22.2.11

kenangan 10 minggu.....

Slm...dah seminggu lbh berlalu... tp ingin juge aku coretkn di cni sbb kenangan dlm hidup kami.............

Sabtu, 12 Feb ~ Pagi2 dlm kol 9 camtuh aku ngan ren da kuar heading to hosp.ampang dgn niat ade doc. utk check kandungan aku yg 'problem' nie... w'pun tau klinik O&G mmg tutup sabtu, ktiorg pun slamber jer cube register via emergency. mane la tau ade rezeki doc terima kes aku nie kan;)
Maybe sbb awal pg lg, so emergency pun xramai org..oh ye, aku bwk skali surat refer dr klinik yg aku slalu checkup tu. Spt yg dijangka, doc msti tny psl date surat tu yg dah 3 hari br aku dtg hosp. aku pun da ready dgn jwpn kn, aku ckp la mase tu sy xde rase sakit ape2 & xde lgsg sign yg kuar. Pg nie br rase sakit perut. huhu.. pastu doc. pompuan mude remaja tu pun scan perot aku tgk camne kan, mmg sah kandungan aku tu dah meleper means dah xjd la...:(  then dier suh aku kuar tngu kat luar dlu while dier nak check ngan gynae.
Tngu punye tngu ngan ren, skali doc tu panggil kate doc pakar tu nak check aku dlu.. dan yg tokojuit nye gak ade attendan dah siap2 nak tolak aku ngan 'wheelchar' hehee..tau ker? wheelchair lah ;P
kire nie dah kes kali ke2 aku ditolak ngan wheelchar. dlu 1st mase balqis, kat cni gak..hehe.. agaknye kalo masuk jer kes emergency msti kene dok kat ateh kusi tu..hehee.. xkesah la, aku terima jer..
Smp kat wad O&G, aku msuk bilik utk doc check.. then smp 2 org doc.. scan2, dier pun ckp la mende yg same gak... dier kate dlm mase terdekat mmg kandungan aku tu akan gugur sendiri.. mslh nye skang dier sndri xbleh bg exact time bile & bape lame. aku pun cam dah xsanggup tngu sbb yelah aku kan da tau bb aku ade problem sbb aku da tngu 3 minggu spjg checkup kat klinik.. nie pun aku dtg hosp sbb mmg aku da berniat, kalo betolla doc pakar pun ckp mende yg same gak, aku mmg nak cuci jer..
Doc tu ckp kalo nak cuci terus pun bole, so kene admit ward la. okeh aku pun da ready, aku ckp ok jer ngan doc tu since aku da siap2 puasa dr mlm td lg.. doc kat klinik da bgtau awal2 kat aku kalo nak cuci tu mmg kene puasa 6 jam b4.  hah, pastu doc gynea ckp kalo dah siap2 pose bagusla, terus masuk ubat jer utk bg matang rahim & bg turun kandungan aku tu.. huhu..akhirnye masuk gak aku ward stlh aku & ren menunggu2 3 minggu yg lps sbb 2x scan mmg nampak cam ade problem.. bb aku xde heartbeat....:(
Pastu da dpt katil, nurse pun suh aku bgtau hsband register nama aku utk pestime gune as gomen staff;) nurse tu bgtau kalo ari nie dpt cuci, esok br bole balik kalo xde problem.. dan aku pun suh gak la ren blk amik brg2 aku...bgtau org kat umah sume....

1st skali admit kene la cucuk kan, adehh sabo jela aku menahan sakit sbb dah kali keLAPANNNN br la dpt carik urat tgn aku yg maha halus nie..huhuu sakitttttttt!!! itu pun last2 dpt kat mane???kat lengan dkt ngan siku dah!!uuwaaaaaa!!!!

12.30 tgh ari tu doc pun masuk kn la sebijik ubat kaler putih yg dier ckp td tu.. ubat tu kene masuk diseluk ikut bwh kte tu yer, letak btol2 bwh rahim kte tu..huhu..
skang nie kene tngu kuar darah sambil aku teruskan puasa.....

Seb baik gak ari sabtu kan, so pelawat bole dtg bile2 mase jer smp kol 7.. cantek pilih ari msuk spital kan?hehe.. pastu ren dtg la bwk sume2 t'masuk balqis..igt nak la jmpe balqis jap, tp ropenye bdk2 under 12 xbole masuk plak wad nih..t'pakse la dier tngu bwh jer ngan sil aku..

3.20 ptg tu lps diorg blk jer, aku da start rase sakit perot, mcm nak buang angin ade, mcm nak kencing ade, sume ade lah!! pastu tgk2 aku terbuang sket mase buang angin tu!!cpt2 la aku g toilet..eh kaler kuning lak!ubat tu kot. pastu kat toilet bowl ade darah! risau campur takut ade gak time nie..tp aku cube rilex, aku ckp nie kesan ubat tu kot..mase kuar toilet jer dan2 nurse da terpacak kat katil aku bgtau bilik bedah da panggil. dier suh aku tuka baju putih ngan bukak sume bende yg ade kat aku nie.. b4 tu aku br jer msg ren slamber jer suh belikan air sbb aku dahaga gile time tu..hehe..degil! tp xsmpat sbb bilik ot da pngil, aku call dier ckp xyah la sbb xsmpt pun.. terus ren naik ward aku..sempat salam2 lg tu..huhuu..kaget!

4 ptg - for de 2nd time, aku masuk lg bilik ot..dewan bedah yg penah aku masuk mase bersalin kn balqis almost 3yrs ago..huhu..
sumenye same..aku xnmpk clear suasana bilik tu sbb almaklum rabun..huhu...mase nie aku dah start menggigil2 sejuk campo xmkn dr mlm td...
aku kene wat prosedur same gak, amik epidural utk bius separuh badan...mmg cuci jer, bkn operate tp ttp dikira minor operation... cuci ikut bwh...terase gak la! tp xla sakit sbb da kene bius kan...
erm, tgk2 jam 4.20 da settle! aku kene duduk luar jap check bp & tah ape lg xtau.. tetibe aku rase mulut aku penuh air! aku smpt pngl nurse, nak muntah!! dan2 xsmpt aku termuntah kat selimut, kuar air kaler kuning! adehh..seksa...
15minit cmtu aku kene tolak naik wad balik.. aku muntah lg.... kuar air2 jer.. bius aku tu thn 6 jam.. aku ade risau2 gak, mane la tau time bius da abis akan rase sakit cam mase czer dlu!!uuwaaa takott!!
Ren pun sampai, dier kt dier htr balqis blk sbb balqis da penat kot main kat bwh..susu dier plak diorg xbwk!!
Lps nurse tuka baju, pakaikn aku pad sume, dier suh aku minum air & try mkn sbb nak tgk aku muntah lg ker x.. lgpun aku dah pose dr mlm td.. tu yg aku lg xlarat..
aku pesan kat ren suh blk bwk mknn pape mlm nti..yelah, mkn kat spital kan last kol 6 tu jer..

Mase aku blk dr bilik ot tu, tgk2 geng kat bilik aku tu sume dah balik..alamak tngl aku sorang! huhuu..tp nurse tu kate, ala jap lg ade la yg masuk tu..'ade'?? bahye ayat nurse tu..hehee..
last2 btol kol 12 lbh mlm tu ade pompuan masuk ngan mak dier..dok ckp sakit2..aku bajet gugur gak sbb nmpk kain dier berdarah2..
time nie bius aku pun da abis..dah aku merase lega sbb xde rase sakit cam dlu..sakit la sikit dlm perot., tp xsesakit czer... aku da bole bgn gi toilet & air kat tgn aku tu pun nurse da cabut...ckup 3 btol br sehari!adehhh!!

Ahad, 13 Feb ~ Pagi2 da bgn..biase ler spital..mane leh tido nyenyak pon..huhu.. alhamdulillah aku bole mandi sume cam biase..legaa....
Doc dtg check n sume nye ok.. aku bole discharge ari nie! dier juz bgtau kalo blk nti ade rase sakit perot sgt, kuar darah ketul yg berbau dtg terus spital. tu jer, ubat xde pun.. aku tnye kalo plan nak pregnant lg bile yg better? dier advice 6mths camtu...oo..ok..akan dipk kan...hehe..
tghari tu ren dtg nak amik aku..tp biase la, itu ini last2 kol 2 gak settle sume.dpt mc 2minggu...kene pegi kaunter amik bil pulak..haa??ren tekejoit sbb free!!cehh laki aku nie, siap perli2 lg org gomen dpt free..org bkn gomen pun ramai yg susah..yelah, nak wat camne..b4 nie xpenah merase masuk spital, klinik xyah bayo..huhu..sabo jelah yer syg.....

Kene la pantang 2minggu nie.. so,aku plan dok kat langat seminggu, pastu blk umah keramat seminggu..adil kan?kan?kannnn;P
sekian..

Itu la kisah kandungan ku yg tlh aku cuci...mule2 scan sume ok..tp msuk 2bln bb still xnmpk heartbeat..kami tnggu lg 2 minggu..n still xde progress...tu yg terpakse la wat d&c...walaupun kandungan aku blom layak dipanggil hidup, aku tetap doakan kesejateraan nya...moga ade hikmah disebalik ape yg berlaku dan w'pun mmg sedih & terase kehilangannya, aku & ren redha dgn ketentuan Ilahi....aku berdoa moga ade rezeki kami dilain masa..insyaallah...amin....


No comments:

Post a Comment

haa..komen!komen!