8.9.09

FOOD POISONING menyerang!!!!!!!!!!!!!

Jumaat lps (4hb) aku ngan maksu g bazar ramadhan kat blkg umah jer coz ren blk lmbt so xsmpt nak gi s'wangsa, kitorg beli la kuih2 cket, ngan air mangga. Buke pose sume cam biase jer..tp start subuh tu aku dah rase lain mcm, perut mulas, nak muntah mcm2 lg lah..rupenye bkn aku sorang...ren ngan farah pun same gak!diorg dah muntah2 & cirit birit dulu!!!start dr sabtu subuh tu smp la smlm (ISNIN) kami terima akibat FOOD POISONING!! aku xbole nak imagine coz terlalu teruk keadaan ren ngan farah time tu..xbenti muntah & cirit birit..aku xterlalu teruk kena coz masih bole pose & muntah bile time buke jer..sbb makanan msh xbole terima lg perut aku nie..ren smp amik injection utk stop kan muntah, coz bile dier mkn ubat tu pun kuar blk gak..kitorg syak air mangga tu samada xdimasak, lalat, ataupun tong air yg kotor..xpasti nape,tp rasenye mmg sbb air tu...
So, aku nak nasihatkan pd sume..bln pose nie perut kite nie mmg agak sensitif ngan makanan, jd kalo bole jgn la mkn sebarang sgt t'utamanya air kat bazar ramadhan coz dikhuatiri air xmsk, mknn pun sbnrnye kene hati2..aku bgtau nie bkn xbg atau halang korang beli mknn kat bazar tu..tu hak masing2..cume doktor yg check laki aku tu bgtau mknn yg dimasak sbnrnye tahan 4 JAM jer lps dimasak..lbh dr tu mknn tu dah dikire xslmt utk dimakan...so, korang hati2 yer...
condition ren skang nie still lemah coz terlalu bnyk muntah & diarrhoea..smpkan bnyk asid dlm perut kuar & ulu hati dia luka..uhuhuu..terlalu kuat effect FOOD POISONING tu!!

2 comments:

  1. La ciannya Yang kn food poisoning ker..skrg dh ok lum Yang..
    Sbb tue laa saya ni tk brapa suke sgt li mkn berbuka d bazar ramadhan..
    kebersihan tk terjamin kan..
    Suka masak jer kt rmh..tp kalau teringin nk mkn kuih pn akn pergi tmpt yg biasa dn djamin selamat..
    Pnh kna cmtu la muntah dn cirit birit yg amat melampau smpai kn tahan d klinik masuk air garam Yang huhu..serikkk pastue

    ReplyDelete
  2. ciannyer..minum air 100plus...insyaallah ok..

    ReplyDelete

haa..komen!komen!