19.7.10

last minute!!

Last week kami disini..xtau la bile bole dtg lg...
ape2 hal pun,aku lapor diri dlu..mase ari tu nti, baru aku tnye sume bende..erm, byk bende nak kene settle psl hal nie. medical checkup dah buat n settled! borang2 sume da isi. erm, yg blom cume comm.oath. igt yg tu nak wat kat kl jer esok..pastu survey jln g p'jaya tuh..aku kene lapor diri kat kem.wp.. yela, aku kan kene drive sndri pasni..xde sape nak anto2 dah..huhuu..
brg2 sume da packing. aku bwk yg pnting2 dlu mcm bj2,sijil2,..yg lain2 tu aku da siap msuk kotak. plan nak bwk masuk dlm keta n post skali nti!
doakan sumenye slmt yer;)
oh yer, kami flight ptg nie!miss u so much umahku ini....aku mau dtg lg!!!!

teman papa g opis di hari ahad..
blk dr menyetelkan sgala hal mak nenek tuh!

thanx celcom!

dpt voucher SR!weehuuu!! maceh encik celcom..kerane memberi sayer vocher ini..ari tuh celcom call aku suh pilih antara 3 which 1 yg aku nak, voucher SR/petronas/parkson..sumenye bernilai rm60...hehee..sah2 la aku pilih SR!my feveret tuh..nak ikutkn tiga2 ok kan?tp ntah la,time tu aku tingin sgt SR kot...

 dah slmt pon ktiorg melantak kat SR suria,sbh tuh!ehehhe

trime kaceh daun keladi yer celcom,
kalo baik ati bagi la lagi..
sbb sayer ini sungguh setia dgn kamu!


16.7.10

upset+fening+sedey+rindu=xtau nak kate ape....

Alahai cedihnye daku...baru rase nak 'idop' sndri, dah ade pulak 'bende' yg naik..huhuu..kowang pun tau2 sndiri ler..xkose aku nak nyebutnye..camne la life aku nti ek, ren jauh..aku kene travel ke p'jaya...cannot imagineT__T


dah lame rasenye xisi mnyk sndri..ehehhe
since aku pndh sbh la..mane ade dah wat koje nih!
drive pun 2,3 kali jer..
haii lps nie start la blk routine isi!isi!isi!
dah namenye keta kan..kena la isi..ajaib la tu kalo xyah isi myk..hehehe


skang nie kami ber2 amat2la sensitif..dalam ati btol2 ade taman..huwaaaaaaaa!!!!ren lebih pk psl balqis la ofcoz, xpenah b'jauhan lg..hmmm yelah aku phm perasaan dier msti rindu anak lain rasenye kan..ari tuh 2wks xjmpe balqis pun ren da dok ngadu bosan, sengal..nie lg tah bape lame br dpt jmpe..tp insyaallah la, ade rezeki ren mmg plan blk sebulan skali tu mmg dah wajib!(tunaikan yer syg jnji tu..huhuu)

Tp aku phm mmg smp mase, bile2 yg kte xtau, mmg ade waktu yg memerlukan kte berkorban masa, tenaga, wang ringgit semata2 utk family...ramai jer yg aku kenal kene berjauhan dgn anak, laki, bini.. sumenye kerana tuntutan hidup...cuma kte kene tabah hadapi sgala rintangan yg mendatang...dugaan dlm hidup nie mmg xkan penah berhenti........yer kan?

Hmmm..kuat ker aku nie tah..xpenah lg rase begini..slama nie sumenye ktiorg wat sesama..ren xpenah lg biar aku sesorang pegi checkup dr 1st mth aku peknen smp la aku bersalin..smpkan ke balqis checkup dr baby smp skang nie pun aku xpenah bwk dier sorang2!sumenye dgn ren!!inilah realitinya...bkn manje, bkn belagak, bukan!bukan! tapi ren mmg seorg somi yg sgt2 bert'jwb atas sgla amanah utk dirinya..walau dr segi family dier, keje, & apetah lg utk aku & balqis...huhuu..sayunye ati.....tp apekan daya...kami harus terima...

Moga sgalanya bertambah baik lps nie...& yg plng penting kami sma2 m'jaga sgala yg tlh diamanahkan...insyaallah semuanya diredhaiNYA..amin.........

15.7.10

aku bersyukur.............

Oh no!!time is running out!!!huhuu..sgt2 rushing situation aku skang nie!! kowang pun sedia maklum kan..aku kat sabah, tibe2 dpt surat offer lg seminggu jer kene lapor diri..ohh..aku mmg sgt2 bersyukur..sumenye rezeki dariNYA...cume skang nie kene plan btol2, pk abis2 mane yg penting2 sume kene didahulukan & disetelkan dlu...

erm, tiket flight blk da booking. insyaallah aku blk kl nx monday. ren anto ktiorg smp ari aku lapor diri. pastu dier blk kk terus coz dier pun bnyk hal kan nak setttle down kat cni..aku phm..da bole anto aku tu pun aku da sgt2 bersyukur!thanx so much syg!!!!

Blk kl nie, planning nye aku dok umah parents aku la kat h.langat tu..coz aku rase mmg lg dkt aku dok situ ke p'jaya compare aku dok umah mil kat keramat tu kan..so bile free2 wiken bole la aku bwk balqis gi umah dier..yelah org tua kte jugak kan..takot terase lak..huhuu..lebih2 ngan cucu kesygn yg sorang tu..hehehee...

Aku berdoa moga sglanya berjalan lancar & dipermudahkan ape yg kami rancangkan...sesungguhnya, aku amat2 bersyukur di atas rezeki & anugerah ini........ALHAMDULILLAH..........

Segala kenangan manis di sabah akan aku bawa bersama...sgalanya terlalu indah hdup disini..walau jauh dari family, kwn2 & sedare2, kami bahagia...smoga ianya berkekalan walau dimana & kemana kami pergi...insyaallah..

Moga hari ini, esok & hari2 mendatang membawa seribu makna & kebahagiaan buat kami sekeluarga..doakan yer teman2..^_^

14.7.10

Ya Allah!!kusyukuri anugerahMu ini............

Alhamdulillah YaAllah.........xsmp 24jam aku update spa registration, aku dikhabarkn berita gembira....peluang keje kini betul2 menghampiriku!!mengangis aku YaAllah, xsangka masih ade rezeki buat ku untuk aku bekerja, membantu suami, mengintai peluang & masa depan yg lebih cerah..aku bersyukur...

Walau pun kami terpakse buat keputusan mendadak kerane berita yg kuterima mlm td dr ibu mentua juge amat2 mengejutkan aku & somi...kami terpakse berjauhan buat seketika..tp aku redha YaAllah, kerana inilah yg kami doa siang mlm..Syukur alhamdulillah........

Aku berdoa moga inilah keputsan yg terbaik, yakni aku terima lamaran itu...YaAllah, moga Kau merahmati rumahtngga kami walau dimana sj kami berada....*aku menangis xhenti2 dr tadi.....airmata ku tumpah kerana gembira, juga kerana t'pakse berjauhan dgn ren, & apetah lg mengenangkn ren msti rindu sgt2 kat balqis...*nangis lagi & lagi........huhuu

Buat suami tercinta,Azreen Azmi....Terima kasih kerana sgt2 memahami perasaan & harapan besar isterimu ini...Fyza syg Syg sgt2 tau..kalau ade rezeki, Insyaallah kte akan duduk sama blk secepat mungkin......Moga kasih syg kte kekal abadi & niat suci ini dirahmati olehNYA......

Amin..................
Nie pic mase hari ktorg bertolak & berpindah ke sabah..
bertarikh 29/12/2009
hari nie dah 14/7/2010...
mmg pantas mase berlalu kan?jap jer rasenye...
tiba2..aku kene blk kl dah!
semata2 demi rezeki yg kuterima disana....
apepun, kami redha & kami bersyukur....



13.7.10

ndak dpt tgk;(

Agak sedey...eh mmg aku keciwa xdpt nonton citer nie..aku tau, now kat cinema da abis show pun citer nie..yela,mase citer nie launch,aku da blk sbh..so,bile da blk cni mmg confem la xdpt tgk..kitorg xpenah lg bwk balqis tgk muvie...huhuu..
tp xpelah, bnyk solution lagik! bole tngu cd..bole donlod..eh,aku bkn ndak sokong filem melayu tau!cume aku ndak ada kesempatan itu.....:(

beria2 aku tngu citer nie kuar..
tp apekan dayaku..uhuk hukk;(

 hah!tp xkire!!
blk kl nx mth nie aku pakse jugak 
ren bwk tgk muvie pape!
bantai la citer ape pun!!dah lame giler 
weh tgk muvie kat cinema weh...
kat umah xyah citer la..belambak laki aku beli cd!!hahahha




oldskool giler!

Haaa!!kowang2 yg lahir 80an msti tau beskut nie kan???ehehhe..feveret aku dr kecik niiii.....tp aku xtau bile sebenonye wujud beskut nie,ntah2 b4 tu lg dah ade..mane tau kan?yg aku tau, mase aku kecik2, jenis2 beskut camni jelah yg bapak aku bagi beli..org kampung kate, jajan2 laa...bapak aku mane bagi cikedis2 nie sume!!haramm buat anak2nye okeh!!eh,kowang tau kan cikedis?alah kopok2 mcm twisties & yg seangkatan dier tula...

eh,tetibe teringat zaman dolu2 ku..bapak aku sgt garang!!grrrr!!!almaklum polis...huhuu...so,zaman budak2 aku jgn harap nak merase kopok2 yg dijual kat kedai tu melainkan popcorn, beskut2 yg camtu(dulu aku panggil beskut "snap".xtau la nape..ehehhee). Lagi 1, kalo kat skola kan ade jamuan ker, hari sambut ape2 dlm kelas ker, hah beskut "snap" tu jelah yg aku bwk! xde mende lain..ekekke..dlu aku msuk jer darjah 1 mak aku pun start keje..so bz la..mane sempat nak masakkan mihun ker, mee2 ker mcm kwn2 yg lain..sudahnye bapak aku belikan beskut "snap" tu jelah. beli 2/3 perisa..ehehhe....lawok2...

tp, bile dah namenye budak2, kitorg 3 beradik slalu curik2 beli jugak cikedis yg bpk aku haramkan tu..kehkehhh!!yela, mane leh tahan tgk sume kwn2 makan..beli, mkn kat luar bg abis br blk umah. kalo nak kene tali pinggang bwk la balik!!hahahaaa!!giler garang bapak aku....tp skang tidak lagi..ngheee..ape kes nak garang2 anak da beso pjg, beranak pinak dah??ekekekkee!!!

Bile dikenang2 balik, sbnrnye aku sgt setuju care bpk aku didik anak2...cara org dolu2.very de oldskooll okeh!wat salah, xdngr ckp,siap la kene tibai!xkesah la rotan ker tali pinggang ker, hanger ker. Dgn cara tu kte jadik takut, hormat kat org tua.... mungkin ramai dah yg xsetuju ngan cara cmtu didik anak2 zaman skang nie..& aku adik badik pun xmungkin dpt wat cmtu kat anak2 ktiorg sndri...alasannya?anak2 zaman skang dah jauh beza ngan zaman dolu2..tp tgkla bdk2 skang nie??huh!kte sndri tau camne jadiknye!!!malas la aku nak type satu2!!Tuhan sj la yg tau pe'el bdk2 skang nie.....

haii..apela lg kenangan yg bole dikongsi ngan anak2 kte kan?beskut pun beskut lahhh...;)


 opss,jgn lupe!nak mkn dier pun ade tatasusila tau!!
1st, kikis (pakai gigi bkn kuku.ekekeke) krim kat tepi & atas bwh dier dlu,
2nd, geget layer dier satu2 smp la abis..
ehehhe..jom abiskan 1 pack!
ape lg?? ajo la anak2 kowang mkn beskut snap nie..^_^


Masih MenCARIK!!

Aku yg masih mencari.....carik ape?ape??carik koje tetap la weh..nak carik ape lg?xkan carik boypren kott!kehkehhh!! yg sebeno2nye mmg la ade jauh disudut ati ku ini ingin juge merase keje gomen memandangkn en.somi ku sudah ndak mungkin lg keje gomen (adolah sobab musababnyo!) yg pasti, aku akan terus b'usaha w'pun ntahkan dpt ntah x.. wat mase nie, kalo dpt keje private aku ndak kesah, & ndak dpt lngsg keje lg pun xpe!hehehe.. xdela, now da lbh stgh tahun aku kat sbh nie, xkoje!dok umah!pestime okeh aku merase xkoje pas abis blajo..huhuu..wat a wonderfull xperience;)
b4 dis, aku keje private jerr...tp yg aku pelik sume previous keje2 aku relate dgn construction line..dah rezeki kat situ kan...redha jer;)

so,so,so...mulelah aku gatai dah rase nak keje blk..hehehe..miang kan fomfuan nih!! haii ntahla..ade org yg msti nak berkarier!xmungkin dok umah sesajo!!ade lak yg sonok giler bile laki offer xyah keje,dok umah jage anak,jage umah, jage abg nie sudah!!hahahaa...tp yelah it's depend on ur situation..ade yg mmg memerlukan somi-isteri keje & sebaliknye...

Situation aku??owhh laki aku xdelah suruh sgt2 aku keje (4 the time being la), tp kalo bole & kalo dpt hendaknye, dier nak aku koje gomen ( phm2 la nape yer tuan2 & puan2 sekelian alam:P ). Aku penah la bbrape kali attend i'view gomen & yg sewaktu dgnnye, tp nmpknye blom ade rezeki lg..ade 1 tu plak, bile aku da confirm kene trnsfr sbh baru la pngl, tu pun suh aku posting kat batu gajah!huihhh xkose!!ehehhee...(bnyk lak cekadak aku nih;P)

oleh yg demikian rupe, aku update lg SPA registration utk kali ke2..moga2 ade rezeki..Insyaallah...............

job oh job!!!
mari kemari datang padaku;)


12.7.10

Hari ini............

Insyaallah, ari nie & ari2 berikutnye aku nak ganti pose..huhuu..nape la ngan aku nie?dah last2 minute br sebok nak ganti..tp apakan daya, masa lalu xmungkin dtg lg..oleh itu, sy kene ganti straight except wiken jelah....
erm..sbnrnye aku cam xcaye jer mlm td aku bole bgn 2.30am semata2 nak teman en,somi tgk bola!!yelah, final WC kan.. tu yg ari nie cam blurr2 jerk..
Aku msk sempoi2 jer..da nama pun blurr2 kan?ehhehe..tibai jelah ape yg ado! Nie pun, keje umah sume pun da setel & aku dah terase2 nak lompat ateh katil!eheheh...tp syoklah!wat itu ini, layan balqis yg pok pek pok pek, tgk2 da kol 2pm!yahuuu.. kol 6.30 da leh buke!!ehehhee...jgn jeles org disana;P

 okeh, nie laok2 utk ari nie..
xtau ler ape rasenye org pose msk nie..huhuuu

 kari ikan tenggiri dgn bendi

kobis goreng sos tiram jer...

telo mata msk kicap feveret seisi keluarga..hehee

makaroni goreng sempoi utk cik balqis yg susah beno nak suh mkn nasik tuh:(

orait bebeh!gue chow dlu..nak naik atas dlu tgk ape 
jadi ngan tilam tu..dier rindukan aku tuuu..ekekekke!!

 

9.7.10

mama&dotter

Pic xde motif okeh!sesajer gatai nak menggedix 2 banak..hehehe..

buku xlps tuu;)


ayam goreng pandan dr myr

Hah, tgk ler betape aku addict nye ngan resepi2 kat MYR nih! td aku xtau ape nak dibuek ngan ayam tuh..nak msk ikan smlm & kelmarin dah msk..so,smbil dok terpk2 nak wat ayam msk ape, aku godek la myresipi kot ler dpt idea2 besh2 kan?hehee..skali aku teringat kat dapo ade d.pndan. hah,ape kate kte try search ayam pandan, xkesah la msk ape skali pun, jnji gune pndan2 tu..ngheee...dan hasilnye????tadaaaaa...

mase goreng tuh,fiuhhh bau harum d.pndan tu, mmg beshhh sgttt!!

 tgh tngu en.somi blk koje nih, nak lunch sesame;)



8.7.10

aku pun bole wat ape :-P

Kes da lame teringin nak wat sndri stlh berkurun xwat....alih2 kalo kuar mkn kat SR sebok jer nak order seafood spring roll dier tuh!!huh,da ler mahai(tau pun ko!) ekekeke!yelah kalo da kes time tu M kan?nak wat camno?laki aku pn angguk sajer tnda dier pun mahu..hehehhe...
oleh itu, stlh lengkap sume bala tentera(bahan2nye daa) aku pun mule la operasi gulung menggulung kulit popia!ehehee..isinye harusla mewah lg meriah kan?dah kate utk tekak2 kami yg chentakan seafood tu..ehehhe..moh ler layan seafood popia mama fyza nie...ngeh ngehhhh;)

yg sebenonye size dier mini & comey2 sajork..
ari tuh en.somi pegi beli kulit popia yg beso gedabak tuh..
makanya aku potong 4;)

isinye aku ltk udg, crabstick, carrot & sengkuang
ditumis skjp b'same udg kering, sos tiram.
mmg meletopss nokss!wat bnyk2 pastu frozenkan;)

bdk nie plaks pakse aku amek gambo dier!
hah kowang tgk ler wall blkg balqis tu..cantekkan?
hasil seni kreatif dier la tuuu..

adiosss!!

yeayy!!thanx MYR!!!

Patutla lame aku try msuk MYR nie xdpt2..igtkn da xwujud ker hape..ropenye di stopkn kejap oleh owner nye...aku tau nie pun dari KAK NOR sifu msk2 juge mcm yg lain2 tu..haa kalo ade yg nak tau, kat cni gak la aku dpt bnyk idea & resepi nak msk mcm2 resepi tu..mmg btol2 jd rujukan aku utk memasak! aku syg kn LINK2 tuuuu..syg sgttt sbb bnyk jasa mereka2 pd aku yg 'xreti msk' nie..uhuhu..sebenonye kat tmpt2 cmtu la bole bg kte idea & minat utk try resepi2 tu kan...
yeayy!!pasni bole la bkk myr balik! ckp jer nak resepi ape?hah ko type jelah kat box search tuh!kuar la dier!!ehehhehe
ape lg kwn2!moh kte terjah lg myr!!! yahuuuuuuuuuu!!!!

hah, ape tgk2 lg tuuu..
masak wei..masakkkkk!!!


5.7.10

amacam?ade gaya x?

Haiii..tgk la anak aku sorang nih..da pndai berposing okeh!sbrnrnye balqis skang nie amatla pntang tgk aku pegang cam. mesti suh aku amek gambo dier! tp aku lak yg naik boring kalo asik2 gambo dier kat ateh kusi pegang bear, xpun pegang mouse! last2 aku suh dier posing2 cmtuh..ehehe..pndai lak tu dier ikut jer ape aku suruh..ekekeke! bagus yer nak..bole train dr skang nih!kang da terer msuk tournament!! kalo menang adiah riban2 tuuu..ngeh ngehhhh;)


gaya agak skema;)


da start hover la tuh!

eceh ceh! ngalah gaye pro!


time nie nak lari dah!!ehehhee
ok,daa...
golfer nak pegi driving range dah;P


2.7.10

masak2..mkn2....

Nie gambo kelmarin daa!!ehehe..sj jer nak jugak tepek!nak jugakk!aku wat cekodok bilis utk minum ptg (aku mkn ngan balqis jer..papa dier blk lmbt..jwbnye dier wat mkn mlm la..ehehhee). Yg si kembang setaman tu plak aku wat 2/3 ari lps gak..br abis ari nie..uhuhuu..almaklum,bapak nye xpndg lnsg pun..dier pndang yg ade lauk2 jer..ehehhee

cekodok @ dlm bhse sopannye jemput2 :P

ade 2 version;
1- menyengih cam kerang busuk!ekekee

2- haa!yg nie br la kembang setaman..ehehhe

tu jer lah;)

1.7.10

it's July!!

Kalo ade antara kamu yg suke julai, saye juge suke!suke!suke!!!yehuuuuu!!!bcoz i was born in July!! acelli me&my twins! aku kembo okeh..ehehehe..sonokkkkk tauu jadik kembo niee..(sile la jeles;P ). wpun da beranak pinak nih, aku ngan kembo aku xpenah 'berpisah'..jauh pd kami hanyelah pd mata..tp bkn dihati..hari2 msg/calling2 k.. xsah sehari xdngr cite masing2!ehehhe..
Oh yer!kitorg share month of beday nie ngan akak ipar aku n anak dier skali!kalo aku kat kl nie,msti da plan nak celeb beday sesame..uhuhuu..it's ok..it's juz a date!(sedapkn ati sndri la tuuuu;)
Pd kamu2 juge yg terbace @ tersinggah di cni, saye juge wish u a hepi beday walau dimane berade..walau kte xpenah bersua, xpenah bersembang & hanye bertemu di alam maya ini, i juz wanna u know smthing! AKU JUGE MEMBACE & SGT2 MENGHARGAI & TULISAN2/KARYA2 KALIAN DI ALAM MAYA INI.......................