31.12.12

2013= 5 tahun

Owh c balqis da xcited ngan brg2 skola dia!! Eh ngan brg2 jer? G skola xcited tak tuh? Huhuu ngade sungguh bdk2 skang kn? Time nk beli brg dia tau jer mtk kasut la, mtk beg la.. Jgn nti skola main2 sudah! Yelah w'pon dier br jer preschool 5yrs tp semangat blaja kat skola tu pnting.. Lama lg tuu dia nak skola.. Aku xnak dia boring blaja.. Aku nk dia tau kami ni beria2 nk dia blaja btol2.. Jd org cemerlang dlm idop dunia & akhirat.. Insyallah.. Amin...

27.12.12

tanye khabar jerk!

Assalammualaikum w.b.t sume!!

Ya ampunn!! kangen bangat mau update blog!!!hu2 tetibe speaking jawa kan!hehe... sbnrnye masa yg ado sgt2 la t'batas utk aku sndri wat n3 pape even sesimple mane..sbb nak bukak link sndri pon xdak masa! smp gitu skali ko!!hrm...

xtvt mmg fullhouse dr weekdays smp la wiken..xpenah dok umah ok wiken tuh! ade jer halnye..kesana kemari katenye...nak wat camne dah tertulis begitu;)

oh ye! smlm dah settled hal anak2 bab skola & nursery diorg.. balqis start skola blk msuk 5yrs after sebulan dok berehat2 kat umah..mane pegi skola bln 12 nih..xpela lg pun da xblaja pun..so yuran bln 12 tu pun xyah la bayo..hehe...[jimat $$ bapak dier sebulan;)] lgpun nenek dier ade kat umah tu..lg b'tmbh ngade la takmo g skola..xpelah, bole main2 ngan adek kn!
eesya pon nak start dok kat nursery dah start nx yr..mil aku dah blk keramat dah..moga2 eesya serasi la kat situ..insyallah..

k lah, nti kalo ade t'lebih2 mase aku hapdet lg la yer..dadaa!

9.11.12

Balqis class pix!

Uishh xsangke da setahun balqis skola preschool..
last yr mase 3yr+ htr gak dier kat nursery sbb da start dok umah sndri kn...
Alhamdulillah dia ok jer..dpt sesuaikn diri ngan kwn2 n skola dia tu...
blaja pun Alhamdulillah...
dpt no.3 dlm class..hehe;)
class 4yr ade 2class jer..
yg lain class of 5 n 6yr..




7.11.12

progress umah

Progress umah skang nie masih 60% la,..xde nye siap mcm yg dijanjikan..biase la tu kn..mane2 pn aku dngr camtuh!huhu..xpela, yg pnting kte nmpk ade kemajuan disitu.ewah!!

plaster ceiling & cornice almost done..cantek la..puas ati..hmmm..

toilet da bukak yg lame n psng waterproof semula n psg tiles baru...tp sinki, toilet bowl blom lg..sbb nak kene tngu kering btol tiles tu dlu..

awning blom start lg..last part tu nti sbb luar umah jer kn..

xlarat dah aku bape puluh kali menyapu n vacum! aku xbole tgk habuk2 tu sbb org indon tu pas wat keje mmg la sapu, tp biase la..sapu kasi buang yg nmpk jer...bkn umah dia pon nak wat btol2 sgt..huhu..
blk2 keje terus pegang vacum la aku!gile penat!
cpt la siap wahai umah!

living hall..
kipas lama menten jer letak blk kat tmpt asal..
lampu jer cabut sbb da msuk lmpu dlm tu kn

living hall belah pintu.. 

dining hall jer tuka kipas n lampu 2in1;)
gaya tutup 

gaya bukak;) 

bnyk lg wiring nak kene settle nih..
dah kate nak mcm2 lampu..gitu la padahnye!huhu
[santek punye psl!]

@ ana ikan bakar petai, bandar baru bangi

Mlm sabtu lps adik ipar aku yg laki sorang tuh open table blanje kami sume mkn ikan bakar.. ade ke memula dia ajaknye ke kuala s'ngor tuh! huhu..dah le musim ujan skang nie..kang ikan bakar ke mana lapa jer lebih..hehe..

so abgnye sorang tu (laki aku der) suggest kat ana ikan bakar petai kat bangi tuh..biase kte dngr kedai tu kat kuantan kan? haa nie dokek yo ngan umah den..xdela dkt sgt..utk kitorg yg dok kjg nih ok la..diorg dr keramt bole thn la gak.. dah la mlm tu mmg ujan lebat gile lah! ngan angin kuat nye lg...
mase kitorg smp kedai tu mmg tgh btol2 lebat gile..basah la gak bwh kaki suar!hehe... seb baik anak2 xwat perangai..alhamdulillah..

gambo br dpt duduk meja mkn!


fil & anak2nye yg 2 org tu..
[girls 2 org yg rupa sama tu lain mak tp 1 bpk ngan adik badik laki aku]
[parents in law aku da separate tp diorg still baik2 jer..smp org tgk cam xcaye jer yg diorg dah xde pape..yelah sbb anak2 kan..sume jd ok2 sajer..da beso2..masing2 da phm]


 yg laki tu la adik ipar aku yg open table mlm tuh!
menang beso gamaknye!hahahha xdelah!
yg sblh dia tu awekss la kn..
balqis cam biase ngade lbh ngan maksu dia..

eesya ngan sesape pon cool jer..
cam mama kn!eh?

the menu
hah tu ade no tepon skali! 


haishh order xsmp2 lg..mari kte b'gambo balqis
xde la lame mane pon..cpt gak service dier..
cuma biasela org ramai kn...

aku nie mknn lain sume igt nak snap, tp ikan bako nye lupe!!!
sbb da lapo katekan!hehe

sotong celup tepung dier xsemeriah kat kuantan tu..
tp bole la...



yg da tngl tulang jelah yg hado!hehe

b4 blk..
time nie ujan da reda..
erkk syukur alhamdulillah..
moga murah rezeki ye paan!ngheee..lengkali lanje la kami lg yer!

4.11.12

Lunchie time wit the girls @mangiamo cafe

Last lunch ngan makyong jiah b4 bercoti 3bln! Waaa besnye cotiii!!!!

So kitorg plan nk try kat mangiamo cafe, equestrian club house. Hebat bkn bunyiknye?? Hahahaa! Sbnrye?? Hmm so-so la.. Xde la hebak sgt nuu.. Tp bole la nk try.. Kelab kuda katekan.. ;p

Aku amek nasi goreng ade chic wing, telo mata, kopok goreng n sup. air lak special sket la sbb combine mango,selery n apple! Ahhhh nikmatnye yg ituu.. Hehe sje kasi up sket;)

Pas knyg2 tu amek gambo la dlu..bkn sng nk g mkn kat kelab kuda b'latar blkg kn building kpkt ku syg itteww;) auwwww!!

Eesya+barney=negative!!

Tak sangka eesya nanges bile aku letak barney dpn dier.. Takot ker xsuke ek??same la tu kot ek! Mane tak nye biase kategori toys cmtuh diam jer melainkn la cam keta ke, laptop ker kn.. Hmmmm.. Yg tu la kuar suara ngalahkan suara dia, nanges la kwn tuh! Heee;)

Akcelli barney tu dlu balqis pnye. Dpt mase adiah bday umo 1yr. Mase balqis dpt barney tu siap joget2 & di ciom2 nye barney tuh.. Xsangke lak turun kat adik totally lain jadiknye! Huhu..

So kesimpulannya yg mama bole berikn dicni ialah: mainan kakak- kakak punye, mainan adik-adik pnye! No sharing! Erkkk!! Gitu??

31.10.12

sesi umah berhabuk!!

Minggu ini adelah minggu merenovate umah ye! cehh mcm la renovate all out!hehe..ala tu pun kebetulan sbb toilet master bedroom da leaking effect smp siling dining hall tu..so alang2 waterproof toilet tu kene repair, tiles kene kokak n ganti lain tu yg psg skali plaster ceiling ngan cornice tu. pstu pasang awning kat porch...sbnrnye da lame ren ngidam nak wat mende2 alah tu..tp yelah ongkosnye blom ckup kn..so xpela, msuk jer umah dlu..dok diam2 dlu..kang ade rezeki br la dpt wat..

alhamdulillah, nie ade rezeki Allah bg dpt la repair n wat ceiling br tu..da verangan2 dah design yg kitorg idam2 kn tuh!hehe..puas kobek2 kat google!ngheeeee


alang2 da bukak tiles toilet,
dahh ren nak tuka plak toilet bowl ngan sink baru..hamboii!!
[eh kamo tanak ke toilet cantek??nakk!nakkkk!!
bak kate ren, suka toilet cantek2 ibarat dlm hotel punya!
wahhhhh khelass incik somiku!!]hehe

kakak balik skola tros bwk g carik brg


sink baru!itam shining!!
cehh tu pun nak shining2!!muahahhaa!! 

difadankan dengan cermin itam juge! 

umah yg tak bersepah pon;) 

leaking tu dr toilet bilik tido kami lettew!
bahye woo bwh tu mainsuis! 

br nak start wat measurement n psng kerangka frame besi 

hah itu le kejadiannye!
payah..kene drill..t'kejut smp nanges2 eesya!huhuhuuu 

done utk 1st day-dining hall..
sok sambung lg wat living hall  ngan toilet plak..
insyallah kalo xde aral jumaat settled

citer raye aji 2012

Raye aji dah abeh seminggu br ade mase nak tepek gambo..ahhh tak kesah la seminggu ker sebulan ker!hahaha

aku ngan ren xamik cuti pun sbb xde plan nak gi memana..blk2 keje khamis tu tros blk umah dlu packing bj sbb anak2 sume da slmt ikot nenek dia blk keramat.. b4 g umah mil tu kitorg g jj au2 carik baju kurung bebudak tuh..seb baik la ade..syukur sbb dpt la sedondon kaler utk anak dara tu w'pon xsebijik kan..kire bole la dari takde lngsung..mane taknye, bj kurung eesya mase raye pose ari tuh mmg da xbole nak sarung langsung!huhu..baby kan cpt naik badannye,...
pastu amik bdk2 tros gerak blk langat..nak tido sane..so bole la tlg2 ape yg ptt kn..
tp rupenye mak ngan kembo da siap2 msk pun..siap mak aku keje lg mlm tuh!adoii mak sabo jelah..nape gagah sgt??[fyi mak aku masih keje shift lagik] esok pepagi smp la umah tu..hmmmm

mak aku siap msk nasik impit, rendang daging, kuah kacang, sambal goreng, kuah lodeh!huhu.. pstu pas blk semayang raya abg aku beli lemang lak.. aku juz wat fruit koktail jer..hehe..

pas blk solat jumaat, mil aku n adik2 ipar pn da smp..kami pn gerak g umah makcik ren plak..gamat xhengat smp ke mlm la jwbnye kalo dah ke umah makcik sorang tuh! mmg kepoh dier tu!hehe..tp apepun hatinye sgt baik..ngheeeee

kakak n adik di pagi raye...

anak2 buah..ami & anaz 

nak gi jln raye!! 


ngan sil2 n kazen.. 

tu jer pic yg ado!
ren?xde lngsg nak join kalo tak disuruh..hukhukkk

23.10.12

gambo passport anak-banak

Smlm pas blk keje, amek balqis pstu mlm g kedai gambo..ren sebok nak gambo size pasport sbb nak kene isi form golf club dier tuh..nak ikotkn bape kali dah amik gambo passport tp tak simpan2 pon softcopy..asik la kene wat baru..[tp bagus gak!bole wat elok sket..boring tgk pic lame!hahahaa]

klako balqis senyum camtuh..hehe
tp kire ok la..nak gak senyum..wat nye dier wat muke seposen?
dah xcun anak mama nti..hu3

taddaaa!! 

ceh!mama pon kene gak!
dah papa suruh..layan jelah..
ren jeles kate gambo aku nmpk tua!
eleh..jeles la tuh sbb everytime dier amek pic passport gini msti spoil!hahaha
[seb baik pic aku elok!ekekeke!!jgn marah ye syg!nti nmpk lg tua!!] 

22.10.12

saya suka!saya suka!!

Minggu ini adelah seronot sebab incik somi menghantar & menjemput saye pegi-blk koje!!hehe...bersebab ye bkn suka suki jerk! huhu... yelah incik kereta dah masuk workshop..tu pslla ren kene htr & jmput..kalo x,xde mase nye nak merase!huahuahaaa!!!

mmg nmpknye pas raye aji la keta tu br kuar spital..nak kene operate sume bagai! aku kan dah wat keta tu cam keta main langgar2! gilo depan blkg, kiri kanan sume kemek! huhu..mintak hampun incik somiku!!!pas nie make sure xbuat lagik!!


17.10.12

@grills, bandar baru bangi

Tetibe rase da lame gilos xwat n3 psl mkn!!hehe... zaman anak sorang rajin lg nih nak mkn jer snap!nak minom jer snap!!hehe.. skang zaman dah berubah yer kwn2!anak dah 2! so kerajinan adelah menurun melainkan xcited t'lebey time tuh!heheh....

erm pas rembat beg jingle jungle tuh blk amik mil kat umah teros g carik tmpt utk dinner.. ren kate tekak adelah teringin nak mkn western! hamboiiii gatai sungguh tekak asben yer?hehe...

so round punye round smp kami kat 1 kedai nih..area bdr br bangi..

@grills!ewahhh western sungguh!
tapi nie pun pic starter aku xamik..
satu tu soft crab [full name idok ler aku igt], 
1 lg aku yg nak mcm keropok tu..alahhh lupe la plak!!!grrrrr!!






air aku..
air mereka aku xsnap!

incik somi nye lamb shoulder xsilap

puan isteri mstila yg plng mahaii!!hahaha!!!!
tenderloin steak ko!!!


mil nye fish n chip 

kids set..ayam lah!sos tu pun sedap..xpedas 

si kurus dan si tembam;) 
pestime letak eesya kat baby chair..kemain excited!
tp kene jaga2 gak bdk nih..

 






akhirnye....adelah 1 pic mama yg papa snap..[itupn stlh disuruh]ngeh ngehhhhh...