15.9.14

Birthday party Eirsa Syaurah ;)

Sabtu lps kitorg fullfill invitation bff kat tmn canseri, putrajaya.. dia wat bday anak dia no2, echa.. dah 5thn pun dia;)
Ari tu buat bday anak dia yg 1st kat tmpt yg same gak, so dah tau la tmptnye xyah susah2..hehe last2 minit bole g carik hadiah lg! lgpon hadiah bdk pompuan nie sng sket, bnyk bende leh bg tp kalo boboy aku peningg weh!! almaklom xde rezki dpt boboy lg...

Party start kol 4 so dlm 4.30 gak kitorg smp..sje bg lmbt2 sket..segan awai2 sume family dia jer kang mcm ari tu...
Tp smp2 sane eh mcm ramai dah plak..haha sabo jelah! bff yg lain pn xsmp lg so aku pon pe lg menyibokkan diri la ngan family diorg...ari tu dah jmpe skali parents kwn aku nih makanya xde la t'kial2 sgt nak nyembang ;)

Eh xyah la nak taip pjg2 sgt! tgk pic jer udehh!! hahhaa kemahen hepi lg anak2 dpt lepas bebas apetah lg mak2 nye pon gumbira jugaa!!

b'gambo ngan bday gurl kte ;)


oke, mse utk cut cake! 



pndai btol c echa nie posing! 


emmier & eesya ;)
aloloo shuwittnye


ok dah ckup mak2 plak nak gewdix! bluwekkk :P
hahhaa!!!
weh, blk tu ren sound weii..kalo dah jmp bff tu mcm 
setahun xjmpe je prangai memasing! hahaa nasib lerrr :))



yg cun tgh2 tu mak kwn aku nie, adoii jiwa remaja sungguh anty nih!
sporting abehh!! aku sokaaa!!heheee.. 


yg last2 nie sume gambo aku & family jelah..saje memenuhkan ruang!kahhhhh
owh yer, bff yg hujung tu dah nk b'salin nx mth.. 
yg sorang lg pkai bj grey pon peknen gak;)









12.9.14

ketumbit pulokk!!

Baru jer baik kes sakit gg, timbul plak sakit mata.....
Memule sakit tu aku igt effect dari cabut gg tu sbb nye nak kata time tu kene ketumbit xde plak nmpk bengkak atau mata ketumbit tu..tp siyes sakit mcm nak demam bile sakit tu dtg..aku suspect urat/saraf kat hujung mata tu...

Pastu demi nak ngelakkan aku tros dilanda kerisauan, aku pon ikot petua mcm kene ketumbit. Blk umah tu aku sapu bawang putih..pedihnye mak aiii!! tuhan je yg tau..sbb opismate aku ckp mcm ketumbit tp mata dia jer xkuar lg..sbb ketumbit kan mmg sakit kalo ditekan2 tmpt tu.. xpelah aku try jer kot mujarab kan..aku pn ade amal kan 1 doa yg aku google.. owner blog tu amal doa tu bile kene ketumbit..Alhamdulillah lega katanye...itupn aku ikut jer..kte usaha jer kan..

Nie kalo tny bpk aku plak sah2 dia suh sapu air shishi:) kte pagi2 bgn tu..sapu kat tmpt yg sakit tu, pstu basuh la blk.. yg tu pun aku follow juge memandangkan aku da xsanggup gak menahan skt tu..aduyaiii dugaan gak nie.. lps gg, mata plak..tp xpelah bkn dugaan berat sgt kan?br sket2 jer ujian Allah bg kat aku.. bak kata org tua2.. sakit yg plng sakit adelah sakit bersalin, kedua sakit gg.. haa ok dah tu dua2 aku da rase.. maknye sakit ketumbit xdela sakit mane ye dok?hehe...

Mata aku xdela smp tahap dah kuar bijik cmtu..
br nmpk bengkak sket tp xtau la nape sakit nye huii xleh ckp laa..

 >>>>

11.9.14

babai GG geraham bongsu ku.... :(

Okeh sambung citer gg aku lg! hehe.. selagi xciter, xpuas rase nye! kahhh xleh blah!!

Isnin, 8/9/2014 tu aku da set appoinment nak g cabot gg yg sakit tu.. 9.30 da t'pacak! tu pun aku buat2 lewat kn sket smp 9.45!hehee.. kang awal beno beria sgt la plak nmpknye ;)
Mase aku smp tu ade patient dlm tu sbb dngr suara org kat dlm..ok gud bole la aku tenangkan hati yg risau ini..heheh... risau la weh!nak cabot gg tu! lame dah aku xcabot gg kot!
Xlame lps tu kuar sorang nenek ala2 umo bapak aku, (bapak aku da dkt 70 umonye..da mcm atuk org kwn2 aku..sbb tu aku pngl nenek;) nenek tu ngan anak dia kuar2 bilik doktor trus tego aku, cabut gg geraham dah bernanah..bgtau smbil pegang2 pp dia..aku angguk2 smbil senyum2...
Tau x time tu dlm hati aku cam nak nangis pun ade..nenek tu umo dah mcm tu br nk cabut gg geraham, aku nie br 30an dah nak cabut pun..dah mcm nenek2...aduyaiii sedihhhh wehhhh!! uuwaaa nangeh dlm ati jelah! huhuu..

Okeh, lps tu tros aku kene pngil msuk bilik doc..
"Nak cabut kan?" doc ari tu tny aku lg.."yer doktor, xsakit sgt dah, bole la cabut" aku jwb ngan konfidennye ;p
"ok, kte mula yer.. Bismillah..." bagus doc nie..sket2 baca Bismillah..sejuk sket ati aku dngr..hmmm... pastu aku siap2 dipakaikan apron & spec, doc bius gusi aku.. lps tu dia kuar dr bilik tu wat keje ape tah, bg bius tu spread ade la dlm 10min cmtu...pastu dia muncul blk, "ok da ready? kte cabut yer.. tp ade kemungkinan gg tu patah yer sbb da ade lobang."doc tu bgtau..aku ok jelah, dah nak wt camne teruskan jelah kan..xkan nak lari blk plak! hehe
Baru doc tu nak korek sket gg aku, aku dah ckp sakitt! mmg sakit sbb aku masih rasa dia korek tu! dia tambah bius utk kali ke2.. pstu dia baru nak korek2 lg, aku ckp aku rase doc korek gg tu..dia tmbah lg bius utk kali ke3! huhu..gilelah! aku konfiden gg geraham aku tu mmg kuat lg tp apekan daya.... lobang tu btol2 buat aku xthn sakit.....:((

Dannnnn xsmp 3minit gg aku dah settle!! dia tunjuk gg aku tu kat aku. mmg elok putih jer xde itam2 tp lobang dia mmg da smp ke akar! tu yg aku jd sakit xmenahan tuh! aku angguk jer bile dia tnjuk gg tu..alhamdullilah selesai.,.gg pun xde patah mcm dia ckp tu....huhu lega wehhh....syukur..
Tros dia bg kapas utk gigit & aku pn kuar..mase tu mmg kembang gile rase pp aku nih! mane xnye smp 3x kali kene bius!

Amik ubat thn sakit, bayo rm110, rm90 utk cabut & rm20 utk consultation..ok la tu kan...doc tu pun buat cpt & elok jer..xde la kes pelik2 aku nak ngadap..owh ye, mc opkoss dpt yer sbb cabut gg..;)

Blk tu aku smpat singgah kedai lg beli lauk utk masak..get ready jer tu kot larat kan..kalo xlarat, xmsk la aku..

Smp umah tros aku nak rase nak tido! pening kepala aku..darah bnyk, bape kali aku tuko kapas..nasib baik kat umah ade kapas gauze.. aku tido smp meleleh airliuq ngan darah kene kat baju!huhu smp camtu skali ko! dr aku cabut pg tu smp kol 4 ptg darah still bnyk..aku risau plak time tu! bgtau ren dia kata standard sbb cabut gg geraham.. pstu plak aku google cara berentikan darah lps cabut gg...ade yg sarankan mkn & minum yg sejuk2, jgn kumur2 sgt, mkn ubat kalo xthn jer.. lain2 suruh rehat & mandi basuh kepala skali..tu jelah info yg aku dpt nak legakan sakit gg lps cabut... tp siyes aku pening lps cabut tu...

Bdk2 pun aku xamik ari tu, ren settlekan diorg sume...hmm hrp2 lega la esok..nak keje dah bkn dpt mc lg....

Apepun syukur Alhamdulillah selesai la episod sakit gg geraham aku tu... w'pon sedih sket gg da ilang lg 1! hu3..aku redho...
p/s: tula dulu kecik2 suke sgt mkn ais..dah gg xkuat skang br tau! haruss skang aku concern gile bab gosok gg anak2 aku..tamo jd cam mama dia dahh!

citer GG geraham bongsu aku....

Sebenarnya da lame aku menderita sakit geraham bongsu atas belah kiri ni...sbb nye aku mmg biase kunyah mknn belah kiri tu so agaknye gg tu dah xlarat nak kunyah mknn aku tu yg dia majok sakit tu! hehee... geraham bongsu bwh dua2 belah elok plak tu..pelik, sbb org biase sakit geraham bongsu bwh kan?

Nak dijadikan citer aku pon pegilah klinik swasta kat bangi tu...check punye check, doc pompuan tu suggest aku buat rawatan akar sbb gg tu masih kuat & elok tp dah b'lobang la atau pun tampal jer.. bile dia terangkan yg rawatan akar tu kene follow up procedure & ngan kos yg agak tinggi aku jd malas nak buat yg tu so aku igt nak tampal jer... Tp xsangka la plak aku doc tu juz letak ubat & tampal pakai mcm kapur putih tu jer.. dia kata bole thn smp 2 thn.. so aku pon ok jelah memandangkan terus xsakit dah bile dia da letak ubat skali b4 tampal tu...

Then aku rase xsmp setgh tahun pun gg aku tu sakit balik! rupe2nye tampalan tu dah terbukak! patot la sakit kemahennn!!! dah sah2 bile aku mkn mknn akan msuk blk kat lobang tu! adeyaiii... aku lemah btol sbb opkos nak kene jmp doc gg blk kan...hmmm.. sabo jelah...

Tp aku dah decide tamo gi klinik kat bangi tu lg..airmuka doc tu aku xbape b'kenan lah..bkn ape, gile siyes sbnrnye muka dia bile aku tny pape..mcm org slh plak aku nih! ishhhh!! cuba la bwk2 senyum sket..dah la kte nie tgh sakit..ok xpelah, b'sangka baik..mayb dia mmg dilahirkan begitu..hu3..
p/s: nama klinik dirahsiakan;)

Last week aku dah xtahan sgt sakit gg tu aku terjah gak 1 klinik nie. tp aku dah siap2 google kat umah mane klinik yg bagus dgn doc yg baik! hahah nasib la..tamo klinik je bagus tp muka doc mcm nak mkn org plak! he3... pstu aku jmp 1 klinik gg dkt sg.ramal, puas aku tgk maps kat mane...laaa skali rupenye dkt jer kat area sg.ramal food court tu! owh sng koje aku!
Time tu aku mmg da bgtau opis siap2 aku lmbt sbb nk g klinik la sbb rase mmg xdpt la mc kan, bkn nak kene cabut tros pun..msti doc bg ubat je dlu memandangkan gg aku tgh sakit time tu..

Smp je Klinik Bestari, sg.ramal tu, xde patient lain..ok lg sng! tros dpt msuk lps register.. doc lelaki! hehee sbnrnye dah tau pun sbb da google katekan;) lembut je ckp nye..tny aku napa..aku ckp dah xthn sgt doc gg sy sakit bebeno!hu3... dia tgk pstu dia ckp dlm lobang tu dah bernanah..adeiii... pstu dia kata mkn antibiotik dlu nti baik dtg blk tros cabut! haaa sng cmtu..aku mmg dah xmenahan lg nih! dia tnye nak x bius so that kurang sakit n aku bole la mkn sbb nye mmg aku nak kunyah roti pg tu pun azab nye Ya Allah je tau...hukhukkk! lps dia bius tu kebas dah mulut aku, mmg sakit xrase tp aku selera aku hilang dah time tu..hmmm.,, mungkin pk gg tu jer kot!heeee
Owh ye, aku dpt mc yerrr...owhh bagussss..aku mmg nak rehat ponn..hehe,..tq doc! w'pon bayo smp rm90 hengget skali ubat 3 jenis + consultation aku redha jer..sbb aku doa2 moga inilah jln yg terbaik menyetelkan gg aku yg sakit giler tu....

Zasss la bgtau opis kan aku dpt mc! blk tu aku rehat sepuas2nye,.................mmg weng2 la kpla mkn ubat tu..agaknye mmg dia nak bg kte tido & lupekan sakit tu kan...

Mc2 pun ari tu aku masak yerr... buat spagetti..hehee tu jer yg larat..sekian;)

Harap2 gg aku dpt la cabot nx week sbb da xsangup weiiii....huwaaaaa sakitttttt!!!!

10.9.14

harusss rinduuu ;)

Assalammualaikum wbt....

Aduhaiii windunye nak berblogging semula... siyes! aku mmg rindu nak melepaskan segala yg terbuku di hati, di otak & di jari ku kat blog nih..dlu aku bkk blog nie sbb mmg trend time tu la kan.. tp lps tu siyes best blogging nih sbb kte leh wat diary..kalo bosan2 kte leh jer bace blk ape yg kte tulis.. dan aku akui aku sendiri kalo nak cari pape suke google, so segala mak nenek yg kte post kat blog pun t'masuk dlm google tu tau..tu yg best..aku suke baca blog org, dats y aku suke blogging sbnrny.. rase rugi bile mcm2 kte lalui, even beli & nak share 1 brg tu pun kte x post kat blog...

Bab ade org nak bace @ x tu mmg t'pulang la kan..yg aku tau pengunjung wajib blog aku ialah hsband aku!hahaa!! dlu mase benti blogging dia siap tny lg nape x post ape2 dah..hu3..aku ckp bkn xnk, tp siyes xsmpt.. time aku br msuk keje gomen, bizi tahap gaban! tu kalo citer kat org mmg org xkan p'caye pnyelah! hukhukkk.. xpelah, kte bkn mtk org p'caye pn kan... heheh..yg pnting kte puas ati.tetttttt :p

k lah, dlm pale otak aku nie mcm2 n3 nak buat sbnrny... w'pon bende tu sume dah lps, aku nak gak share xkire!! hehee.. demi memenuhkan semule blog aku yg dah mcm nak arwah nie..huwaaa!!! jgn... aku idop lg ni ha!! makin meriah idop ade la..dr anak sorang smp anak 2 kot haruss la meriah kannn ;)

so, nantikan kemunculan n3 t'baru aku tu yg xleh nak janji lg bile!! wakakkaa!! daaaa

12.8.13

Selamat hari raya aidilfitri!!!

 Alhamdulillah.... Jmpe lg dgn syawal thn nie, w'pun sedih rese hati meninggalkan ramadhan yg mulia....

Thn nie turn blk johor dlu so sehari b4 rye kami b'tolak blk dr keramat pas b'buka..
Smp kampung tgh mlm gak la..
Blk2 tu g toilet tgk skali cehhhh! Red flag la pulekkk! Xdapek la aku pose esok.. Tp xpela sbb mmg da agak nk kene pon.. Maknanye 8 hari la aku tngl pose dis yr.. Huwaaaa!!!!
(elehhh kang xkene glabah lak!heheee)

Yg besnye kalo rye johor dlu dpt tlg mak wat ketupat & mkn ketupat d pg rye! Hehee... Aii tlg anyam okeh;p

Haaa kaler tema pg raye dis yr adelah ijo kate koo!! Ngehhhh;)

1st raye!!!
@kg liang batu, pagoh muar, johor..
         

 2nd raye, xgi memane sbb jd chef hari tu.. Ramai tetamu katenye;)
So pic xdo!
Owh mil & adik2 ipar dtg kampung sbb esok nk beraye skali ke mlka..

3rd raye!
Beraye ke mlka umah maklong

4th raye
Dari selatan ke utara lak..
Tg malim kg belah ayah ren..
Xtdo sane, blk hari jer.. Ptg tu raye umah klyn @keramat..
           

So tu jer pic hari2 hari raye kami!!! Hahaaa!!

1.8.13

citer pose + nak raye kami!!!!

Assalammualaikum wbt....

Salam Ramadhan sume!!!!wahhhh xsangka cpt tol mase b'lalu kan..tngl seminggu jer lg nak raye..

tp sedih nak tinggalkan Ramadhan yg mulia nie... ntah kte jmpe lg atau x, hnya Dia yg tahu....

walau apepun, ibadah puasa wajib kte tunaikan..raya, raya jugak ok!

citer puasa tahun nie lain sket dr last yr sbb hari2 blk keje kitorg g bazar ramadhan beli makanan..yelah b4 nie kan mil tngl ngan kitorg so mmg la dier prepare sume mknn utk berbuka..kitorg juz tmbh2 jer kalo nk beli kuih or air2...
blk keje, aku ambik bdk2, bg ape2 makanan pstu bukak tv suh diorg diam (umpan ngan citer upin ipin!hehee).. pstu aku pon naik mandi cpt2 & solat.. satgi ren smp teros g bazar..
cmtula hari2... wiken jer kitorg buka luar..kdg blk langat, gilir2 ngan blk keramat..almaklum kampung adelah sgt dekat yer..hehehe untunglaaa kan?

citer preparation nak raya plak so far, Alhamdulillah adelah sket2... bj anak2 pn masih rase nak topup2 lg...mak pak nye pon camtu gak... blom complete lg...
kuih2 raye aku beli 2-3 jenis jer...memule ari tu berangan nak wat cornflakes & choc.chip...tp nmpk cam tinggal harapan jer nih...hahahaa!!!
siap amik cuti 2 ari awal, tp aku tuka plan utk kemas umah... w'pon xde ape yg b'tukar baru thn nie, yg pnting tetap kene bersih & kemas ye dak?

dis yr kami beraya kat kg aku dlu, b4 blk tu blk keramat dlu, buka puasa sana & slm2 dlu la kan..br gerak pas berbuka... kitorg mmg tanak blk siang, ngantok + xbole mkn!hehee... kalo mlm ngantok2 bole benti2 mkn..ngeh ngehhh;)
then raye ke 2/3 br blk kl nk beraye ngan belah ren plak..nk blk tg.malim lg...

hmm... sbnrnye aku doa2 la eesya cpt jln raye nie..dia tu berdiri dah ok..tp nak melangkah tu mcm takot beno aku nengoknye! huhu...hrp2 xde pape la kan...
kang kalo xjln abis la bj kurung tu diseretnye..tamo tamo..hehe..xcun la..pstu kang xnmpk kasut eesya yg cntek tu..hehee..

tu jelah kot..aku ngantok nih! smntara nak tgu lunch time! nak tidoooo!!muahahaa!!!
k bai!

**kalo rajin nti aku tayang bj raye k!hehee..... taun bile pon aku xtau laa...