12.8.13

Selamat hari raya aidilfitri!!!

 Alhamdulillah.... Jmpe lg dgn syawal thn nie, w'pun sedih rese hati meninggalkan ramadhan yg mulia....


Thn nie turn blk johor dlu so sehari b4 rye kami b'tolak blk dr keramat pas b'buka..
Smp kampung tgh mlm gak la..
Blk2 tu g toilet tgk skali cehhhh! Red flag la pulekkk! Xdapek la aku pose esok.. Tp xpela sbb mmg da agak nk kene pon.. Maknanye 8 hari la aku tngl pose dis yr.. Huwaaaa!!!!
(elehhh kang xkene glabah lak!heheee)

Yg besnye kalo rye johor dlu dpt tlg mak wat ketupat & mkn ketupat d pg rye! Hehee... Aii tlg anyam okeh;p

Haaa kaler tema pg raye dis yr adelah ijo kate koo!! Ngehhhh;)

1st raye!!!
@kg liang batu, pagoh muar, johor..
         

 2nd raye, xgi memane sbb jd chef hari tu.. Ramai tetamu katenye;)
So pic xdo!
Owh mil & adik2 ipar dtg kampung sbb esok nk beraye skali ke mlka..

3rd raye!
Beraye ke mlka umah maklong

4th raye
Dari selatan ke utara lak..
Tg malim kg belah ayah ren..
Xtdo sane, blk hari jer.. Ptg tu raye umah klyn @keramat..
           

So tu jer pic hari2 hari raye kami!!! Hahaaa!!

1.8.13

citer pose + nak raye kami!!!!

Assalammualaikum wbt....

Salam Ramadhan sume!!!!wahhhh xsangka cpt tol mase b'lalu kan..tngl seminggu jer lg nak raye..

tp sedih nak tinggalkan Ramadhan yg mulia nie... ntah kte jmpe lg atau x, hnya Dia yg tahu....

walau apepun, ibadah puasa wajib kte tunaikan..raya, raya jugak ok!

citer puasa tahun nie lain sket dr last yr sbb hari2 blk keje kitorg g bazar ramadhan beli makanan..yelah b4 nie kan mil tngl ngan kitorg so mmg la dier prepare sume mknn utk berbuka..kitorg juz tmbh2 jer kalo nk beli kuih or air2...
blk keje, aku ambik bdk2, bg ape2 makanan pstu bukak tv suh diorg diam (umpan ngan citer upin ipin!hehee).. pstu aku pon naik mandi cpt2 & solat.. satgi ren smp teros g bazar..
cmtula hari2... wiken jer kitorg buka luar..kdg blk langat, gilir2 ngan blk keramat..almaklum kampung adelah sgt dekat yer..hehehe untunglaaa kan?

citer preparation nak raya plak so far, Alhamdulillah adelah sket2... bj anak2 pn masih rase nak topup2 lg...mak pak nye pon camtu gak... blom complete lg...
kuih2 raye aku beli 2-3 jenis jer...memule ari tu berangan nak wat cornflakes & choc.chip...tp nmpk cam tinggal harapan jer nih...hahahaa!!!
siap amik cuti 2 ari awal, tp aku tuka plan utk kemas umah... w'pon xde ape yg b'tukar baru thn nie, yg pnting tetap kene bersih & kemas ye dak?

dis yr kami beraya kat kg aku dlu, b4 blk tu blk keramat dlu, buka puasa sana & slm2 dlu la kan..br gerak pas berbuka... kitorg mmg tanak blk siang, ngantok + xbole mkn!hehee... kalo mlm ngantok2 bole benti2 mkn..ngeh ngehhh;)
then raye ke 2/3 br blk kl nk beraye ngan belah ren plak..nk blk tg.malim lg...

hmm... sbnrnye aku doa2 la eesya cpt jln raye nie..dia tu berdiri dah ok..tp nak melangkah tu mcm takot beno aku nengoknye! huhu...hrp2 xde pape la kan...
kang kalo xjln abis la bj kurung tu diseretnye..tamo tamo..hehe..xcun la..pstu kang xnmpk kasut eesya yg cntek tu..hehee..

tu jelah kot..aku ngantok nih! smntara nak tgu lunch time! nak tidoooo!!muahahaa!!!
k bai!

**kalo rajin nti aku tayang bj raye k!hehee..... taun bile pon aku xtau laa...

21.3.13

Mood,dtg la kamu!!

Adoiii lamanye rase x wat n3 pape!! Aku sbnrnye sgt2 kerinduan nak aktif blogging.. Tp apekan daya, masa & tenaga yg ade amat m'bataskan aku:( bkn lah x b'syukur dgn keadn ni, sedangkan sume org dlm dunia nie ade 24 jam sama cam aku...
Well, mmg aku cam ni lah.. Mood nak wat n3 ilang jap, tp mood nak jengah blog 'mereka2' tu smpt jer.. He3.. Yelah baca & menaip kan 2 benda yg b'beza.. Xgitu;) haaa tu la buktinye aku mmg minat blogging sbnrnye.. He3 ade kaitan ker? Ntah, hentam sajelahh..

Waktu nie, aku dlm 'kesakitan' sbnrnye..:( dah lama xrase sakit2 nie... Last setahun lps kot!

Owh xpelah.. Sakit kan penghapus dosa2 kecil... Jadikan kte lbh insaf & b'syukur...inshaAllah..

Ok, da ngantok! Nak tido!
Gnite..
Salam...

15.2.13

Nur Daneesya Tihani turn 1 year!

Alhamdulillah dah setahun usia eesya anak ke2 kami tu..

Setahun lps 12.02.2012 jam 8.27mlm aku slmt melahirkan dia kedunia ini.. Pengalaman yg berbeza dgn anak sulung...tp akhirnya cara yg sama gak aku lahirkan diorang. Czer lagi... So dah 2x czer ni nampaknye kalo ade rezeki peknen lg mmg xde la normal.. Ke bilik bedah terus la jwbnye.. Huhu...

Bday eesya jatuh ari public holiday.. Mmg da cantek la tu kn! Tp nmpknye plan nk wat majlis utk dia kene postpone smp nx week sbb b4 tu ren kene g sbh lak. So xsmpt la kalo nak prepare pape...xpela, at least nx wk ade mase sket nk plan lg..

Hari bday tu kitorg 1 family jln2 jer.. G mkn, bwk bdk2 g p'ground, papa belikn mainan.. Pastu mlm g mkn kat al- rawsha. Aku yg tetibe teringin sbnrnye! Hehee..

Apepun aku&ren syukur sgt sbb eesya dah sihat.. Sakit nak besar gamaknye kot..
Esok bwk eesya g chekup setahun, nk kene inject tu..

Perkembangan 1thn NUR DANEESYA TIHANI:
> tak bole jln lg.. Still merangkak & memanjat
> makan sume dah bedal! Hehe
> gigi ade 4 btg, 2 atas 2 bwh
> hobi: tgk cite katun, panjat tangga & main ngan kakak dia
> berat bdn xsmp 10kg. Nmpk jer tembam kan?
> dah tau seronok/gelak2 kalo bwk gi playground;)
> susu dah campur. Kat nursery jer minom fm(mamil). susu yg aku perah hari2 juz dpt 2-3 btol & xdpt tampung keperluan dia. Time ngan aku fully bf.

Okeh tu jer la kot..

*n3 mmg lmbt sbb kebizian adelah tahap max kebabomm!!!

Pics mase ari bday girl...














10.2.13

Mkn besar @ istana bambu

Alhamdulillah... Dinner di mlm CnY nie dipayung abg aku aka bakal panten..
Di samping nak blanje family, dia nak risik2 rasa makanan & survey harga.. Plan nak wat reception dinner katanye.. Amboiii

Owh xkesah la.. Kami sntsa doakan yg terbaek wat kamu abg...

Lupe lak. Tmpt tu dekat sgt ngan umah mil aku nie. Kat "istana bambu" tuu.. Hehe cam tau2 jer kitorg mlm ni tido keramat ek! Rezeki2... Alhamdulillah..
Aku bwk skali mil & adik ipar yg kebetulan br je smp dr kolej dia..

Mmg dkt tp kitorg xpenah pn try mkn situ. Tp ade la g skali mase wedding kwn ren 2 thn lps wat kat situ gak.

So far mknn dia sedap, pedas & yg pasti harga nye agak memberangsangkan jugak lah! Huhu..
8 dewasa, 3 kanak2 = rm400
Bole tahannnnn.... @__@











9.2.13

Baby begedil & baby roti bakar ~__^

Start dah cuti panjang CNY..

Kitorg xde plan g mane2 lg..cuma ari nie nak g keramat, anto mil blk & tido sane smlm.. Da lame x gi sane kate ren..
Ok la.. Mmg da lame gak rase nye x jejak keramat tu.. Hehe

Igt nti nak ajak ren g round umah lama aku.. Windunye.. Bnyk sgt kenangan kat situ.. M'besar & zaman skola.. Hmmmm

Owh lupe lak! Sbnrnye nak cite psl lain.. Melalut ke lain lak aku nih!

Pagi td terrr rajin sket nk wat mknn eesya.. Hehee.. Mmg hari2 wat mknn dia tp bubur nasik jelah;)

Ari nie plan nak wat baby begedil yg eesya bole mkn ngan nasik atau bole mkn camtu jer nanti.
Pstu aku wat snek; roti wholemeal yg disapu butter & dibakar.. Ewahh!

Cara wat baby begedil tu sng jer.
Potong kiub kentang & ayam/ daging then rebus jer skali smp empuk. Pastu carrot disagat. Nak gune sayur lain pn bole jer..
Pstu ptong dadu bawang besar sebiji.
Lenyek la kentang & ayam/ daging tu then masuk bhn2 lain.
Bulat2 kan adunan tu. time nak masak tu celup dlm telur yg dah dipukul sikit ( cam telo dadar) pstu goreng. Tp aku golek2 kn dgn breadcrumbs homemade aku tu dlu b4 goreng (tanak pn xpe). Siap! Jgn lupe tos ngan tisu dulu ye;)

Baby begedil da siap utk dimakan begitu saje atau mkn ngan nasik utk dijadikan lauk yg complete. Lauk, sayur, kentang, telo, mnyk sume dlm 1! Yeay resepi hebat! Hehe....

Ptg2 leh mkn roti bakar plak.. Wahh sng keje mama camni yer..
Nanti nk google lg lah resepi best utk baby nih..kot sampai time terrajin tu leh ar wat ek!














Makanan orang sakit

Ren kata "kalo anak msuk spital camni ngan mak2 dia skali mcm2 permintaan"..
Amboii apekah maknanye tuu?? Huhu.. Dah aku kene teman anak, so ape2 yg aku nak kene la order jer kat ren kn.. Suh bwk kn baju, beg pam, beli air kotak.. Bla bla blaaaa.. Hehee..

Pastu yang pasti makanan confem kene order xtra gak utk aku sbb eesya kene mkn bubur, abis mama? Kene la wat side order nmpknye...

Setiap pg bile bekpes smp dia akan bg skali list utk menu esoknye..
3 kali sehari; bekpes, lunch & dinner.
Dan stp kali mkn tu gak la aku order bubur ayam/ ikan utk eesya.. Aku amik main course la..
T'pkse, nk wat camne dah xde org tlg masakkan...
Nanti sume tu msuk dlm bil skali katenye..

Rase makanan? Sedappp!! Hehe.. Tp ckup la 3 ari dok situ ngadap mknn spital, lbh2 xsanggup dah kott.. ;)