19.6.09

MARBLE & BANANA CAKE

hah!amik ko!skali 2 kek aku baking smlm. gara2 laki xde la punye psl nih..huahuahaha!1st day ren xde aku dah sangap keboringan..ehehee..so 2nd day aku amik inisiatif nak baking coz rasenye dah lame benor oven aku tu berehat2..ehehhee...smlm pas blk keje,ngan cargas nye aku beli bhn2 yg xde..yelah,dah lame sgt xbaking kan,sume brg pon kehabisan stok..

so,the result is::::
KEK MARBLE SUSU yg aku amik dr fp kak RINN CHAN & kek PISANG dr iydajeff MYRESEPI
kte mulekan ngan kek marble susu yer kwn2..aku kopipes resepi nye kat cni..ak suke sgt tgk fp kak rinn nih,coz pd pndangan mata aku yg rabun nih, masakan2 dier mmg nmpk sedap&cantik sgt..ehehehee
KEK MARBLE SUSU
Bahan-bahan : 250gm butter, Rinn guna majerin
230gm gula caster, Rinn kurangkan kepada 200gm
2 camca teh ovalette
4 biji telur
270gm superfine flour, Rinn gunakan Tepung Kek NONA-aku gune t.gandum jerk;)
1 camca teh baking powder
60gm susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 camca teh chocolate emulco
Cara-cara :
1. Ayak tepung dan baking powder bersama. Ketepikan.
2. Putar majerin, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Teruskan memutar adunan.
4. Kaupbalikkan tepung menggunakan spatula.
5. Masukkan susu pekat dan putar sebati.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiar begitu sahaja, satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko, chocolate emulco dan susu segar.
7. Alas loyang bulat 22cm dengan kertas minyak.
8. Sudukan sesenduk adunan tanpa koko ke tengah loyang. Dikuti dengan adunan koko, silih berganti antara dua adunan sehingga habis.
9. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min - 50min atau sehingga adunan tidak melekat pada lidi tester.
tadaaa!!

sejukkan atas redai kek

1st potong utk mil..hehheh ;)

sambung potong2

zoomingg..

posing cket..
my 2nd cake:
KEK PISANG gebuss & sonang gilerr..ehehhee
aku kopipes gak resepi nye kat cni k!

KEK PISANG
Bahan-bahan
1 cawan pisang - lenyek (pisang berangan)
1 cawan minyak masak
4 biji telur
1 1/2 cawan gula kasar
1 camca teh soda bikarbonat
1 camca teh garam
2 1/4 cawan tepung gandum
Cara-cara:
Pukul telur dengan gula
Masukkan minyak masak
Masukkan pisang lenyek
Masukkan soda bikarbonat
Masukkan garam
Masukkan tepung sedikit demi sedikit
Gaul sebati dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45-50 minit
tad taddaa!!

dah masak!!yeayy

posing jugekkk!!

siapp!!bagi2 dlm bekas utk bwk gi opis & utk umah..

alhamdulillah..b'jaye aku siapkan kek2 tuh..;)

4 comments:

  1. Wah berbakat yea wat kek..2-2 jd plak tue..btuah cik abg kan dpt isteri pndai memasak hehe..kalu dkt leh mtak ckit rase kan

    ReplyDelete
  2. cantiknyer..mesti sdp punyer..

    ReplyDelete
  3. mama: ala,sume org bole try..juz ikut jer bhn2 & cara2 kat situ..insyaallah jadik nye..ehehe

    aina: aina try ler..pastu tayang kat blog tau!ehehee

    ReplyDelete

haa..komen!komen!