22.4.10

n3 tak sabar!!!!!!

wahhhhhhhh!!!xsabo nye daku!!!!
alahh pe lg kan???
time2 camnie haruss la keje aku dok membilang hari jer..ehehehe...
tngl lbh kurang 2wks jer kitorg nak terbang!!!ceh cehh terbang la kunun kan...yelah,naik flight tu terbang la kirenye...
nak ikutkan dlm pale otak kami laki bini yg xcited nie, dah mcm2 plan beratur panjang nak disettlekan..ehehee..tp yelah, xcited2 pon kene beringat kan..aku xlupe mohon pd DIA moga mempermudahkan sgla perancangan kami nak blk TANAHAIR terchenta..uhuhuu...
verangan dok kat obersi jap!ngheee;)
alahaiii windunye aku kat sume org2 kl! eh,kowang rindu aku ker? ahh!fedulikk!yg penting aku windu org2 yg aku syg........

~MAK ABAH
~KEMBARKU FOREVER!!
~ANAK2 BUAHKU
~FAMILY BELAH LAKI AKU
~MY BFFs!jumpe korang nti tau!!!
~P.M JLN TAR;)
~ DAN SEGALA MAK NENEK MAKANANSS @KL!!!

haaaaa tu br sebut psl ape yg aku rindu sgt, blom msuk lg ape yg aku nak buat!ehehhee..

kebetulan plak, ade kazen aku nak kawen..so dpt la jmpe ngan atuk aku n all de kerabats!
pastu nak kene beli kain n tempah utk raye lg!uihhhh xsabo sungguh fomfuan nie kan!yela..nie jer skali aku blk b4 raye nti!abis tu xreti2 lg nak pegi tempah bj?kang tailor kesayangan aku tu takmo amik order lg baru fadan muke!ehehehhe..

uishhh udah ler tu...xnak la aku listkan sume kat cni...bahye maa..eheheh..ckup2 la smp cni aku show off KEXCITEDTAN aku nak blk kl!!
5 BULAN weihhhhhhh xblk kg!!!!


KL!!tngu dakuuu!!!

19.4.10

tiba-tiba....

susah nak diramal idup nie kan........kdg2 bile jadik sesuatu yg kte xjangka tu menggembirakan kte..atau sebaliknya...tp yg pasti ia pasti merubah perasaan,fikiran atau keadaan kte secara xlngsg..

tadi kte hepi..tetibe bile jd jer sesuatu bende, kte jd sedih..risau..cemas atau ape sajer yg bole membunuh rase gembira tadi...

mungkin juge kte bole anggap ape sajer yg mendatang adalah dugaan & cabaran dlm idup yg singkat ini..tp kuatkah kte utk hadapi sglanya?

terpulanglah pd kte bagaimane utk kte hadapi & tangani nye..yg paling penting?BERDOA adalah ubatnya..selain dr kte mengadu & menyerah sgalanya pd PENCIPTA YG ESA, kte bole jugak rasekan itu adalah ubat yg mujarab..lps tu, kte perlu usaha utk selesaikan mslh tu..dptkan nasihat & pndangan org yg bole kte percayai juge sgt membantu...

aku sndri xpasti kuatkah aku utk hadapi jika sesuatu yg tak aku duga melanda...mungkin bile kte bercakap atau menulis atau menaip skali pun xsemudah memikul & menghadapi nye...ntahla..

aku tak tau................


"cube try test" tgk!!


Da dkt 2thn balqis minum susu MAMIL GOLD nie sjk dier 2bln lg n xpenah tuka brand lain pun..
mmg dier serasi ngan susu mamil gold tuh.
tetibe, eh rase cam nak tuka lak susu dier!ehehehe
SEBABNYE??
  • dier tu kuat gler minum susu!pantang baring jer mtk susu!adeihhh
  • biler da kuat minum tuh, cpt jugak la abis..
  • sbrnye mmg xdinafikan la susu tu agak MAHAL..yela mase dier baby,konon2 risau la nak bg susu MURAH2 nie..ehehehhe..yo yo jer!
  • so skang nie dier da beso sket, ade brani la sket nak bg susu biase2 tu..
kitorg decide nak bg balqis try susu DUTCH LADY 123 HONEY!
so far,balqis da minum susu nie 2,3 ari nmpknye ok jer..
xde problem ape2..berak pon ok..
tp biasela..mmg dier kuat nyusu..
kdg tu nasik mkn sesuap dua jer..
susu jer lebih,..uhuhuu
badan kemain sihat lg!
penangan SUSU!!!

bdk notty br bgn tido!!!!

18.4.10

kasut baru..ngheee;)

Da dkt 5 bln aku kat cni..nie la pestime aku beli kasut..uhuhuu..yelah, mcm2 bende lain nak dipikirkan..dulukan yg tu..yg nie..akhirnye dpt gak aku rembat..ehehee..
time kaceh bnyk en.somi..luv u so muchhhh!!:P
nowadays, aku mmg minat wedges..ren pon tego gak nape same jer design??uhuhuu..
nak wat camne da minat kan!ehehhe..lgpun wedges lg stabil n selesa dr high heel;)

upsss!bkn nak tayang kaki aku yg comot tu kat kowang tau!
jgn slh phm yer...
fokus kat kasut tu jer;)



suker2!hepi2!!! :P

1st ever LAKSA made in SABAH!!

Nie la dier bile en.somi da request.....

ren: syg, esok wat laksa bole tak?
aku: laa..syg teringin ker?ehehhe..
ren: yela, da lame xmkn...
aku: oklah, sok blk keje g beli ikan sardin ker..kembong ker..xkesah
ren: ok..bahan2 lain?
aku: sabtu kte carik kat pasar k..

jadiknye pas ren blk keje ari jumaat tu dier g beli ikan kembong..siap siangkan lg taw!uhuhuu..yela,kalo kowang nak tau aku nih ade allergic sket nak menyiang ikan2 ikan nih..lain2 xper..ayam,udang xde hal!tp kalo ikan, aku mmg nak muntah + nak pitam! ehehhe..bkn ngade2 okeh, sbb da penah jadik..tu yg ren mmg siangkan siap2 kalo beli ikan..ngheeee;)


hambik!seperiuk!!

sebesen!!

'sampah sarap' nye;)

telo wajib!!

tadaaa!!!pe lagi?
serangggg!!!

alhamdulillah dpt ilangkn rindu kat laksa nie..ehehehe

16.4.10

^kazen aka kawan^

aloloo ciannye anak ku..kat cni dier xde kwn pun....uhuhuuu..
alkisahnye kazen balqis nie; fify nie anak abg aku da 2 kali dtg umah aku kat kk nie..pestime mase mak aku dtg tu, abg aku tulah yg bwk, 2nd time plak fify ikut mama dier yg ade keje kat sini..so, mmg la dier dtg umah ku..xyah bazir dok hotel okeh!ehehhe..
sonok la balqis dpt kawan..sket2 kakak fify!uhuhuu..yelah,bdk2 kan..suker la dpt b'kwn....
smlm fify ngan sil aku tu da blk kl....balqis kembali la ngade2 ngan mama papa dier sajerk! :(



kat blkg umah jer..



mase nie fify da nak blk...
kat airport..
comey fify potong rambut!
oh yer..fify nie tua setahun dr balqis..

14.4.10

dah kene buat????

huhuhuu!!!aku da kene basuh kasut skola ker??ehehee..eihhh anak blom skola lagik..tp aku da rase cam zaman skola dok sental kasut!ekekeke...
ren dok asik la tnye, kasut balqis nie takmo basuhkn ker?uhuhuu..yolah2 fyza basuhhh...skali basuh 3 psg..ala2 comei2 lote jer kasutnye pon..bkn kasut org tua..hiihihiii..ok lah,utk anak..wat sajerrr!!


xyah ikut!
mama sidai kasut jerr!
dier nie pantang bukak gate jer terus serbu nak kuar!huhuu

basuh 3 nie jer dlu!
yg lain xkotor sgt..


1st time jumpe!!

bestnye aku rase dpt jmpe kwn kat sbh nie..yelah,kalo kowang nak tau aku kat cni mmg xde kwn!huhuuu nangess!!!!
sebenonye bkn la kwn2 br knl pon..ehehhe..kwn2 skola yg da lame terpisah..bole giteww?biasela kan,masing2 da kawen, bz ngan keje, mcm2 hal la..
so, bile kwn aku somi istri; wanie n adam dtg jln2 kat sabah nie bole la jmpe..n sorang lg member skola gak, azrul.. masing2 ade anak sorang..bole la wat kwn2..ehehhe

wanie ngan aqif


en.somi ku ngan adam, hb wanie;)
adam n wanie tu dua2 kwn skola aku..ehehee


dinner ngan family wanie ngan family azrul pon join gak!

da rase cam reunion pon ade..ehehe



esok diorg da nak blk kl...
ade mase kte jmpe kat kl lg yerk kwn2!..daaa

7.4.10

harummmmmm baunye;)

sayer nak share citer about foods lagiiii!!!ehehehe...yela,bowing kan asik2 muke 3 beranak nih nak ditepek..now tepek muke makanan la plak;) jom cuci mate ngan 2 resepi senang xhengat nih!ehehhee..

sebenonye nak ikutkn nie pestime aku msk petai..udang smbal tu mmg da slalu sgt..tp tetibe rase nak letak petai lak kali nie..lgpun aku ngan ren bkn suke sgt petai nie..sesaje teringin org kate kan..hihiiii



nie plak sambal belacan kuini..seigt aku mmg xpenah lg aku wat smbal nie seumo idup ku..ekekekee..ini pun sbb ari tu g pasar nmpk kuini nie,bau dier!fuhhh mmg la xbole thn kan..aku beli la 3 bijik..
tp cam cepat msk la kuini nie..agaknye sbb panas kot..ntahla
so sbb tu la aku wat smbal belacan kuini nie..rase teringin nak try pn ade...
haiii mcm2 la yg teringin nye yerrr??layannnnn



tu sajer tuk ari nie yer puan2..

gendang gendut tali kecapi,
kenyang pewot senang ati!!
ehehehe..

3.4.10

::puding roti & brownies::

Ade 2 makanans yg nak ditepek disini yakni mende yg aku teringin sesangat lalu aku pun membuatnye sendirik..setelah siap, aku pun melantaknye sepueh ati ku bersame-same anak dares kesayangan aku tuh kerana dah sah2 lakiku tidak langsung memandang makanans ini walau sebelah mate..uhukhuhkkk..
utk makluman, dier pandang hanyalah nasik dan lauk-pauk sahaja. sekian, terime kaceh;)

-puding roti nie saye wat last week-


-brownies nie plak sayer baru jer wat smlm mase
balqis tido..eheheee-

Labuan f.t - day last - sabtu

Nak blk dah!!!!!!!sonokkkk sbb ermm...ckup la kot 2 ari kat labuan nie!!!ehehhee..jgn mrh arr org labuan..maybe sbb kitorg xtau nak g mane sgt kan..lgpun tujuan utama kitorg g labuan nie pun bkn la semata2 sbb nak jln, tp sbb ren ade keje..kalo x,mungkin xsmp kot lg kesini..uhuhuhu..

Pagi nie ren keje g settle lg keje kat umah customer tu, then g hotel amik kitorg g mkn jap alas perut.
tiket feri kol 12.30..


tetibe!!!!!!!!!!
ujan di bumi sabah!!!!!
owhhhh rindunye aku kat ujan!!!!
da lame woo xujan kat sbh nie...smp masuk berita kan sabah kemarau..huhuuhuu
syukur,alhmdulillah..............

(pic nie mase pagi kat hotel lg, b4 ktorg check out)


okeh,nie da kat dlm feri xpress tu..
condition nye agak selesa,ade tv,ekon

1st class kat belah atas,
2nd class kat bwh..
ala2 mcm bas double decker gitu..ehehe

muke bole senyum lagi...tapiiiiiiiiiiiiii




dan akhirnye.........baru la aku rase pengalaman naik feri nie.........uhuhuuuu..
aku mabuk okeh!!!2x aku muntah sbbnye dah la ekon sejuk nak mampussss!!!
pastu along the way kat tgh laut tu mmg terase la ombak kuatnye..
ya Allah time tu mmg aku asik doa cpt la smp..sbb aku da xthn sgt..
dgn perut mulas2 lg..sabo jelah.....
seb baik la balqis tido ngan aman, siap aku ready cardigan lg,,.dpt la dier tido nyenyak
tanpa ganggu mamanya yg da nak fengsan!!!!!!
mmg lain la rase ngan naik feri yg bole naik keta tu (mcm feri kat penang tu)
sbb feri nie agak kecik saiz nye & yg penting
3 jam stgh aku rase nak t'keluar isi perot aku nieh!!adoyaiiii
aku rase idok ler lagi aku naik feri nie..huhuuu

aku sarankan pd kowang yg nak try, bole2...silekan..ehehhehee
tp btolla kan..nie la dier namenye pengalaman....
kalo x, idok ler aku merase smp bile2....
org2 sabah nie pun aku rase da xheran lngsung pun
 dgn segale mak nenek jenis bot ker, feri ker, tongkang ker!!
sbb nye idup diorg mmg dikelilingi laut yg t'bentang luas nan indah ini..huhuhuuuuuu

Labuan f.t - day2 - jumaat

Ari ke2 nie,ren kene g wat keje dlu..aku ngan qis tngu kat hotel la..tgh ari tu br ren blk, kitorg kuar mkn..pastu g beli tiket feri utk blk esok..tp tu pun kitog blk naik feri xpress jer, xnaik feri yg cam dtg smlm coz da fully booked..so,t'pakse la tnglkn keta, nti staf ren bwk blk on sunday..

pas beli tiket feri tu, kitorg jln2 kat shopping mall kat labuan nie, ade la 1 mall tu, pelik name dier tau 'UJANA KEWANGAN'..tah pe meaning dier pon aku xphm..ehehhee tibai jelah!
xde la beso mane pun,biase jer..aku juz beli coklat kat free duty shop yg melambak2 kat cni..


nie mase kat umah customer ren yg nak pndah tu..
org thailand xsilap aku..nak blk dah negara asal dier..;)
bosan2 tngu tu,aku pon layan la balqis yg pntang nmpk aku pegang camera..ehehhe




bosannye psl,umah dier pun aku snap!ehehhe


ok, nie da beli tiket feri xpress nak blk esok..
camne la rasenye naik feri tu kan..
3jam stgh woooo!!!!

nie view kat tmpt beli tiket feri tu aka jeti utk kemane2
via ferry;)


nie lak kedai2 free duty coklat yg bersepah2 kat labuan nie..
sgt sesuwaiii utk mereka yg giler coklat yer;)




mende alah nie lg xyah citer!!
merata2 tmpt ader jual!!!ehehhee


pastu da ptg, kitorg g museum aquarium..sajer2 jer abihkn mase sbb da xtau nak g mane..uhuhuu..

replika ikan ditepek kat dinding siap ngan name skali!
haaa sape2 yg xkenal ikan ape tu, mmg la patut bace sekor2!hihihiii
(aku pun mane kenal sgt ngan ikan2 nie!kalo laki aku xyah citer ar,sume ikan cam kawan dier!ekekekeeee)





pastu gi playground kat tepi aquarium tu..
balqis lak mmg pntang nmpk!nak taman!nak taman!!!!!




daa..jom blk...
sebenonye time nie da ptg tau..dah kul 6!
tp panas lagi...huhuhuuu