat pada suami awak. Itu saja asasnya! Tapi masih ramai wanita yang angkuh dengan suaminya”
Lelaki beriman menjawab Keluhan isteri D:
“Saya, seorang lelaki wajib berjihad fisabilillah. Awak, seorang wanita jika taat akan suaminya,dan menunaikan tanggungjawabnya kepada Allah, maka awak akan turut menerima pahala setara seperti pahala orang pergi berjihad fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata!”
Lelaki beriman bertanya:
“Sebenarnya, apa lagi yang awak mahu, wahai kaum hawa?”
Namun, wanita-wanita tadi menangis dan salah seorangnya berkata;
“MasyaAllah, sayangnya Allah pada wanita, namun kami sendiri yang mengheret diri ke neraka yang mana ramainya kaum kami berbanding kaum lelaki!”
Demikianlah dialog wanita-wanita yang curiga itu dengan seorang lelaki biasa namun beriman. Musuh Islam tidak akan berhenti melakukan segala upaya, sampai kita ikut dan tunduk kepada cara-cara dan peraturan yang dipromosikan dan diperjuangkan mereka.
Allah, yang menciptakan kita, maka sudah pasti Dia yang Maha Tahu pada manusia, sehingga segala hukumNya malah peraturanNya, tentulah yang terbaik bagi manusia dibandingkan dengan segala peraturan yang dicipta manusia.
Wahai lelaki, jagalah isterimu kerana dia perhiasan, pakaian dan ladangmu, sebagaimana Rasulullah s.a.w pernah mengajarkan agar kaum lelaki berbuat baik selalu (lembut) terhadap isteri anda sekalian. Berbahagialah wahai para muslimah.
Tunaikan dan menegakkan agamamu, nescaya syurga menanti…