20.3.15

BUTTER CHICKEN

1st time wat butter chicken.. dok tgk blog bdk skola aku la nie... mcm sedap & sng yg pnting..dannn lg penting sume bhn2 ade kat umah!hehee...

Memula sonang je mcm wat sotong @ udang celup tepung tu.. tp ayam tu kte potong kecik2 dlu, mcm nak wat popcorn chicken tu..isi ayam mmg bnyk kat petiais aku tu sbb kitorg nie sume jenis xsuke mkn ayam tang isi, so melambak2 la isi ayam dlm peti tu...

Pastu celup dlm telo & tepung gandum je.. tpg tu aku gaul kan sket ngan garam & lada sulah.. pstu goreng la satu2... da siap tu ketepikan.  Panaskan butter, pstu masukkan bawang putih chopped.. Msuk susu pekat sket & air..jgn byk sgt nti manis plak.. da memekat cmtu kuah dia msukkan ayam & daun kari.. haa rase la sket ok x masin dia.. kalo da ok sume leh tutup api.. ermm kalo suke pedas leh tmbh cili api, tp aku xletak la sbb takot eesya tamo mkn lak nti..dia kan pedas sket pon tamo!


okeh, feedback komen dr encik somi:
habis sepinggan!!! wakkakaa :P



9.3.15

EESYA TURNS 3!

Assalammualaikum blog ku yg kuwinduiiii!!!!

okeh, nak wat post pasal anakku eesya yg dah 3tahun!! waaa da besooo!! dlu time nie aku dah peknen lg..wakakka!!! xpe2, blom rezki lg kan...;)

Kitorg xwat celebration beso2 pon kat dia mase bday dia baru nie (12.2.2015) sbb plan nak order kek/cupcake then anto kat skool dia jer, bg dia celeb ngan kekawan..sonok gak tu kan! aku suh cikgu dia share pic.. amboiii bkn setakat share picx siap voice calling lg ngan aku hari tu..sporting towl cikgu dia! hehe... bg can kat bday girl!

Blk skool ptg tu, aku xcited nak tnjuk cupcake plak kat dia..hehee.. pstu mlm g mkn kfc jer sbb nye bday girl mtk mkn ayam.. bdk2..standard lah tnye nk mkn ape, sume ayam..sudahnye bkn mkn sgt pon..main je lebih!

Owh ye, adiah bday girl aku belikan converse je..dah lame ngidam..eh bkn anak ngidam, mak pak yg ngidam! ngheeeeee :P
hadiah tetap kene beli utk 2 org yer..beli 1 kalu mmg gadoh besar la jwbnye!hahahaa!!

klah, xtau dah nk bebel ape... ermm igt kalo ade rezeki nti bday celebration share ngan bday balqis je, wat skali sonang!!

okeh pic bnyk nih!
aku maleh nak pilih2 :P










 























8.12.14

NAK TANYA???

hari nie aku nak tanya...

bukan awak kat mana? awak kat mana??

tapi...........

"
"
"
"
"
"
"
"
"'
"
"
"
"
"
""
"
"
"
"
"

KENAPAAAAAAAAAAAAA??????????

WHY????????????????????????

APA SALAHKUUUUUUUUUUUUU????????????????????


4.12.14

Citer peram: Upin ipin & otomen!

Yayyy berkurun da peram br nak citer!! biasa la aku kan blogger sesuka hati! so sukati aku ler bile aku nak update blog aku! ekekkee.... iolss bz uolss.. so update pon ikot mood & ikot free time br la leh godek2 blk page aku sndri nih..apetah lg blog org!hehee..

Ni nak citer psl upin ipin + otomen kat picc! free show! tp citer dia hot ngalahkan hape hokeh!! yg hot tu bkn la psl upin ipin ataupun otomen tu sndri! tp psl traffic yg melampau dr jln nak ke picc tu smp la dlm dewan picc tu!!! gilelah org komen, post sume kat fb psl bende tu! mcm headline kot! yg pasti sume citer2 tu negatif!!!

Memula aku baca psl beribu2 org b'sesak2 kat dlm hall picc tu 1 hal, dgn pentas yg kecik! dewan lg lah kecik! mmg tah pape punye penganjuran! blom lg traffic menggila dr jln nk msuk ke picc tu..tp tu komen2 yg aku baca & review la b4 pegi tu.. akcelli kitorg xpenah plan pn nak pegi situ, tp biase la dah ade anak yg da pandai kannnn???hehe... cikgu dia plak leh suruh pegiiii..dr xtau teros jd tau bdk tu..hukhukkk

Oke lah anak pny psl kan, w'pon da tunjuk gambo org ramai bersesak bagai dlm tu tetap dia nak pegi jgk! k lah, kte pegi.. papa dia pesan, kte pegi jer, kte tgk sndri keadn tu cmne.. upin ipin tu dr jumaat-ahad..so kte pegi last day ptg dgn harapan sesak2 tu dah surut... insyaAllah..

Dlm kol 3 cmtu kitorg kuar umah..cuaca Alhamdulillah baik.. smp2 putrajaya lalu dpn opis aku tgk keta bnyk parking tepi, tp jln xjem mcm yg aku baca.. jambatan tu pun xjem, bnyk keta parking tepi lepak2 jer.. tp tepi jln picc tu bnyk gak keta parking..so kitorg pn pusing 2x gak la cr parking nak selit..
Dpt 1, tros kejut bdk2 tu..tertido! stroller mmg xbwk la kn.. balqis kitorg kejut gak la suh jln, eesya ren dokong.. nak naik ke picc tu kene menapak naik bukit.. tp cuaca redup elok je so xdela penat sgt rasanye.. org ramai gak yg da nak blk, ade gak yg br smp..

Smp2 basement picc tu tgk bnyk parking kosong! bnyk keta yg da kuar rupenye! cehhh tau naik atas terus parking, xde la kene menapak! tp xpelah, da slmt smp atas pun.. msuk2 kat lif punyela ramai umat lg rupenye! kitorg naik tangga je, sbb setingkat jer bolehla gagah lg! smp2 tros tnye staff diorg mane stage, kitorg tros melulu je cr hall yg ade stage, kat luar2 tu pun da ramai mcm hape! ade booth2 gak tp kitorg xtgk lngsg pn.. smp dlm hall yg ade main stage tu kitorg tgk jadual show, ohh Alhamdulillah mmg masa tu upin ipin & otomen nak perform pun! so mmg timing la kan..

Dpn stage tu jer mmg da crowded gile ngan bdk2, ngan mak bapak bdk lg! hu3 xpelah cmtu la bende free kan.. bile lg nak tgk upinipin ngan kwn2 dpn mata, apetah lg ade otomen & raksasa beraksi ye dok? yg tringin pn bdk2, xpelah kte bg la diorg rasa.. bkn org lain pn anak kte gak kan?

Tp siyes aku kata, anak2 aku sgt xcited nak tgk show tu w'pon manusia t'sgt la ramai & keadaan tu mmg xcomfort.. tp bdk2 kan, yg seronok tu yg pnting, yg xbest pun jd best! hehe...

Abis je show, ktorg tros gerak kuar dr picc sbb da xsngup nak b'lama2 dlm tu.. yg pnting hajat anak t'capai sudah!hehe.. xkose weh..aku rase makin ptg makin ramai plak umat! dah la show mmg da abis, mmg kesian la org yg br smp & br nak msuk dlm hall tu..mmg xde ape dah la..hu3... rezki kami dpt tgk dua2 tu...Alhamdulillah..

Blk tu kene turun bukit plak, tp turun lg xrase penat.. berangin2 lg ptg tu... smpt amik gambo lg view building opis aku!hehee...
Msuk dlm keta hujan lbt gile! masyaallah kesiannye mereka yg tgh naik turun bukit tu....hmmm :(

Kitorg cr tmpt nak mkn sbb mmg xmkn lg since brunch pg td.. aku suggest kat ren nak mkn kat tom yam kung, ayer8, presint 8 sbb bole order goreng2, tomyam.. aku tringin nak try pulut mangga dia.. tp aisey abis la plak.. da ptg sgt kan...msti sold out punye!
Tp ren ckp sedap mskan dia, so bole repeat lg nti!hehe..
Abis mkn tros blk.. penat dahhh...sok keje plak..

otw..
kasi mama selpie 1 ngan papa dlu okeh! :P

haaa!!
mari saksikan kesesakannya!!!! 
dpt la tgk upinipin nyanyi 2 lagu, & otomen b'lakon lawan2 ngan raksasa

memule berdiri, tp bile show da start sume org bsing suh duduk! 

turun bukit, amik gambo dlu 





selpie ngan building opis :P
cehhh!! 


k dah, tu jer citer peram utk kali ni..
nti kalo rajin aku post lagik! k bai!



19.11.14

Convocation & Concert kakak ;)

Alhamdulillah syukurr anakku balqis da slmt tamatkan alam skola tadika nye.....

Yg paling hepi bile dia bgtau exam final yr nie dia dpt no.1! hu3 siyes la mama ngan papa xcaye kan! hahhaa!!! benonye soronok utk dia tp xde la nak tnjuk sgt kan..haha cover line gituu :P

Lps tu ade skali mase amik balqis blk skola sngh jap tgk dia practice dance utk konsert jmpe cikgu umi (owner skola).. tu yg dia confemkn mmg balqis dpt no.1.. hehe Alhamdulillah...
Yg pnting peratus markah dia naik, bkn no tu jd ukuran...

So ahad lps dia skola wat graduation & concert skali kat kde, ampang.. mmg biase wat kat situ pun..sng & selesa..

Balqis wat 2 show, 1st menari dangdut & 1 lg tarian hindi! waaaa xcited tol kami sume tgk show diorg..siyes pndai menari...kalo aku wat mau pengsan sume org kat situ kot!hahhaaaa!!
Yelah tmbh2 lg balqis kan spt yg dikenali ala2 boyish gitu.. hobi pon main bola!hahaha!! dan2 bile menari kemahennn ko!! t'kejot sume org! hehee.. bangga mama kakak dpt wat bagus cmtu.. bkn la aku bngga anak pndai menari, tp bangga sbb tgk effort dia nak wat sebagus tu..sbb mayb dia sndri tau badan dia xselembut org lain sbb tu dia cuba gak wat btol2 kn...hewhewwww ;)

Ape2pon sbg parents kami akan support sebaik mungkin ape yg anak2 suke buat, kalo xbtol, kte nasihat btol2.. bg guide stp ape yg dia nak buat tu... yg pnting pelajaran tu diutamakan btol x! yg lain2 tu as hobby, atau isi masa lapang jer mmg xde mslh kan? parents pon kene phm gak, kids nowadays bkn cam kte dolu2..xleh nak control lbh2 sgt..yg pnting kte pantau & nasihat baik2..

okeh jom la tgk pic balqis mase ari convo tu..wahhh convo giteww..(opsss hrp2 b'jaya smp convo smp ke menara gading yer nak;))


bekpes dlu!
kang sume menggigil lapo..dah tau sbb da tau mcm last yr tngu lame nak mkn,
sbb diorg cover lunch jer, bekpes xde..

okeh bg mama & adik selfie 1!heeee 

ngan papa plak..
eh eh tgk la c eesya tu.. mmg hobi skang wat memek muke mcm2! 

haa yg nie kat bilik persalinan plak!
balqis da pesan kat aku siap2 soh tgk dia bersiap sbb dia kate
last yr aku xdtg pn tgk dia bermekap!
hu3., yolah anakkk

yayy! da siap, now tngu turn nak perform 1st show
yg nie tarian dangdut..
pic xde plak.. tp video ade..
nti nak try upload ;)

oke yg nie dia perfom tarian hindi..
adoiiii pndai sunguh bdk2 nie menari tau..
yelah bdn pun lembut jer lg..kalo dah practice hari2 mau x cantek tarian diorg! 

alahaii besnye korang..kecik2 da convo, dpt pakai jubah convo!







k lah, bnyk lg pic tp xlarat nak upload sume!hahha tah pape..
ckup la tgk pic2 penting nie ek ;)
apepun, mekaseh sume kwn2 & family yg wish kat balqis..

haa lps nie pk nk msuk drjah 1 plak yer..
waa xcited nyee!!!