1.4.10

MATI KERANA AIR KENCING TIKUS!

sebelum pape,izinkan sayer kopipes kisah ini dari blog CIK MAT GEBU kiter yg dok kat johor nuu (org kg. aku laa..ehehe)..moga kte jadikan iktibar & panduan...

Mati kerana air kencing tikus

Tarikh: Tuesday, February 13 @ 17:57:58 MYT
Tajuk: Kisah Benar


Hati-2 jgn kita terima musibah seperti di bawah ini. Punca kejadian kecil aje; tapi akibat yang kita kena tanggung begitu besar.


Subject: Air kencing tikus...


Baru-baru ini saya berjumpa dengan seorang kawan saya di Bangi untuk berbual kerana dah lama tak berjumpa. Dia bagitahu yang dia baru jer balik dari menguruskan jenazah di negeri di selatan tanahair
kerana salah seorang bapa kawannya telah meninggal dunia kerana disyaki keradangan otak.
Menurut beliau sukar dia nak percaya kejadian yang berlaku kepada arwah kawan bapanya. Kerana
arwah nie sihat sepanjang hari sebelum meninggal. Tiba-tiba jer kena macam strok masa kat umah dia.
Terus jatuh pengsan tak sedarkan diri sehinggalah ke akhir hayat beliau.
Keluarga arwah pun bawa ler bapanyer tu ker klinik. Doktor yang periksa arwah nie bagi tahu dia kena strok. Dia terus refer kes ni ke hospital besar. Sampai jer ke hospital terus kes nie dirujuk ke bahagian ER.
Doktor yang pekse arwah nie cakap takdelah pulak tanda-tanda kena strok.
Bila buat pemeriksaan CT pada bahagian kepala arwah doktor kat situ semua terkejut sebab ada sesuatu kat dalam sistem otak arwah.
Bila diaorang check pun check diaorang dapati ada sejenis cairan di dalam otak arwah.
Doktor amik sample apa yang patut pada arwah. Tapi saya tak pasti samada dia amik kat kepala jer atau kat bahagian lain. Bila dibuat ujikaji di makmal doktor kat makmal tu heran macam mana cairan sample yang dia amik tu mengandungi peratusan tertinggi kandungan asid yang sering terdapat pada air KENCING TIKUS.
Semua orang heran macam mana kencing tikus nie boleh ada pada sistem otak arwah. Doktor bertanya dengan family arwah ada ke arwah ambil apa-apa makanan di luar rumah baru-baru nie. Mengikut family arwah, arwah nie bukan lah jenis yang suka makan kat luar. Dia nie suka makan apa yang masak oleh isterinya jer. Tikus pun tak penah nak ada dalam umah diaorang. Bila diselidik semula barulah family arwah nie teringat yang arwah baru-baru nie ada beli beberapa air minuman dalam tin. kalau tak silap saya air tin bergas. Doktor minta pagawainya ke umah arwah bawa sample dalam air tin tu untuk diuji. Setelah diuji, kandungan air dalam tin tu tak menunjukkan apa-apa tanda ada kesan air kencing.
AKAN TETAPI pegawai makmal menguji sampel pada permukaan air tin tu.
Doktor pun dapatlah jawapan macam mana arwah nie kena jangkitan pada otaknya.
Rupa-rupanya air dalam tin tak tercemar, yang tercemarnya adalah permukaan air tin tue jer. Mengikut doktor tu mungkin tikus telah merayap pada air tin tu sebelum tikus tu kencing pada air tin yang arwah beli.
Kalau dilihat secara fizikal manalah mata kasar kita nie boleh nampak kesan air kencing tikus nie kalau air
kencing tu dah kering.
Jadi kepada semua rakyat malaysia, berhati-hatilah bila saudara dan saudari membeli mana-mana barangan jenis tin atau berbentuk makanan yang dipack dari mana-mana kedai atau supermarket kerana dikhuatiri perkara nie berulang. Pasti bekas tin atau makanan dipack yang dibeli dicuci sebelum digunakan atau diminum atau dimakan. Kta semua pun tahu bahawa tikus nie keje dia merayap, kita tak boleh nak salahkan
dia dah fitrah dia macam tu.....dan kita pun tahu yang tikus nie membawa pelbagai penyakit.
Jadi kita kenalah berhati-hatilah ketika membeli barangan untuk keperluan nutrien dan diet kita seharia


Akhir sekali kita sedekahkanlah Al-Fatihah kepada arwah semoga roh arwah dicucuri Rahmat dan ditempatkan bersama-sama mereka yang beriman.


PENGGUNA BIJAK PASTI MELAHIRKAN KELUARGA YANG SIHAT.

cerita asal dari SINI

No comments:

Post a Comment

haa..komen!komen!